KılıçdaroÄŸlu'ndan veto açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlundan veto açıklaması
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 14:28

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin MYK toplantısının ardından YSK'nın veto kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu açıklamasında Meclis'in olağanüstü toplanmasını ve seçim barajının düşürülmesi çağrısı yaptı. Bu çağrıya AK Parti'den jet bir yanıt geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 'Popülizm konusunda Uzan'ın eline su dökemez' dedi. BDP'li Sırrı Sakık ise Kılıçdaroğlu'nun çağrısına destek verdi: Olumlu, bu sözde kalmamalı... İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Ä°ÅžTE YSK'NIN VETO KARARININ GEREKÇESÄ°  Â

BAHÇELİ: HUKUKA SAYGI 

Haberin Devamı

PARTİLERE ÇAĞRI

Anayasa değişikliği için referanduma giderken demokrasiden laf edenler gerekli yasal düzenlemeyi yapmamış bizi engellemişlerdir. Gelinen bu noktada seçim takvimi aksatılmadan çözüm bulunabilir. CHP olarak Meclis’in olağanüstü toplanması, seçim barajının düşürülmesini öneriyoruz.

onuç çözüme kavuşturulana kadar her türlü katkıda bulunmaya hazırız. Seçime hazırlanan partilerle birlikte bu önerilerimize destek vermeye çağırıyoruz.

KILIÇDAROĞLU: MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANSIN, BARAJIN DÜŞÜRÜLMESİ DE DAHİL ÖNLEMLER ALINSIN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin MYK toplantısı ardından açıklamalarda bulundu. CHP lideri, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 12 bağımsız milletvekili adayıyla ilgili iptal kararına ilişkin, "CHP olarak Meclis’in olağanüstü toplanmasını ve seçim barajını düşürmekte dahil alınması gereken önlemleri zaman geçirmeden alınmasını öneriyoruz. CHP olarak sorun çözüme kavuşturulana kadar aralıksız çalışmaya ve her türlü yapıcı öneriyle, bu sorunun çözümüne katkıda bulunmaya hazırız," diye konuştu.

Haberin Devamı

MYK toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, buradaki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kılıçdaroğlu, YSK’nın tartışmalı kararını değerlendirirken, CHP’nin her zaman seçme ve seçilme hakkı ile temel hak ve özgürlüklerin eksiksiz kullanılmasından, çoğulculuktan ve çok seslilikten yana olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, şunları şöyle konuştu:

"MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANSIN, BARAJIN DÜŞÜRÜLMESİ DE DAHİL ÖNLEMLER ALINSIN"

"Geçmişte sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağının kaldırılması ve Meclis’e girebilmesinin yolu CHP’nin demokrasiden özgürlüklerden yana bu politikası ile açılmıştır. CHP bu yasama yılında da ilkeli ve tutarlı politikasının gereği olarak yüzde 10 seçim barajının kabul edilebilir bir orana indirilmesini önermiş, bu istemini kamuoyuyla paylaşmış, her platformda seslendirmiş, TBMM’de de dile getirmiştir. Ne yazık ki anayasa değişikliği için referanduma giderken ileri demokrasiden başka laf etmeyenler, demokratik temsilin önünü açacak ve seçmenin iradesini tam olarak Meclis’e yansıtacak yasal düzenlemeyi yapmamış bizim bu önerimizi engellemişlerdir. Böylece Meclise girmek için yasaları dolanmaktan başka seçenek bırakılmamıştır. Gelinen bu noktada iyi niyetle ve demokratik temsil kurallarına uygun hareket edilerek, seçim takvimi aksatılmadan soruna çözüm bulunabilir. CHP olarak bu nedenle Meclis’in olağanüstü toplanmasını ve seçim barajını düşürmekte dahil alınması gereken önlemleri zaman geçirmeden alınmasını öneriyoruz. CHP olarak sorun çözüme kavuşturulana kadar aralıksız çalışmaya ve her türlü yapıcı öneriyle bu sorunun çözümüne katkıda bulunmaya hazırız. TBMM’de temsil edilen siyasi partilerle birlikte demokrasiden, hukuktan, halkın iradesinin Meclis’e tam olarak yansımasından yana olanları da bu önerimize destek vermeye çağırıyoruz."

Haberin Devamı

"SEÇİMİN ÖTELENMESİNİN DOĞRU OLACAĞINA İNANMIYORUZ"

BDP’nin seçimlerin ertelenmesi ya da ötelenmesine yönelik talebinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, kendilerinin demokratik sürecin tam çalışması için her türlü öneriye açık olduklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Ama seçimin ötelenmesinin doğru olacağına inanmıyoruz. Bu süreç içinde parlamento toplanarak soruna çözüm üretebilir. Eğer çözüm üretmeye siyasal partilerin tümü hazırsa zaten bir mesele kalmaz, bir hafta, 10 günde bütün sorunlar aşılabilir," dedi.

Bir gazetecinin, CHP’nin çözüm önerisini sorması ve "Seçim barajının düşürülmesi mi, yoksa Anayasa’nın bazı maddeleri de gerekçe olarak gösteriliyor, onların da değiştirilmesi mi?" demesi üzerine CHP lideri şunları söyledi:

Haberin Devamı

"SORUNU ÇÖZMEKTEN YANA MIYIZ DEĞİL MİYİZ?!"

"Anayasa ve Siyasal Partiler Yasası’nda değişiklik yapmak gerekiyor, geçici maddeler ilave etmek gerekiyor özel durum nedeniyle! Bütün mesele şu; sorunu çözmekten yana mıyız, değil miyiz? Siyasal partiler önce tavrını böyle belirlemelidir. Sorunu çözmekten yanaysak çözüm bulunur. Çözümsüz bir şey söz konusu değil. Çözümden yana değiliz ama bir sürü engel çıkarıyorsak o da samimi bir çıkış değildir. Biz iyi niyetle ve samimi olarak parlamentonun toplanmasını ve bu soruna çözüm üretmesini bekliyoruz. Biz elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğumuzu da burada ifade ettim."

"KİMİN DEMOKRASİDEN YANA OLDUĞUNU GÖRMÜŞ OLACAĞIZ"

Haberin Devamı

CHP lideri, iktidardan olumlu bir yanıt gelmemesi halinde atacakları adımın ne olacağının sorulması üzerine ise "Gelmezse yapacağımız bir şey yok. Böylece kimin demokrasiden yana olduğunu, kimin milletin iradesinin parlamentoya tam yansıyıp yansımadığından yana olup olmadığını halk görmüş olacak," dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!