Paradan para kazananların vergisi

HÜRRİYET okurlarının önemli bir kısmının; gayrimenkulü, otomobili, belli tutarda parası ya da bunlardan biri ikisi var.

O nedenle gayrimenkullerin (emlak vergisi, kiraya verildiğinde gelir vergisi, satıldığında ortaya çıkan değer artışı kazancının vergisi vs.), otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi (yeni yıldaki tutarı, daha az vergi ödemenin yolları, alım sırasında ödenen vergiler, KDV indirimi vs.) ile paranın mevduat, repo, döviz, bono, tahvil, eurobond, borsa vs.de değerlendirilmesi sonucu sağlanan gelirin vergisi, sürekli olarak merak ediliyor.
SON ÜÇ GÜN
Mart ayının 25. yani Cuma günü akşamına kadar, paradan para kazananların, bazı gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor.
Bazı gelirlerin ise, stopaja (vergi kesintisine) tabi tutulması nedeniyle, beyan edilmesi ve vergi ödenmesi gerekmiyor.
BEYAN EDİLECEK OLANLAR
1. Yurtdışı Gelirleri:
·  Yurt dışındaki bankalardan veya Türkiye’deki bankaların yurt dışı şubelerinden elde edilen faiz ve benzeri gelirler, stopaja tabi tutulmadığı için 2010 yılında elde edilen gelirin 1.090 lirayı aşması halinde, tamamının beyanı gerekir.
2. Devlet Tahvili Faizleri:
·  1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilmiş Devlet tahvili faiz gelirleri, yüzde 93.4 oranındaki enflasyon indiriminden sonra kalan tutarı 22 bin lirayı aşıyorsa, indirim sonrası kalan tutarın beyanı gerekiyor.
Buna göre, söz konusu Devlet tahvillerinden, 2010 yılında 333 bin 333 TL’den fazla faiz geliri elde etmiş olanlar, gelir vergisi beyannamesi verecekler. Gelir bu tutardan az ise beyanname verilmeyecek.
3. Eurobond Faizleri:
· 2010 yılında döviz cinsinden elde edilen faiz gelirinin, öncelikle elde edildiği tarihteki Merkez Bankası döviz alış kuru ile çarpılmak suretiyle TL karşılığının bulunması gerekiyor.
· Bu tutar 22 bin TL’nin altında ise beyanname verilmeyecek. Üzerinde ise tamamının beyan edilip, gelir vergisi ödenmesi gerekiyor (Eurobond gelirleri ile ilgili ayrıntılı bilgileri, 10 Şubat 2011 tarihli yazımızda bulabilirsiniz).
4. Toplamı 22 Bin Lirayı Aşanlar:
·  1 Ocak 2006’dan önce ihraç edilen Devlet tahvili faizleri ve eurobond faiz gelirleri birlikte 22 bin lirayı aşıyorsa ya da işyeri kira geliri ile birlikte aşıyorsa, tamamı beyan edilecek.
BEYAN EDİLMEYECEK OLANLAR
1. Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri:
· 1 Ocak 2006’dan sonra ihraç edilen Hazine bonosu ve Devlet tahvili faiz gelirleri ve alım-satım kazancı, tutarı ne olursa olsun beyana tabi değil.
2. Mevduat Faizi, Repo ve Fon:
·  Gerçek kişiler, 2010 yılında elde ettikleri stopaja tabi tutulmuş banka mevduat faizi, repo ve fon gelirleri ile döviz tevdiat hesabı faiz gelirlerini; tutarı ne olursa olsun beyan etmeyecekler.
3. Borsa Kazançları:
·  2010 yılında, tasarruflarını borsada değerlendirenler iyi para kazandılar. Bunlara bir güzel haber daha; 2010 yılında ister 500 bin lira, ister 5 milyon lira hatta 50 milyon lira kazanmış olsunlar, bu kazançları nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecek, 5 kuruş dahi gelir vergisi ödemeyecekler.
Yazarın Tüm Yazıları