Yunanistan borç yapılandırması istedi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan borç yapılandırması istedi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 18, 2011 10:39

Yunanistan'da yayımlanan Eleftherotipia gazetesinin haberine göre, büyük miktarda borcu bulunan Yunanistan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği'nden (AB) borç yapılandırması için talepte bulundu. Atina hükümeti ise gazetenin iddialarını reddetti.

Haberin Devamı

Gazetenin haberine göre, talep IMF ve Avrupa Birliği'ne bu ayın başında iletilirken, konu üzerinde görüşmelerin Haziran'da başlaması bekleniyor.

 

Haberde, "Yunan hükümetinin talebi, Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinau tarafından Nisan başında Macaristan'da düzenlenen gayri resmi Ecofin maliye bakanları toplantısında iletildi" ifadelerine yer verildi.

 

Gazete, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın da, Yunanistan'ın borçlarının uzun vadeye yayılmasına sıcak baktığı ifadelerini de kullandı.

 

YETKÄ°LÄ°LER REDDEDÄ°YOR

 

Borç yapılandırmasıyla ilgili söylentiler Yunanistan'ın Maliye Bakanı ve üst düzey IMF ve AB yetkilileri tarafından reddediliyor.

 

Haberin Devamı

Reuters'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Yunan Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili Papakonstantinau'nun hafta sonunda ardı ardına yaptığı açıklamaları hatırlatarak iddialar için, "Bu doğru değil. Bakan konuya dün itibariyle son noktayı koydu" dedi.

 

EURO HIZLI DÜŞTÜ

 

Haberin Reuters'ta 'son dakika' olarak yayınlanmasının hemen ardından euro/dolar paritesinde hızlı bir düşüş izlendi. Euro/dolar 1.4372'den 10 dakika içerisinde yüzde 0.5'lik düşüşle 1.43 sınırına geriledi. Ancak parite daha sonra hafifçe toparlandı ve 1.4330-1.4340 bandından dengelendi. 

 

Euro, aynı dakikalarda içeride de hareketli bir seyir izledi. Haberle birlikte, 2.18 TL'nin altına gelen euro/TL daha sonra yeniden bu seviyenin üzerine çıktı. 

 

Yunanistan'ın borç yapılandırma talebinin ardından ülkenin risk primi de hızlı yükselerek 1248 puana çıktı.Â

 

Yunanistan'daki bu gelişme, benzer bir adımın bölgenin diğer borçlu ekonomileri Portekiz ve İrlanda'da da gerçekleşebileceğine yönelik kaygıları artırması nedeniyle euroyu baskı altına alıyor.

 

Haberin Devamı

KORKULARI TETÄ°KLÄ°YOR

 

Yunanistan'daki borç krizinin tırmanması, Euro Bölgesi'nde yaşanabilecek yeni bir finansal krize ilişkin korkuları da artırıyor.

 

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bölgedeki bankacılık sistemine dair endişeleri sürerken, Almanya, bu durumu hesaba katarak, Atina'nın kendi isteğiyle yapılandırmaya gitmesi ya da buna ikna edilmesi hâlinde, endişelerin ortadan kalkacağını savunuyor.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Werner Hoyer geçen hafta yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kendi isteğiyle gideceği bir yapılandırmanın 'felaket' olmayacağını, Berlin Hükümeti'nin de destek vermeye hazır olduğunu söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!