Evi olan emekliler ve ev hanımlarına belediyelerden masallar

EMLAK vergisinde son günler yaklaştıkça, emekliler ve ev hanımlarının şikayetleri artmaya başladı.

Türkiye’nin dört bir yanından elektronik postalar ve fakslar yağıyor.
Dikkatle okuyorum; bazı belediyeler, emekliler ve ev hanımlarıyla ilgili olarak yasada yer almayan tanımlar ve yorumlar yapıyorlar.
İşte birkaç örnek...
SAĞLIK YARDIMI ENGELMİŞ
Okurlarımızdan Sevinç Türkay ev hanımı, eşi de emekli. Eşinin emekli aylığı dışında geliri yok.
Sevinç Hanım’ın 200 m2’nin altında bir evi var. Eşi ile birlikte oturuyorlar. Mahmutlar Belediyesi’ne “sıfır oranlı emlak vergisi” için başvurmuş.
Aldığı yanıt ilginç:
“Efendim, siz eşinizden dolayı sağlık hizmetinden yararlandığınız için, sıfır oranlı emlak vergisi uygulanamaz. Emlak vergisi ödeyeceksiniz!”
Bakar mısınız?
Yasada ya da tebliğde bu yönde bir tek satır açıklama yok. Kendi kendilerine, yasanın amacını aşan yorum yapmışlar, vergi istiyorlar!
KOCASINDAN GELİRİ VARMIŞ
Remziye Teyze, babasından miras kalan 90 metrekare evde, emekli eşiyle birlikte oturuyor.
Belediyeye sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanmak için başvurmuş. Aldığı yanıt fıkra gibi:
“Bu avantajdan yararlanmak için, gelirinizin olmaması gerekiyor. Oysa, eşinizden geliriniz var. Evin giderleri için size para veriyor. Eşiniz olmasaydı yararlanırdınız!”
Remziye Teyze feryat ediyor;
“Neredeyse, kırk yıllık kocamdan boşanmamı söyleyecekler. Bu ne biçim iş?”
Haklısın Remziye Teyze... Yasada böyle bir engel yok. O görevli uyduruyor!
DUL KADINLARA YOKMUŞ
Münevver Hanım, eşini kaybetmiş. Eşinden aldığı dul aylığı dışında hiçbir geliri yok. Emlak vergisi ödememek için Şehitkamil Belediyesi’ne gittiğinde, şu yanıtı alıyor;
“Siz emekli değilsiniz. Muafiyet emeklilere var. Kocanız emekliymiş o da ölmüş. Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamazsınız.”
Yasaya bakıyoruz;
Geliri kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanlar, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanabiliyor (EVK Md. 8/2). Ayrıca ev hanımları ve işsizler de yararlanabiliyorlar. Özetle, Münevver Hanım, bir değil üç duruma göre de emlak vergisi ödemeyecek.
NUH DİYOR PEYGAMBER DEMİYOR
Cafer Amca, 78 yaşında. Bir de onu dinleyelim:
“Çocukları evlendirdik ve hanımla yalnız kaldık. İstanbul’un kalabalığı, trafiği ve gürültüsünden kaçıp, kalan ömrümüzü sakin bir ortamda tamamlamak istedik. Yazlık bir ev aldık ve sürekli burada yaşıyoruz. Emekli aylığı dışında başka bir gelirim yok. Belediye diyor ki; ‘Amca, yazlık evlere sıfır vergi yok. Ödeyeceksin..’ Dedim ona ki; ‘Evladım ben bu evde yaz-kış devamlı oturuyorum.’ Hiç oralı olmadı, ısrar ettim. Nuh diyor, Peygamber demiyor.”
Cafer Amca, son çare bize yazmış, “Ne yapayım?” diye soruyor. Cafer Amca rahat ol. Ara sıra dinlenmek amacıyla gidilen yazlık evlere emlak vergisi ödeniyor. Ancak sizin gibi devamlı oturanlar, vergi ödemeyecekler (EVK Md. 8/2).
Örnekler o kadar çok ki...
Emlak vergisi milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Maliye herkesin anlayacağı basitlikte, ayrıntılı ve bol örnekli bir tebliğ yayınlasa da belediyeler şu olayın doğrusunu öğrenseler ne iyi olacak...
Yazarın Tüm Yazıları