Kütüphane Haftası’nda uzman ve okur mektupları

BUGÜN “Kütüphaneler Haftası” dolayısıyla yazdığım yazılara gelen okur e-postalarını ve genel olarak kütüphanelerle ilgili e-posta atan uzman ve okurlarımın mektuplarını sizlerle paylaşacağım.

Hacettepe Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Aysen Kuyuk’un açılan kütüphane hakkında verdiği bilgiyi, belgelerin ulaştırılması çağrısını köşeme aldım, umarım birçok belge yerine gönderilir:
“Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı kütüphanesinin açılışını yaptık. Kütüphanemiz gerçekten özel bir koleksiyona sahip. Musiki Muallim Mektebi ve Devlet Konservatuvarı kütüphanelerine ait koleksiyonda, elyazması ve basma müzik eserleri, tiyatro eserlerine ait özgün kaynaklar ve henüz değer tespiti yapamadığımız 5000’in üzerinde nota bulunmaktadır. Ancak kütüphaneden zaman içerisinde ödünç alınan ve geri gelmeyen kaynaklar bizim için üzüntü vericidir. Zaman zaman bu kaynakların başka kütüphanelere özel koleksiyon adı altında bağış olarak verildiği veya kişilerin kütüphanelerinde tuttuğu bilinmektedir. Gelecekte bu kaynakların bize geri iadesi ve kişilerin özel koleksiyonlarını kütüphanemize bağışlaması konusunda hassasiyetlerini bekliyoruz.”
- Şeref Yaldırak, Gaziantep Dijital Kütüphanesi ve Gaziantep Kültür Haritası hakkında bilgiler veriyor: “Gaziantep Dijital Kütüphanesi Gaziantep ve çevresi ile ilgili olmak şartıyla, yazılı (kitap, makale, tez, vs.), görsel (video, fotoğraf, grafik, gravür, vs.) ve işitsel (ses kaydı, türkü kaydı, vs.) her türlü basılı materyali bir araya getirmeyi, en detaylı ve en doğru şekilde künyelerinin internet ortamında vermeyi ve gösterim izinleri alınan materyali kamuya ücretsiz sunulmayı amaçlar. Şu an itibariyle kütüphanemizde künyesi bulunan kitap sayısı bini, makale sayısı üç bin iki yüzü aşmıştır.”
Gaziantep Dijital Kütüphanesi’ne www.gaziantepkaynakcasi.com adresinden erişebilirsiniz.
- Okurumuz Orhan Ertuğruloğlu, Hollanda’daki semt kütüphanelerinin çalışması hakkında detayları belirtiyor:
“Hollanda kırsalında, özellikle nüfusu yoğun olmayan geniş araziye yayılmış eyaletlerdeki belediyelerde, bazı semt kütüphanelerinin seyyar otobüsleri vardır. Kırsaldaki küçük köy ve mezralara haftanın belirli günlerinde bu otobüslerle hizmet götürülür.
Hollanda’da emeklilik yaşı hem kadın hem erkek çalışanlar için 65 olarak belirlenmiştir. Yaş sınırına ulaşmadan kimseye emekli maaşı bağlanmaz. İlke, yetişmiş elemandan ve deneyimlerinden, sağlıkları elverdiği müddetçe azami yararlanmaktır. Emekli maaşı alan kimseler, başka işte çalışamaz. Emekliler, faal bir iş hayatından sonra, iş yaşamlarındaki tempoyu kaybedip boşluğa düşmemek, kahve ve meyhane köşelerinde günleri boşa harcamamak için hastanelerde, yaşlılar evlerinde, hayır kurumlarında veya aldıkları eğitim veya emekli olmadan önce yaptıkları işlerle ilgili kurum veya kuruluşlarda ücretsiz olarak ‘gönüllü’ hizmet verirler. Bu tür kurumlarda, çekirdek profesyonel görevliler yanında, ücretsiz olarak çalışan emekli gönüllüler vardır. Mali imkânları sınırlı kurumların personel açığı bunlarla doldurulur. Mali olanakları kısıtlı bazı semt kütüphanelerinin örneğin seyyar servislerinin şoförleri bu tür gönüllülerden oluşabiliyor.”
* * *
DİLERİM gelecek yıl sorunsuz ve daha çok kütüphaneli ve kitaplı bir Kütüphane Haftası kutlarız.
Yazarın Tüm Yazıları