YSK'dan 12 vekil adayına veto

Güncelleme Tarihi:

YSKdan 12 vekil adayına veto
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 19:34

Yüksek Seçim Kurulu, aralarında BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Leyla Zana, Hatip Dicle, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz, Salih Yıldız'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.

Haberin Devamı

BDP'DEN KARARA SERT TEPKÄ°

YSK'DAN ÖDP'YE VETO 

İşte iki  vekil için gerekçe. YSK’nın son aldığı kararda kafaları en çok karıştıran unsur halen milletvekili olan iki ismin durumuydu. Gültan Kışanak ve Sabahat Tuncel 2007 seçimlerine ‘Milletvekili olmalarına yasal bir engel bulunmadığı kararı sayesinde girmiş ve seçilmişlerdi. Yasalar gereğince milletvekili oldukları tarihten itibaren de haklarındaki davalar dondurulduğundan yeni bir mahkeme kararı çıkması mümkün değildi.

Bu nedenle iki vekilin şimdi YSK tarafından veto edilmesi en büyük tartışma konusu haline geldi.

/images/100/0x0/55eb6264f018fbb8f8bda679

Haberin Devamı

İşte YSK kaynaklarına göre kararın gerekçesi. Gültan Kışanak hakkında 2007 seçimlerinde, bu isimde yapılan adli sicil araştırmasında hakkında milletvekili olmasını engelleyecek yasal bir hüküm bulunmadığı belirlenmişti. Oysa YSK bu seçim öncesinde yaptığı yeni araştırmada Kışanak’ın kızlık soyadıyla hakkında bir mahkeme hükmü olduğunu belirledi ve bunu gerekçe göstererek, Kışanak’ın seçimlerine katılamayacağına karar verdi.

Sabahat Tuncel’in durumu ise biraz farklı. Yine YSK kaynaklarına göre Tuncel’in 2007 seçimleri öncesinde yaptığı başvuruda hakkında bir adli sicil belgesi yoktu. Oysa seçildikten mazbatasını aldığı döneme kadar geçen sürede hakkındaki bir mahkeme kararı adli siciline girdi. YSK bu mahkeme kararını göz önüne alarak halen vekil olan Tuncel’in 12 Haziran seçimlerine giremeyeceğine karar verdi.

YSK kaynaklarına göre, milletvekili adayları bağımsız olarak başvurdukları için yerlerine yeni aday gösterilemiyor.

YSK TARAFINDAN VETO EDÄ°LEN 12 Ä°SÄ°M

YSK tarafından adaylıkları reddedilen isimler şöyle: Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Leyla Zana, Hatip Dicle, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz, Salih Yıldız, Abdullah Kızılay, Harun Özcan, Şerafettin Efe, Nezir Sincan, Çiçek Otlu.

Haberin Devamı

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!