Voleybol hakemi

FUTBOLDA, teknik adamın önemi çok fazla. Eğer bir maç kazanılacaksa, o teknik adam önce maçı beyninde kazanmalı. Maç başladığında çok net bir şey gözüküyordu, Hikmet Karaman ‘‘Yenilmeyeyim, sonrası Allah kerim’’ prensibinde başladı.

Koca bir 45 dakika tek forvet, zorlamayan bir Rizespor. Buna mukabil Galatasaray, özellikle Hasan Şaş'la ilk 45 dakika çok etkili. İyi top çeviriyorlar, ileride çoğalmaya gayret ediyorlar, isabetli paslar atıyorlar. Yardımlaşma da bayağı iyi... Diyebiliriz ki, bu sene seyrettiğim en iyi Galatasaray, ilk 45 dakikada vardı.

İkinci yarı Rize gene aynı başlıyor. Sahadaki tek fark, Hasan Şaş'ın olmayışı. Hemen sırıtıyor. 60'ıncı dakikadan sonra Karaman, üç forvete dönüyor. Yani dün gece Hikmet bir türlü ortasını bulamıyor. Maça iki forvetle başlasa ve öyle devam etse çok şeyler yapabilir. Üç forvete çıkınca, bu sefer G.Saray orta alanı biraz dikkatli toplar atsa, maç o anda kopacak. Ama, onlar amatörce işler yapıyorlar.

İyi ki Hakan'ı almışlar

G.Saray iyi ki, Hakan Şükür'ü almış. Hasan'dan sonra sarı kırmızılıların en iyi adamı o. Geride Bülent iyi gözüktü, onun da sebebi yandan hiç orta gelmemesi. Hep cepheden şişirdiler, o da çıktı çıktı vurdu. Mondragon da belki en rahat maçlarından birini çıkardı. Rizespor, 90 dakika bir kişi eksik oynadı. Kürşat hiç yoktu. G.Saray da ikinci yarıyı 10 kişi oynadı, Baliç yoktu. Baliç, 45 dakika oynamasına rağmen, belki de dün gecenin en fazla top kaybı yapan adamıydı.

Serdar Tatlı dürüst bir hakem, kişiliğine de herkes inanıyor. Ama, dün geceki gibi dört tane daha maç idare etsin, buhar olur gider. Pozisyonlara fazla uzak. Çok ağırlaşmış. Bazı önemli pozisyonlara girip çıkması lazım, kımıldayamıyor. Sanki ayaklarında kilolarca ağırlık var. Kürşat'ın Hakan Şükür'e yaptığı birinci penaltı pozisyonu, doğru karar. Ama KDV'sini, yani sarı kartı es geçti. Devamında, Ayhan'ın ceza alanı içinde Koray'ın attığı şuta voleybolcu gibi blok yapması, hem penaltının babası, hem de sarı kart. Rize seyircisi birinci penaltıdan sonra zaten ilk küfür anonsunu almış. Ayhan'ın bu pozisyonundan sonra ikinci küfür anonsunu da aldı. Yani sahası kapatılacak. Serdar, bu net penaltıyı versen, küfür de yemeyeceksin, ikinci anonsu da yaptırmayacaksın ve Rize'nin de sahası kapanmayacak. Yani, ‘‘Ben yaparım, sizler de kımıldayamazsınız’’ demekle bu işler olmuyor.

Yine Ayhan, yine el

Aynı Ayhan, 82'nci dakikada tehlikeli bir Rize hücumunu gene voleybolcu gibi elle kesiyor, sarı kart gene yok. Nasıl olsa karşısında Serdar Tatlı gibi bir voleybol hakemi var. Şöyle bir hatırlıyorum da, geçen yıl Beşiktaşlı Yasin, yine Serdar Tatlı'nın idare ettiği Elazığ'daki maçta voleybol oynayarak tehlikeyi önlemiş, ama Serdar penaltıyı vermemişti.

İkinci yarı Ali Eren'in Hakan Şükür'e ceza alanı içinde yaptığı hareketi Serdar, endirekt vuruşla cezalandırdı. Neyin endireği Serdar? Ali Eren'in ayağı sadece fazla kalkmıyor ki, neredeyse kramponlarıyla Hakan Şükür'e burun ameliyatı yapacak. Temas var, darbe var. Onun da penaltı olması gerekir. Serdar, eğer hırsını kaybettiysen ve antrenman yapamıyorsan, sakın zorlama. Akıllarda hep iyi kal. Böyle gidersen sonun kötü olacak, gibime geliyor.
Yazarın Tüm Yazıları