Cumhurbaşkanı Gül bu imzayı nasıl attı

Bir yanlış anlama nedeniyle (ki eksiklik bendeydi) bana kırgın olduğu için bir süredir görüşmesek de Cumhurbaşkanı Gül'ün demokrasi konusundaki hassasiyetinin değişmediğini biliyorum.

Haberin Devamı

İşte bu yüzden soruyorum:
-Uzun yıllar boyunca yaptığımız her sohbette demokrasiyi ön plana çıkartan Gül nasıl oluyor da rektör atamalarında YÖK'ün antidemokratik kararlarının altına imza atıyor?

Ya da şöyle soralım:
-12 Eylül Anayasası'nın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Gül, bir darbe artığı olan YÖK'ün bu insan kıyımını nasıl onaylıyor?

Bunları neden mi soruyorum?

Bugün 14 üniversite rektörünün ataması Köşk tarafından onaylandı.

Ama YÖK'ün gönderdiği listede en çok oy alan profesörler değil ikinci ya da üçüncü olanlar vardı.

Ve Gül, bu antidemokratik listenin neredeyse tümünü onayladı.

Doğrusu buna inanamıyorum.

Acaba Gül'ün üniversitede en çok oy alan profesörün yerine ikinci olanı neden seçtiğinin bir cevabı var mıdır?

Cumhurbaşkanı seçilirken yaşadığı antidemokratik baskıyı, "367 oy" saçmalığını eleştirmiş, haksızlığa karşı çıkmış bir gazeteci olarak en çok oy almasına rağmen seçilemeyen rektör adaylarının ruh durumunu en iyi anlaması gereken kişinin Cumhurbaşkanı olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Ve işte bu noktada soruyorum:
-Mesela Adıyaman Üniversitesi'nde en çok oyu almasına rağmen rektör seçilemeyen Prof. Dr Abuzer Yücel'in "neden" diye sormak hakkı değil midir?
-O gerekçe açıklanmadığı için bir şaibe doğmaz mı?

- Cumhurbaşkanı Gül acaba YÖK'e bu antidemokratik listenin gerekçelerini sordu mu? Sorduysa ne cevap aldı?

Adıyaman Üniversitesi'nde öyle de bir çoğunda farklı mı?

İşte YÖK'ün demokrasi dışı listesi:

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Üniversitedeki seçimlerde Prof. Dr. Abuzer Yücel 63 oy,  Prof. Dr. Talha Gönüllü 43 oy, Prof. Dr. Kazım Şahin 34 oy aldı. YÖK, Kazım Şahin’i ilk sıradan Köşk’e gönderdi. Gül ikinci sıradaki Prof. Gönüllü’yü rektör olarak atadı.

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ
Üniversitedeki seçimlerde Prof. Dr. Necdet Sağlam 60, Prof. Dr. Ahmet Alıcılar 54, Prof. Dr. Mustafa Acar 46 oy aldı. YÖK isimleri Prof. Dr. Mustafa Acar’ı ilk sıradan Köşk’e gönderdi. Gül, adaylar arasında en az oy alan aday Prof. Acar’ı rektör olarak atadı.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ
Oylamada Prof. Dr. Bünyamin Dikici 96, Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu 55, Prof. Dr. Kamil Çam 37 oy aldı. YÖK Şerifoğlu’nu ilk sıradan Köşk’e gönderdi. Köşk de Şerifoğlu’nu rektör olarak atadı.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ
Prof. İrfan Çağlar 33, Prof. Reha Metin Alkan, 28 Prof. Osman Aydınlı, 14 oy aldı. YÖK Prof. Alkan’ı ilk sıradan Köşk’e gönderdi. Gül, Alkan’ı rektör olarak atadı.

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü 92, Prof. Dr. Osman Şimşek 80, Prof. Dr. Halim Orta 79 oy aldı. YÖK Prof. Şimşek’i ilk sırada Köşk’e gönderdi. Gül Şimşek’i rektör olarak atadı.

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Seçimlerde mevcut rektör Prof. Dr. Gökay Yıldız 95 oy, Prof. Dr. Mustafa Saatçi 52 oy ve Prof. Dr. Mahiye Özçelik ise 2 oy aldı. YÖK Prof. Saatçi’yi ilk sıradan Köşk’e gönderdi. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı değerlendirmede Prof. Dr. Mustafa Saatçi’yi  rektör olarak atadı.

ORDU ÜNİVERSİTESİ
Haluk Kefelioğlu 56, Tarık Yarılgaç 52, Hulusi Gürel 15 oy aldı. YÖK Prof. Yarılgaç’ı ilk sıradan Köşk’e gönderdi. Gül de Yarılgaç’ı rektör olarak atadı.

UŞAK ÜNİVERSİTESİ
Seçimde Prof.Dr. Adnan Şişman 44, Prof. Dr. Sait Çelik 40, Prof. Dr. Hakan Altıntaş 24 oy aldı. YÖK Prof. Çelik’i ilk sırada gösterdi. Gül de Çelik’i rektör seçti.

 

Yazarın Tüm Yazıları