Bu Türkiye'yi kaosa sürükleme projesidir

Güncelleme Tarihi:

Bu Türkiyeyi kaosa sürükleme projesidir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2011 21:48

MİLLETVEKİLİ seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle aralarında Leyla Zana ve Hatip Dicle gibi güçlü isimlerinde bulunduğu 5 bağımsız adayın, YSK tarafından miletvekilli adaylıklarının iptal edilmesini BDP genel başkanı Selahattin Demirtaş sert bir dille eleştirdi. Demirtaş, "Bu Türkiye’yi kaosa sürükleyecek bir karardır. Biz bu projeyi boşa çıkaracağız" dedi.

Haberin Devamı

YSK'DAN 12 VEKİL ADAYINA VETO

YSK tarafından milletvekili yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle Leyla Zana, Hatip Dicle, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Şerafettin Efe ve Ertuğrul Kürkçü’nün milletvekilli başvurularınının iptal edilmesini, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sert bir dille eleştirdi. DHA’ya konuşan Demirtaş, kararın hukuki değil, siyasi olduğunu dile getirererek, "Aralarında iki miletvekiliminde olduğu adaylarımıza yönelik bu veto kararı siyasi bir karardır. Çok ağır sonuçları olur. Bu kararın değişmesi için elimizden gelen bütün siyasi gücümüzü ve baskımızı kullanacağız. Hukuki olarak yapacak çok şey yok. Ama siyasi bir baskı oluşturacağız. Bu Türkiyeyi kaosa sürükleme projesidir. Bizde bu projeyi durduracağız. Bölge AKP’ye terk edilmek isteniyor. Milletvekili ve parti yönetici arkadaşlarımızla bir araya gelip değerlendirme yapacağız. Daha sonra halkımıza bu konuyu danışacağız. Bir iki gün içinde de siyasi tavrımızı belirleyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

"ŞİDDETE DAVETİYE ÇIKARMAKTIR"

YSK’nın kararı üzerine herkes bireysel tepkisini gösterdi.Karar üzerine açıklama yapan Sırrı Sakık “Bu karar yeniden şiddete davetiye çıkartmaktır. Bize daha hiç bir şey tebliğ edilmedi. Ne olduğunu, neye dayanarak yapıldığını bilmiyoruz. Üstelik kararın içinde olduğu söylenen iki kişi Gülten Kışanak ve Sabahat Tuncel milletvekili, haklarında mahkumiyet kararı yok.YSK neye dayanarak bu kararı alıyor. Bu hukuksuzluğa karşı çıkacağız. Zaten tüm hayatımız hukuksuzlukla mücadele ile geçti. Bunun bize dayatılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

"SEÇİMLERE GİRMEMEYİ TARTIŞMALIYIZ"

Eski eşbaşkan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk ise Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını iptal edişi ile ilgili olarak, “Türkiye'de eğer böyle bir karar bu şekilde veto ile, bu mantıkla geliştirilirse, bu seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur” dedi.

Türk, yaptığı açıklamada, YSK'nın aldığı kararı haksız bulduklarını ifade ederek, bu kararın sağlıklı bir seçimin yapılma ortamını ve zeminini ortadan kaldıracağını ileri sürdü.Bu haksız karara itiraz etme hakları olduğunu savunan Türk şöyle dedi: “Biz bu haksız kararın ortadan kaldırılması için çaba göstereceğiz. Türkiye'de eğer böyle bir karar bu şekilde bu mantıkla geliştirilirse bu, seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur. Sağlıklı bir seçimin yapılma ortamı zemini de ortadan kalkar. Bunu tartışacağız. Gördüğüm kadarıyla genel eğilim bu yönde gelişiyor. Ben bireysel düşüncemi söylüyorum. Tabii ki parti içi yetkili organları bu konuda bir çalışma yapacak. Bunu basına ve kamuoyuna yansıtacağız.”

Haberin Devamı

"MAHKEME KARARI VAR"

Öte yandan Hatip Dicle ve Leyla Zana hakkında, 12 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olmarına engel yasal bir durum olmadığını dair mahkeme kararı alındığı öğrenildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!