Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Baykal AKP'yi helva ekmekle vuracak

CHP, 30. Kurultayı'nı da iç çekişmeler içinde gerçekleştiriyor.

Partiye iktidar hedefi gösteren, bu amaçla bazı açılımlar öneren tek CHP'li Kemal Derviş, ‘‘Ne zaman CHP'li oldu?’’ diye dışlanıyor.

Oysa hem kendi seçmeni, hem de AKP'ye oy vermemiş olan geniş bir kesim CHP'nin konumuna ve muhalefet etme biçimine tepkili.

‘‘Demokratikleşme ve AB hedefinde AKP'den geride kaldı’’ diyen de çok.

CHP Grup Başkanvekili Prof. Haluk Koç, eleştirileri, seslerini duyuramamaktan kaynaklandığını belirtmekle birlikte reddetmiyor.

Ancak, AKP'nin Meclis'teki gücüne dikkat çekerek, ‘‘Demokrasiyi araç olarak gören, rövanş alma mantığı ile hareket eden bir kadro; ‘Böyle biline' diyerek fetva veren bir başbakan var karşımızda’’ diyor.

Koç, demokratikleşme konusundaki eleştirileri ise iktidarla aralarındaki güven eksikliğine atıfta bulunarak şöyle karşılıyor:

‘‘Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, bize ‘Anayasa için şunu düşünüyoruz. CHP de katılsın. Katılmazsa zaten çoğunluğumuz var, geçiririz' dediler. Bir anayasa profesörü bile böyle konuşuyorsa, bazı noktalarda AKP ile nasıl birlikte olabiliriz?’’

BAYKAL: BİZE GÜVENİN

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bugünkü kurultay konuşmasında bu eleştirileri yanıtlamaya çalışacak; ancak asıl hedefi AKP olacak.

Kurultayla ilgili görüşlerini aldığımız Baykal, AKP'den kaynaklanan kuşkuların ülkenin ekonomik ve siyasi gidişine olumsuz etkide bulunmaması için, CHP etrafında güven yaratmaya yönelik mesajlarını öne çıkaracak.

Baykal, AB hedefine destek verdiklerini belirtip, Türkiye'nin bu tarihi fırsatı kaçırmasına engel olacaklarını net bir şekilde ortaya koyacak.

AKP'ye yönelik eleştirilerinin merkezine yoksulluğu yerleştirecek olan Baykal'a göre, iktidar yoksulluğun siyasetini ve söylemini iyi yapıyor; ama iş önlem ve eyleme gelindiğinde sınıfta kalıyor.

AKP iktidarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan yapılan yardımları yüzde 30 oranında azalttığını anlatan Baykal, örnek de veriyor:

Önceki iktidar döneminde 600 aileye gıda, 400 aileye de yakacak yardımı yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kömür yardımı ise hem yeni değil, hem de sadece 365 bin aileyi kapsıyor.

2002'de, kız çocuklarının okumasını da teşvik edecek şekilde, okullar açılmadan 1 milyon 50 bin ilköğrenim öğrencisine 50-70 milyon lira yardım yapıldı. 1 milyon 70 bin öğrenciye de süt desteği verildi. Bu yıl sadece kitap dağıtılıyor, hem de siyasi propagandası öne çıkarılarak.

ÜNİVERSİTENİN GERÇEĞİ

Baykal,
AKP'nin, 45 milyon liralık burstan yararlanan üniversiteli öğrenci sayısını 254 binden 190 bine düşürdüğünü de belirterek, ‘‘Oysa Gazi Üniversitesi araştırmış. Anadolu'da üniversite öğrencilerinin yüzde 17.3'ü, aylık 50 milyon liranın altında para ile eğitimlerini sürdürüyor’’ diyor.

Baykal, bunun bir gerçek olduğunu da Anadolu'daki bir üniversitenin rektörünün ağzından, şu çok düşündürücü ifadelerle aktarıyor:

‘‘Aylık geliri 50 milyonun altında olan binlerce öğrenci var. Bunların yemek bile yemediklerini tespit edince, öğlen yemeği vermeye başladık. Ama akşam ne yiyecekler diye düşündük. Çareyi, büyük kazanlarda pişirip böldüğümüz helvayla ekmek dilimi dolusu çuvalları çıkışa koymakla bulduk. Ne ekmek kalıyor, ne de helva.’’

‘‘Beni üzen asıl tablo bu’’
diyen Baykal, hükümete, ‘‘Üniversitelerle kavga edeceğine, bu yoksullukla savaş’’ diye seslenecek.
Yazarın Tüm Yazıları