SGK prim gelirleri emekli aylıklarını bile karşılamıyor

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun (SGK), devlet katkısı hariç SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı mensuplarından topladığı prim gelirleri, emekli aylığı ödemelerini bile karşılayamıyor.

Haberin Devamı

Buna sağlık ödemeleri de dahil edildiğinde, gelir-gider makası daha çok açılıyor.
67 GELİR, 111 ÖDEME
SGK’nın (Devlet katkısı hariç) prim gelirleri ile emekli aylığı ve sağlık ödemeleri tabloda gösterilmiştir.
Tablonun incelenmesinden de fark edileceği gibi;
- 2009 yılında 54,6 milyar TL gelire karşılık, 97,4 milyar TL gider var. Gelirler, giderlerin yüzde 56’sını karşılayabiliyor.
- 2010 yılında yaklaşık 67 milyar TL gelire karşılık, giderlerin toplamı 111 milyar TL. Buna göre, gelirler giderlerin yüzde 60’ını ancak karşılayabilmiş.
- Ocak 2011’de bu oran yüzde 54’e gerilemiş.
- Emeklilere, “Gelirlerimiz, emekli aylığı ve sağlık ödemelerini karşılayamıyor. O nedenle bu ay emekli aylığı ödemelerini eksik ödeyeceğiz” denilemeyeceğine göre, aradaki fark devlet katkısı oluyor.
KAYIT DIŞILIK CİDDİ BOYUTTA
Prim gelirlerine göz attığımızda;
2009 yılındaki 54,6 milyar TL prim gelirlerinin, 38 milyar TL’sinin yani yüzde 70’inin SSK’lılardan toplandığını görüyoruz. 2010 yılında ise 67 milyar TL prim gelirlerinin 45 milyar TL’si yani yüzde 67’si SSK’lılardan toplanmış. Olaya bu yönüyle baktığımızda, SSK (4/a) prim gelirleri çok önemli.
Yetkililerin de sık sık açıkladığı gibi, kayıt dışı istihdamın oranı yüzde 50’ye yaklaşıyor. Kayıt dışılık; kaçak işçi çalıştırmak ya da kayıtlı çalışanların ücretlerini düşük göstermek şeklinde karşımıza çıkıyor.
Görünen o ki kayıt dışılık önlenebildiğinde, SGK’nın açıkları ortadan kalkacak.
2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında, Torba Yasa ile getirilen “yeniden yapılandırma” ile 60 milyar TL’yi aşan SSK ve Bağ-Kur alacaklarının, bir kısmı tahsil edilecek.
Bu tahsilatın, SGK’nın gelir-gider açığını azaltmada ciddi bir katkısının olması bekleniyor.
Ancak bu konuda kalıcı çözüm, kayıt dışılığın azaltılması başta olmak üzere bazı radikal önlemlerin alınmasına bağlı...

Haberin Devamı

SGK prim gelirleri emekli aylıklarını bile karşılamıyor

Yazarın Tüm Yazıları