Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

TOFAŞ ne iş yapar Türk Telekom ne

LİBYA’da yaşananların aslında iç politikada sonuç yaratacak türden olduğunu gören iktidar, iyi manevrayla durumu hasarsız atlatmaya çalışıyor.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in muhalefet liderlerini bilgilendirmesi; hükümetin Libya konusundaki sessizliğini Türk vatandaşlarının can güvenliği sorununa bağlaması bu yönde atılmış doğru, ikna edici adımlardı.
Sonradan yumuşatılmak istenen, “O ödül iade edilmeyecek” açıklaması, “Başbakan’a Libya ile ilgili soru yok” talimatları, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kriz merkezinde görüntü vermesinin gerekçeleri de iç politika.
O nedenle bugün, “Mısır’da da Türk vatandaşları vardı, onların can güvenliği sorunu neden düşünülmedi” diye sormanın anlamı yok; çünkü Kaddafi ile Mübarek arasında ciddi bir fark olduğu iması yapılıyor.
Ancak işte tam da bu noktada; o ödül verilirken, hani her konuda kılı kırk yaran Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çevresi, “Bu adamın adı Kaddafi; ondan insan hakları ödülü alınmaz” uyarısında bulundu mu diye merak ediliyor.
Tabii, bu merakın da anlamı kalmadı; ama artık ne yapılırsa yapılsın, Libya’da  yaşananlar karşısında o ödül, Erdoğan için kötü bir anı olarak hafızalara girdi.
TOFAŞ VE TELEKOM NE İŞ YAPAR
Libya’yı bu kadarla geçelim; çünkü Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile yaptığım ‘bir Türkiye gerçeği’ sohbeti var ki bana çarpıcı geldi.
Selefi Zafer Çağlayan, Türkiye’nin bilinmeyen sanayi envanterinin çıkarmak için bir çalışma başlatmış, çalışma bitmeden görevi Ergün devralmıştı.
Ergün, “Girişimci Bilgi Sistemi” adıyla yenilenerek sürdürdükleri çalışmayla, verilerin birbiriyle konuşur hale getirildiğini belirtti.
Yıl sonunda bitecek envanterle ihracat, vergi, sosyal güvenlik, kapasite ve elektrik kullanımı gibi tüm verilerin görülür hale geleceğini söyleyen Ergün, “Oysa Türkiye’de nerede, ne kadar sanayi kapasitesi var, bu dahi belli değil” dedi ve ardından şöyle bir soru yöneltti:
“Sizce Türk Telekom veya TOFAŞ ne firmaları, hangi sektördeler?”
İlkinin iletişim, ikincisinin otomotiv üretim firması olduklarını söyledim.
Ergün, “Bizdeki kayıtlara göre bilemedin” dedi; çünkü eldeki kodlara göre, Telekom bir inşaat şirketi; TOFAŞ ise araba alım satımı yapan bir ticarethane.
İşte bu kodlama sistemi, sektörel analizler yapılmasını engelleyen bir tablo.
BU FABRİKAYI YAPMA KARDEŞİM
Ergün, çalışma bittiğinde kodlama hatalarının düzeltilmesinin yanı sıra, ‘Şu alanda yatırım doğru olur mu?’ sorusunun da karşılanacağını vurguladı.
Böylece, “Şuraya un fabrikası kurmak istiyorum” diyen sanayiciye, “Oraya yapma kardeşim; ya olanı satın al, ya da şurada ihtiyaç var, oraya yap” önerisi götürebileceklerini de aktaran Ergün, şöyle devam etti:
“Bilgisayar yazılımı sonucu, sektörlerin ihracat yapabilme, yatırım kapasitesi; gelişim potansiyeli ortaya çıkacak. Biz de yerel yönetimlerle işbirliği içinde yatırım ihtiyacı olan sektör ve bölgeleri ilan edebileceğiz.”
Bakan Ergün, işadamlarına şöyle bir uyarı yapma gereksinimi de duydu:
“Haber vereyim, kayıt dışılık başta olmak üzere işadamları bazı noktalarda hazırlıklı olsun. Çapraz denetim yapılacak. ‘Hasılatım, kullandığım elektrik, istihdamım şu kadar’ diyebilirler. Ama biz de ‘Bu kadar elektrik kullanıyorsan istihdam şu olmalı, kaçak var’ diyebileceğiz.”
Yazarın Tüm Yazıları