Trambolin Davası

Ankara’da yaşayan Güray-Sabriye Arık çiftinin üç yaşındaki kızları Aylin’in, bir alışveriş merkezindeki trambolinde (üzerinde zıplanan eğlence aracı) oynarken, üzerine 11 yaşındaki başka bir çocuğun düşmesi sonucu sağ dizinin kırıldığı ve ailesinin dava açtığı haberi iki gün önce Hürriyet’te yeraldı.

Haberin Devamı

Ben, hem Arık ailesinin duyarlılığını sizlerle paylaşmak hem de başka çocukların başına da trambolin kazası gelmemesi için uyarmak adına, davanın çok önemli başka bir yönünü yazmak istiyorum. Bakın şöyle:
Arık ailesi avukatları Hikmet İşler aracılığı ile Ankara Tüketici Mahkemesi’ne açtıkları 10 bin liralık tazminat davasında, konunun insani boyutu olduğunu belirterek, “trambolinde her seferinde bir çocuk bulunsun” diye tedbir konulmasını istediler. Bu tedbir talebi bu konuda bir ilk olma özelliği taşıyor. İşler’in dava dilekçesindeki trambolin uyarıları ve tedbir talebi özetle şöyle:
“17 Ekim 2010’da Ankara Yenimahalle’deki alışveriş merkezine giden Arık çifti üç yaşındaki kızları Aylin’i, yarım saatlik ücreti ödeyerek 13.30 sıralarında oyun alanına bıraktı. Geri döndüklerinde kızlarının ağlayarak ve sürünerek çıkış kapısına geldiğini, bir ayağı ile yere basamadığını gördüler. Görevliye ne olduğunu sorduklarında birden fazla çocuğun bindirildiği trambolin oyun aletinde 11-12 yaşında bir çocuğun kızlarının ayağının üstüne düştüğünü öğrenmişler.

Haberin Devamı

DİZİ KIRILDI ALÇIYA ALINDI

İlk anda durumu tam anlayamayan aile çocuğun devamlı ağlaması ve yürüyememesi nedeni ile en yakın sağlık kuruluşuna başvurmuşlar, sağ dizinde kırık olduğunun belirtilmesi üzerine kızlarını GATA Ortapedi Kliniği’ne kaldırmışlar ve alçı işlemi yapılmıştır. Küçük Aylin’in kırığı diz bölgesine çok yakın olduğundan sakat kalması ihtimali ortaya çıkmıştır. Ancak yaşının küçük olması nedeniyle kırığın tutma olasılığının yüksek olduğu hekimlerce belirtilmiştir. Bu durum müvekkil ailenin moralini çok ciddi bozduğu gibi aile olarak üzüntü ve sıkıntı geçirmişlerdir.
Davalının işlettiği oyun alanında bulunan trambolin oyun aletinde güvenlik kurallarına uyulmaksızın aynı anda tek bir çocuğun oynaması gerekirken davalının birden fazla çocukları aynı anda birlikte oynatması nedeniyle yaralanma meydana gelmiştir. Bu durum Tüketici Kanunu açısından ‘ayıp’ niteliğindedir. Davalının olay anında sahip olduğu trambolin aletinin kullanma talimatına uymayarak, fazla para kazanma hırsı ve amacı ile birden fazla çocuğu aynı anda birlikte bu alette oynatması, neticede yaralanma olayını doğurmuştur.
Dosyaya sunduğumuz ‘Güvenli trambolin kullanımı esaslarına göre alette her seferinde sadece bir çocuk bulunmalı ve zıplamalıdır. Birden fazla çocuğun bulunması tehlikelidir ve asla uygulanmamalıdır’. Bu kurala uyulmadığı takdirde kontrol kaybı nedeniyle, çarpışmalar ve düşmeler olabilir, tehlikeli yaralanmalar gerçekleşebilir.

Haberin Devamı

Trambolin Davası

TEDBİR KOYUN

Bu sebeple insanı boyut taşıyan ve aynı olayın başka ailelerin başına gelmemesi ve zarar görmemeleri açısından, davalı işletme hakkında bir ihtiyati tedbir kararı verilerek ‘Trambolin aletinde her seferinde sadece bir çocuk bulunmalı’ kuralının hayata geçirilmesini mahkemeden talep ediyoruz.”

MAHKEME TALEBİ SONRA DEĞERLENDİRECEK

Anne Sabriye Arık’la da tekrar konuştum. Kızını yeniden ayakta gördüğü için çok mutlu. Ama trambolinle ilgili önlem alınmadığı ve diğer çocuklar da aynı şekilde acı bir kazayla karşı karşıya kalabilirler diye hala endişeli. Yetkililere sesleniyorum. Lütfen, bir Aylin daha yaralanmadan bu konuyla ilgilenin. Dava dilekçesinde bahsi geçen “güvenli trambolin kullanım esaslarına” uyulmasını sağlayın.
Son bir not.
Mahkeme, Arık ailesinin tedbir talebini daha sonra değerlendirmeye karar verdi.

Yazarın Tüm Yazıları