Bedri Baykam'ı bıçaklayan zanlı teslim oldu

Güncelleme Tarihi:

Bedri Baykamı bıçaklayan zanlı teslim oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2011 13:29

Ünlü Ressam Bedri Baykam, Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde "İnsanlık Anıtı"yla ilgili katıldığı toplantının ardından rambo bıçağıyla saldırıya uğradı. Bedri Baykam'ı bıçakladığını söyleyen Mehmet Ç. isimli zanlı Bayrampaşa Karakolu'na gelerek teslim oldu. Sağlık kontrollerinin ardından Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilen zanlı Mehmet Çelikel, 'Allah'tan başka ilah yoktur" dedi.

Haberin Devamı

BAYKAM'I BIÇAKLAYAN ZANLI: "ALLAH'TAN BAŞKA İLAH YOKTUR" / WEB TV

BAYKAM'I BIÇAKLAYAN ZANLI'NIN İLK GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

BEDRİ BAYKAM'A BIÇAKLI SALDIRI

BAYKAM'IN YARDIMCISI DA BIÇAKLANDI

BAYKAM'IN ÇIĞLIKLARI SOKAKLARI İNLETTİ / WEB TV

BAYKAM'IN BIÇAKLANMADAN ÖNCEKİ SON KONUŞMASI / WEB TV

BAYKAM VE ASİSTANI HASTANEYE KALDIRILDI /WEB TV

SALDIRGAN BÖYLE KAÇTI / WEB TV

Baykam'ın asistanı Tuğba Kurtulmuş da bıçaklandı. Emniyet Müdürü Çapkın, "Saldırıyla ilgili tüm doneler elimizde" dedi. Sağ karın boşluğundan ve kalçasından bıçaklanan Baykam, ameliyata alındı. Kapağımızda yayınlanan fotoğraflar Habertürk Televizyonu'ndan alınmıştır.

Kars'ta bulunan İnsanlık Anıtı'na yürüyüş düzenlemek amacıyla sanatçı dostlarıyla toplanan Bedri Baykam, toplantı çıkışı saldırıya uğradı.

Haberin Devamı

BAYKAM ÇIĞLIK ÇIĞLIĞA YARDIM İSTEDİ                         

Bıçaklı saldırıya uğrayan Baykam, sokak ortasında bağırarak araçlardan yardım istedi. "Beni hastaneye götürün" diye bağıran Baykam'a bazı araçlar kapılarını kilitleyerek yardım etmedi. Baykam daha sonra bir taksiye binerek olay yerinden uzaklaştı.

Baykam, taksiyle Maslak'taki bir hastaneye götürüldü. Baykam ve asistanı ameliyata alındı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile hastanenin başhekimini arayarak bilgi aldığı öğrenildi.

SAĞLIK DURUMU İYİ

Uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaralanan ve Maslak’taki Acıbadem Hastanesi’nde tedavi altına alınan sanatçı Bedri Baykam’ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Sağ karın boşluğundan ve kalçasından bıçaklanan Baykam, ameliyata alındı.

Baykam’ın bıçaklı saldırıya uğradığı sırada yanında bulunan Beşiktaş Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Genel Sekreteri Safiye Mine Erdurak ve 2’nci Başkanı Bahri Genç basın mensuplarına saldırı hakkında bilgi verdi.

Akatlar Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıdan sonra Bedri Baykam’ın çalışmak için Taksim’deki ofisine gitmek için arabasına yöneldiği sırada saldırıya uğradığını söyleyen Safiye Mine Erdurak, " Bedri Bey’i uğurlayacaktık. Biz duvarın dibinde aramızda konuşurken Bedri Bey, ’Vuruldum’ dedi. Can havliyle karnını ve bacağını tutarak caddeye fırladı, taksi durdurdu" dedi. Bedri Baykam ile birlikte asistanı Tuğba Kurtulmuş’un da yaralandığını kaydeden Erdurak, saldırının planlı yapıldığını iddia etti.

