Aştiyani için doğrudan Ahmedinejad'a gittiler

Güncelleme Tarihi:

Aştiyani için doğrudan Ahmedinejada gittiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 00:00

İngiliz Times gazetesi Sakine Muhammed Aştiyani’nin adalet savaşını doğrudan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın makamına taşıdı.

Haberin Devamı

 

İran'da 2009 yılının Temmuz ayında yapılan seçimlerin sonuçlarına tepki olarak başlayan ve 30 kişinin hayatını kaybettiği binlerce kişinin ise hapse atıldığı Yeşil Devrim’in ardından hiçbir İngiliz kurumunun yayın yapmasına izin verilmiyordu. İnsan hakları örgütleri,  o günden bu yana istismar olaylarının devam ettiğini ancak olayların soruşturulmadığını ve basında çok sınırlı bir biçimde yer aldığını ifade ediyordu.

 

Ancak geçtiğimiz hafta sonu, Times, Ahmedinejad’ın en yakın iki danışmanına İran’ın insan hakları sicili, İngiltere konusundaki tavrı ve recmle idam edilmeyi bekleyen ve İran’daki baskının sembolü olan Aştiyani’nin davasıyla ilgili sorular sormayı başardı.

 

Haberin Devamı

Ahmedinejad’ın 2013’te koltuğunu terk etmesinin ardından yerine geçecek isim olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan İsfendiyar Rahim-Meşhai ve Cumhurbaşkanı’nın yeni özel kalemi Hamid Baghai, British Museum’dan kiralanan 2,500 yıllık Pers eserleri sergisinin kapanışının ardından Times’a özel açıklamalar bulundu.

 

Rahim-Meşhai, Times editörünün verdiği, Ahmedinecad’a hitaben yazılmış ve kendisini Aştiyani davasıyla ilgili olarak bir röportaj yapmaya davet eden mektubu kabul etti. Ancak Baghai, Aştiyani’nin taşlanmasının, kendisinin işlediği suçlara karşı “toplumumuzda bağışıklık yaratacağı”nı belirtti. Baghani, Aştiyani davasının önemli olmadığını söyledi.

 

KİROS SİLİNDİRİ DİPLOMATLARIN YAPAMADIĞINI YAPTI

İngiliz diplomatlar bir yıldan fazladır ne Baghai ne de Rahim-Meşhai ile görüşmeyi başarabilmişti. Times’ın ziyareti ancak Brisith Museum ile İran Ulusal Müzesi arasında Kiros Silindiri üzerinden alternatif bir kültürel iletişim kanalı açılmasıyla mümkün oldu.

 

Dünya üzerindeki ilk insan hakları belgesi olarak nitelendiren bir kil tablet olan Kiros Silindiri’nin yedi aylığına kiraya verilmesi, İran Ulusal Müzesi’yle geçmişi 1960’lara dayanan ilişkilerde en hırslı girişim olarak değerlendirildi.

 

Haberin Devamı

British Museum direktörü Neil MacGregor, Tahran hükümetine destek veriyormuş gibi görünmek istemediğini söylerken, diyalog kanallarını açık tutmanın önemine inandığının da altını çizdi.

 

MacGregor, “Brisith Museum iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltemez ama burada olduğu gibi zorlu bir diyalogun gerçekleşmesi için alan açabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!