İstanbul’u okuyarak seyretmek

GEREK İstanbul’da yaşayanlar, gerek buraya gelen yabancılar, Türkiye’nin başka kentinde yaşayanlar, bu kenti bir turist gibi gezerek tanıyamazlar.

İstanbul’la ilgili kitap okumanın yanı sıra gördüklerini, göreceklerini fotoğraf albümleriyle desteklemelidirler.
İki işlevi bir arada görecek, İstanbul’u hem yazı hem de görsel malzeme ile tanıtacak iki kitaptan söz edeceğim.
* * *
“ŞEHİR ve Kültür: İstanbul” kitabında çeşitli yazarların denemeleri, incelemeleri yer alıyor.
Kimler yer almış bu toplamda?
A. Haluk Dursun, Ahmet Emre Bilgili, Artun Ünsal, Beşir Ayvazoğlu, Hikmet Barutçugil, İlber Ortaylı, İskender Pala, Korkut Tuna, Murat Belge, Sinan Genim.
İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili kitabın amacını, sunumunda belirtiyor:
Öğrencilere; bir bütün olarak şehir kültürünü kazandırmanın en mükemmel yeri, kuşkusuz ve tartışmasız eşsizliğin bir arada bulunduğu İstanbul’dur. İstanbul üzerinden kazandırılacak; şehri tanıma, kültürel mirası koruma bilinci, kültürel etkinlikler yapma ve katılı alışkanlığı yani bir bütün olarak şehir kültürü edinme, ülkemiz açısından müthiş bir kültürel dönüşümün habercisi olacaktır. Çünkü, değer yaratıcı ve dönüştürücü olan eğitimli insandır. (...)
Bu proje çerçevesinde yapılan temaslar sonucunda İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere şimdilik beş üniversite Şehir ve Kültür: İstanbul dersini resmen programlarına almışlar. Sözünü ettiğimiz kitaptan 15.000 adet basıldı ve dersi alacak öğrencilere teşvik amacıyla ücretsiz dağıtılıyor.
Alanında uzman isimlerin kaleme aldığı yazılarla kuşatıcı bir İstanbul ve şehir kültürü kitabı. Her yazının sonunda bir kaynakça, bir de okuma metinleri konulmuş. Böylece okur o yazıdan sonra, daha zengin bilgiyi de edinebiliyor.
* * *
TÜRKİYE Turing ve Otomobil Kurumu’nun yayınladığı Berica Nevin Berberoğlu ile Yalçın Koçer’in birlikte hazırladıkları Zaman İçinde İstanbul fotoğraf albümü, bu şehrin önemli yerlerinin dününü, bugününü gösteriyor.
Okuduğumuz, seyrettiğimiz yerlerin tarih içindeki değişimini de bu kitaptan izlemek mümkün.
TTOK Yönetim Kurulu Başkanı Sunuş’ta kurumun kuruluşu, kimliği üzerine bilgi veriyor.
Berberoğlu, Önsöz’de kitabı tanıtıyor:
Üç imparatorluğa başkent olmuş bugünün metropolü, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un asırlık sunumunu, 100 yıl önceki İstanbul’un fotoğraflarını, aynı perspektiften bugünkü konumuyla sizler için yeniden yorumladık.
Her anının tarihin sessiz tanığı olduğu, konuklarını eşsiz güzelliğiyle etkileyip, şairlere, ressamlara ilham kaynağı olmuş bu kenti, İstanbul’u anlamak ve anlatmak düşündüğümüz kadar zor olmasa gerek. Zamanın içinde İstanbul ile kültürlerin buluştuğu günümüz metropolleri arasında seçkin bir yere sahip bu kentin, yüz yıllık değişimini beğeninize sunuyoruz.
Yalçın Koçer de, İstanbul’u Anlatmak’ta fotoğrafların düzenlenme amacını özetliyor:
Albümde bin sekiz yüzlü yılların sonlarından bugüne kadar değişik evrelerden geçmiş İstanbul’un eski zaman fotoğraflarının yanında şimdiki zamana ait fotoğraflarımızı da göreceksiniz. Değişimin sadece mekanlarda değil insanlarda, araç ve gereçlerde, şehirde ve kültürde olduğuna şahitlik edeceksiniz.
* * *
İKİ kitaptan birini okuyup diğerini seyrederseniz, yüzyılların içinden güzel bir İstanbul gezisi yaparsınız.
Yazarın Tüm Yazıları