Haberin Devamı

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) 2’nci Başkanı Bahri Genç, saldırganın peşinden koştuğunu belirterek "Saldırganın ardından koştum fakat süratle uzaklaştı. Kültür merkezinden Akmerkez’e çıkan ana yola kadar peşinden koştum ama yakalayamadım. Sonra, elinde bıçakla kendisini bekleyen beyaz bir arabaya bindi" diye konuştu.

DOKTORUNDAN AÇIKLAMA

Acıbadem Maslak Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, ressam Bedri Baykam ve Tuğba Kurtulmuş'un sağlık duruma hakkında açıklama yaptı. Her iki hastanın da acil servise geldikten hemen sonra ameliyata alındığını söyleyen Prof. Dr. Çuhadaroğlu, Baykam'ın durumuna ilişkin şunları söyledi:
“Ressam Bedri Baykam hastanemize ulaştıktan sonra ameliyata alınmıştır. Baykam'ın ameliyatı genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu ve Prof. Dr. Cihan Uras tarafından gerçekleştirilmiştir. Kesici ve delici alet ile yaralanması sonucunda karın bölgesinde kalın bağırsağı, 12 parmak bağırsağı ve karaciğerinde yaralanmalar meydana gelmiştir. Yaralanma sonucu ciddi kanaması olan Bedri Baykam'ın ameliyatı 4 saat sürmüştür. Ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesine alınmıştır.”

Haberin Devamı


Tuğba Kurtulmuş'un ameliyatının da 2 saate yakın bir sürede genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu tarafından gerçekleştirildiğini bildiren Prof. Dr. Çuhadaroğlu, “Hastanın 12 parmak bağırsağında ve kalın bağırsağa giden damarlarında yaralanmalar oluşmuştur. Ameliyat sonrası yoğun bakıma alınmıştır” dedi.Prof. Dr. Çuhadaroğlu, yoğun bakım servisine alınan her hasta için hayati riskin söz konusu olduğunu belirterek, hastaların durumununun takip edildiğini, yarın tıbbi olarak tekrar değerlendirileceğini söyledi.

Çuhadaroğlu, “24 saat sonra durumu stabil hale geldiğinde yoğun bakımdan çıkarılarak normal odaya alınacak” dedi.

HASTANEYE ZİYARETÇİ AKINI

Haberin Devamı

Sanatçı Bedri Baykam’ın tedavisi sürerken, hastane ziyaretçi akınına uğradı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, ressam Mehmet Güleryüz, sanatçılar Edip Akbayram ve Suavi hastaneye gelerek, Baykam’ın durumu hakkında bilgi aldılar.

SALDIRININ DETAYLARI

Akatlar Kültür Merkezi çıkışında Bedri Baykam ve asistanı Tuğba Kurtuluş'a bıçakla saldıran kişi izini kaybettirdi.

Baykam ve Kurtuluş, kültür merkezinde bulunduğu sırada saldırganın yaklaşık yarım saat boyunca dışarıda beklediği öğrenildi. Oldukça düzgün giyimli, 30-35 yaşlarında, 1.70 boylarındaki saldırgan önce kültür merkezinin otoparkçısının dikkatini çekti.

Haberin Devamı

Bir ara kültür merkezinin girişine kadar gelen saldırganın güvenlik kamerasına takıldığı öğrenildi. Polis, kameranın kaydının yapıldığı bilgisayarın kasasını incelemek için götürdü. Tekrar otopark kısmına geçen saldırgan, Baykam ve Kurtuluş araçlarına binerken harekete geçti. Baykam ve Kurtulmuş'a yönelen saldırganın ikiliye " konuşabilir miyiz" dediği, Baykam kabul etmeyince de harakete saldırıyı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırganın önce Tuğba Kurtulmuş'u bıçakladığı, kendisine müdahale eden Bedri Baykam'a da bıçak salladığı öğrenildi. Tuğba Kurtulmuş kanlar içinde yerde kaldı, Baykam da aldığı bıçak darbesiyle caddeye çıkıp yardım istedi. Baykam, kendi imkanlarıyla taksiye binerken, otoparkta yardım bekleyen Kurtulmuş'a ilk müdahaleyi olay yerine gelen ambulans yaptı.

