Abisinden nakledilen ilikle yaşama döndü

Güncelleme Tarihi:

Abisinden nakledilen ilikle yaşama döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2003 02:06

Lösemi hastası olan 3 yaşındaki Fatma Yazıcı, 9 yaşındaki ağabeyi Samet'ten yapılan kemik iliği nakliyle yaşama yeniden merhaba dedi. Kanser bütün organlarına yayılan ve ilk kemoterapiye yanıt vermeyince her an ölümü beklenen minik Fatma, adeta bir mucize yarattı.

Nakledilen kemik iliği 11'inci günde tuttu. Fatma kemoterapiden kaş ve saçları dökülmeden önce giydiği gelinliğini özlediğini söyledi.

Denizlili Hatice-Ramazan Yazıcı çiftinin ikinci çocukları Fatma 26 Ağustos 2000 tarihinde dünyaya geldi. Fatma evin neşe kaynağı oldu, ama bu mutluluk kısa sürdü. 1.5 yaşına gelen Fatma'ya 14 Ocak 2002'de kan kanseri teşhisi konuldu. Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde tedaviye alınan Fatma bebeğin kurtuluşu için en radikal tedavi kemik iliği nakliydi. Ağabeyi Samet tam uyumlu bulundu. İliği yüzde 100 tutan ağabeyden alınan kemik iliği Prof. Dr. Savaş Kansoy ve Uzm. Dr. Serap Aksoylar tarafından Fatma'ya nakledildi. İlik, doktorları bile şaşırtan sürede tuttu ve 11'inci gününde çalışmaya başladı, üretime geçti. Şimdi Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kliniği'nde ‘‘Fatma mucizesi’’ konuşuluyor.

Prof. Kansoy, Fatma'nın ağır bir lösemi vakası olduğunu belirterek, yaygın organ tutuluşları olduğunu ve ilk kemoterapiye yanıt vermediğini söyledi. Prof. Kansoy, ‘‘Beyninde bile kitle vardı. İlk kemoterapiye yanıt vermemesi, açıkçası bizi hayal kırıklığına uğrattı, umutlarımızı kırdı. Ancak ağabeyinin tam uyumlu olması mucize. 10 ay kemoterapi gördü, bu yoğun ilaç tedavisi iyi sonuç verdi. Ardından yapılan kemik iliği nakli de tuttu. Fatma artık sağlıklı bir bebek ve kemoterapi de görmeyecek. Sonuç hepimizi çok mutlu etti’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!