‘Antalya Kültürün de başkenti olacak’

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya’nın kültürel çizgisi ile ilgili bazı bilgiler verdi.

Başkanın, turizmin başkenti olan Antalya’nın kültürün de başkenti olması için yapılan çalışmaların gidişatı için anlattıklarından yaptığım özeti aktaracağım.
Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, sadece salona gidenlere oyun sunmayacak.
Belediyenin satın aldığı bir TIR içinde de oyunlar oynanacak ve Antalya’nın çeşitli ve nispeten uzak mahallelerinde oturanlar da tiyatro seyredebilecekler.
Daha önce de “Kadınlar Edebiyatla Buluşuyor” projesinde 100 kadın; öykü, deneme, şiir türlerinde yazılar kaleme alıp farklı çalışmalara imza attılar. Bu yazılar da bir kitap halinde yayımlandı.
Daha önce yazarlığı denememiş kadınların yazabilmeleri için de bir ön atölye çalışması yapıldı.
Çalıştıranlar arasında Ayşe Sarısayın, Hande Öğüt, Çiğdem Sezer, Arife Kalender, Betül Tarıman gibi tanınmış isimler yer alıyordu.
Yazan kadınlar tiyatroyla da ilgilenmek istediler.
Kırmızı Kalem Tiyatro ekibinden Müfit Kayacan ve Kutsal Kaynak yazmak isteyen kadınları eğitti. Senaryo nasıl yazılır öğrendiler, başardılar.
Gerçek hayat öykülerine dayanan oyunları 1 yıl boyunca gittikleri turnelerde 16 defa sahnelendi.
* * *
ANTALYA’DA, yeni bir kütüphane, müze binası gerçekleştiriliyor. İnşaat halindeki bu yapıyı gezdim. En önemli bölümü olacağına inandığım kütüphane, bağışlarla gelişecek.
Kitaplığın her bölümü bir edebiyatçının, bir yazarın adını taşıyacak.
Çalışmaların amacı, “Atatürk Kültür Merkezi ve park alanının, kütüphane, müze sayesinde ve çeşitli kültürel etkinliklerle daha çok ilgi görmesi.”
Kütüphane için hedeflenen kitap adedi 50.000.
Türkiye’de birçok kişi biriktirdiği, evine sığmayan kitapları ne yapacağı konusunda çözüm arıyor, bağışlayacak yer konusunda da tereddüde düşüyorlar. Artık böyle bir tereddüde yer olmadığını buradan belirtmek isterim.
“Cam Kütüphane” mimarlık açısından da bir iddia taşıyor. Hıfzı Topuz da ünlü mask koleksiyonunu buraya bağışladı. Avrupa ölçeğinde önemli koleksiyonlardan birinin de bu koleksiyon olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca edebiyatçının, kendi elyazılarından oluşan koleksiyon da Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Namık Kemal’den günümüz edebiyatçılarına kadar geniş bir listeyi kapsıyor bu koleksiyon. Ayrıca yazarların kişisel eşyaları da burada sergilenecek.
* * *
KOMPLEKSİN çok önemli bir bölümünü daha yazalım.
Hiçbir yerde görülmeyen 11.500 Atatürk fotoğrafı da daimi olarak sergilenecek.
Antalya’nın kültürel grafiğindeki yükselişi destekliyorum. Çünkü artık turist sadece deniz ve güneşle yetinmiyor. Mutlaka kültür, müze, kütüphane istiyor.
Yazarın Tüm Yazıları