TAKSİ İLE KAÇTI

Bağrışmalar üzerine çevre esnafı elinde bıçakla kaçan saldırganı yakalamak için harekete geçti. Ara sokağa doğru yönelen saldırganı vatandaşlar sıkıştırdı. Elinde rambo bıçağı olan saldırgan vatandaşları tehdit edince, önü açıldı ve kaçmaya devam etti. Bir süre daha kovalanan saldırganın, 500 metre ilerde bir taksiye bindiği öne sürüldü. Bölgeyi ambulaka alan polis, her görgü şahidiyle ayrı ayrı konuştu. Bölgede bulunan güvenlik kameraları polis tarafından incelemeye alındı. Saldırganın olayı gerçekleştirdiği bıçağı çöpe atma ihtimaline karşı, bölgedeki çöp konteynerları tek tek incelendi. Olayla ilgili soruşturma sürerken, saldırının gerçekleştiği bölgeyi gören MOBESE kamerası da incelemeye alındı.

EMNİYET'TEN AÇIKLAMA

 Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Bedri Baykam’a yapılan saldırıyla ilgili olarak, "Sadırıyla ilgili tüm doneler elimizde. Türkiye’de ve İstanbul’da hiçbir şey karanlıkta kalmaz" dedi.

Bedri Baykam ile saldırıya uğrayan Piramid Sanat’ın Genel Koordinatörü Tuğba Kurtulmuş, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ardından Acıbadem Maslak Hastanesi’ne getirildi. Hastaneye gelen İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, hastaneye soruşturmayı yürütmek adına değil, Bedri Baykam’a ’geçmiş olsun’ demek için geldiğini belirtti. Çapkın, "Saldırıyla ilgili tüm doneler elimizde. Bedri bey ile Tuğba hanıma geçmiş olsun dileklerimi iletmek için geldim. Türkiye’de ve İstanbul’da hiçbir şey karanlıkta kalmaz. İkisinin de sağlık durumu iyi"

ZANLI TESLİM OLDU

Bedri Baykam'ı bıçakladığını söyleyen Mehmet Ç. isimli zanlı Bayrampaşa Karakolu'na gelerek teslim oldu. Sağlık kontrollerinin ardından Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilen zanlı Mehmet Çelikel, 'Allah'tan başka ilah yoktur" dedi.

HEYKELTRAŞ AKSOY: OLAY KASITLI

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, ünlü ressam Bedri Baykam’ın Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde “İnsanlık Anıtı”yla ilgili katıldığı toplantının ardından bıçaklı saldırıya uğramasını “kasıtlı bir olay” olarak değerlendirdi.

Ünlü Ressam Bedri Baykam, Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde "İnsanlık Anıtı"yla ilgili katıldığı toplantının ardından bıçaklı saldırıya uğradı. Olayın yaşandığı toplantıda bulunan ”İnsanlık Anıtı”nın sahibi heykeltıraş Mehmet Aksoy  yaptığı açıklamada, “Bedri’nin başına gelenler canımıza sıktı. İnşallah kasıtlı, korkutma, yıldırma amaçlı değildir. Ama öyle görünüyor, planlı projeli bir olay. Maalesef kasıtlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Baykam’ın bıçaklandığı sırada kendisinin toplantı salonunda olduğunu söyleyen Aksoy, “Olayın ardından saldırganı bir, iki ressam arkadaş kovalamış ancak saldırgan Akmerkez’in önünden kaçmayı başarmış” diye konuştu.

"MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

Baykam’ın ise hastaneye götürülerek tedavi altına alındığı ve hayati bir tehlikesinin olmadığı bilgisini veren Aksoy, “Olay umarız korkutma amaçlı değildir. Öyleyeyse de biz mücadelemize devam edeceğiz. Ne olacaksa olacak” diye konuştu.

Aksoy, Kars’ta yıkımına başlanan heykelle ilgili, yıkım işleminin de usulsüz olduğunun altını çizerken, Kars Belediyesi’nin Yüksek Kurul’un kararına uymadığını, mahkeme kararını da beklemeden acele heykeli yıkmak istediğini belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANI GÜNEŞ'TEN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Osman Güneş, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Samsun'da yaptığı açıklamada, sanatçı Bedri Baykam ile Piramit Sanat Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş'a yönelik bıçaklı saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.Zanlının sorgulamasının sürdüğünü kaydeden Güneş, şunları söyledi:

“Bugün öğle saatlerinde İstanbul'da değerli sanatçımız Bedri Baykam'a yönelik müessif bir olay vuku buldu. Hem kendisine karşı hem de bir başka bayan sanatçımıza karşı bıçaklı saldırıda bulunuldu. Hemen akabinde emniyet teşkilatımız, güvenlik birimlerimiz süratle olaya müdahil oldu. MOBESE kameralarından ve çevredeki güvenlik kameraları kayıtlarından süratle değerlendirmelere başlandı. Esasen zanlı da kısa bir süre sonra kaçamayacağını anlamış olmalı ki Bayrampaşa Emniyet Müdürlüğümüze giderek teslim oldu.”

Zanlının 1975 Niğde nüfusuna kayıtlı Mehmet Ç. olduğunu belirten Bakan Güneş, şöyle devam etti:“Şu safhada cumhuriyet savcısının sevk ve idaresinde adli işlemleri yürütülüyor. Biz artık emniyet teşkilatı olarak bu tür olayların süratle aydınlatılması noktasında büyük bir mesafe aldığımızı sık sık kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kamuoyu da bunu yakından izliyor. Artık nerede bir suç işlenirse işlensin, bunun gizli kapaklı kalması mümkün değil. Üzerinde büyük bir uğraş verilerek titizlikle değerlendirilerek bu suçların aydınlatılması için güvenlik birimlerimiz var gücüyle çalışıyor. Bu olayın da çok fazla zaman kaybedilmeden aydınlatılmış olması bizim için sevindirici bir durum. Ama tabiatıyla değerli iki sanatçının bu şekilde müessif bir olaya maruz kalmalarına da üzüldük. Kendilerine de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

 

KILIÇDAROĞLU SALDIRIYI KINADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bıçaklı saldırıya uğrayan Ressam Bedri Baykam'a çiçek göndererek geçmiş osun dileklerini iletti ve saldırıyı kınadı.

CHP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına başkanlık eden Kılıçdaroğlu, iki Parti Meclisi (PM) üyesini görevlendirerek, Bedri Baykam'ın ameliyat olduğu hastaneye gitmelerini, Baykam'ın sağlık durumu hakkında bilgi almalarını ve yakından ilgilenmelerini istedi.

Öte yandan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyla ilgili, “Devlet sanata, sanatçıya, kültüre, tiyatroya Fransız kalmamalıdır” ifadesini kullandı.

Oran, Baykam'ın saldırıdan önce “Sayın Başbakan ülkesinin tüm aydınlarına, sanatseverlerine ve demokrasiye Fransız kalmak istiyor. Duymak istemiyor, görmek istemiyor, dinlemek istemiyor. Kars'taki heykel yıkılırsa, bütün dünya ister istemez Talibanların Buda Heykeli'nden sonra bu da Türkiye'nin Buda hamlesi diyecektir” şeklinde konuştuğunu belirtti.

“Bu sözlere katılmamanın mümkün olmadığını” bildiren Oran, şunları kaydetti:

“Ne yazık ki günümüzde AKP'li bir belediye başkanı, sanatın içine tükürüyor, Başbakan, heykel yıkılması için emir veriyor. Kültür Bakanı, Devlet Tiyatrolarının kapatılabileceğini ima ediyor ve yardımı kesmekle tehdit ediyor. Ve bugün partimiz üyesi değerli bir sanatçı bıçaklanıyor. Bütün bunlar AKP zihniyetinin sanata ve sanatçıya bakışını yansıtmaktadır.

Sayın Baykam ve Tuğba Kurtulmuş'a acil şifalar diliyorum. Bu tarz saldırıları kime yapılırsa yapılsın kınıyorum. Suçluların bir an evvel tespit edilmesini ve yargı önüne çıkarılmasını diliyorum. En büyük temennim bu tarz olayların bir daha tekrarlanmamasıdır.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!