Bakan'dan iÅŸbirliÄŸi çaÄŸrısı

Güncelleme Tarihi:

Bakandan işbirliği çağrısı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 23, 2011 12:27

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Portekiz ile ticareti 10 milyar dolara çıkarmak için düğmeye bastı. Çağlayan, Portekiz çıkarmasında 1 milyar dolarlık ticareti birkaç yıl içinde bu rakamın 10 milyar dolara çıkarılabileceğini söyledi. Çağlayan, Portekiz'in Türk işadamlarına vize uygulamasını da eleştirerek, "Vizeye isyan ediyoruz. Türk işadamı da bu haksızlığa, ticari engele isyan ediyor. Mallar serbest dolaşırken kendileri serbest dolaşamıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir yanda Libya depremi ile ilgilenen Çağlayan, bir yandan da Türkiye'nin ihracatını artırmak için ülke ülke dolaşıyor. 21 ay içinde 51 ülkeye 87 ayrı seyahat gerçekleştiren Çağlayan, dün de Portekiz'e geldi. Bugün Portekiz Ulaştırma Bakanı ile ikili bir görüşme gerçekleştiren Çağlayan ardından Portekiz ve Türk işadamlarına seslendi. 
 
Konuşmasına futbol ile başlayan Çağlayan, iyi bir futbol fanatiği olmasına karşın yurtdışı seyahatleri nedeniyle maçları izleyememekten şikayet etti. Portekiz'in 4 milli futbolcusunun Beşiktaş'ta oynadığını anımsatan Çağlayan, "Türkiye ile Portekiz'in dış ticaret hacmi 1 milyar dolar civarında. Ama biz 37 milyon dolarlık dış ticaret açığı veriyoruz. Anlaşılan Beşiktaş da futbolda dış ticaret açığı veriyor" dedi.   

Haberin Devamı
Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Çağlayan, dış ticaret hacmi 300 milyar dolar olan Türkiye ile 115 milyar dolar olan Portekiz'in ticaretinin 1 milyar dolar değil en üaz 5 milyar dolar olması gerektiğine dikkat çekti. Çağlayan bu rakamın birkaç yıl içinde 10 milyar dolara çıkabileceği iddiasında bulundu. Portekiz ile Türkiye'nin farklı alanlarda birbirini tamamlayıcı olabileceğine dikkat çekti. 10 milyar doların bir hedef olduğunu belirterek, "Şuanda tohum saçıyoruz. Birlikte sularsak, bakarsak bu ürünü birlikte toplarız" dedi.  

ÇAĞLAYAN PORTEKİZLİLERİ ŞAŞIRTTI: HAYAL GÖRMÜYORSUNUZ, VERGİ YÜZDE İKİ
 
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisindeki fırsatları anlatırken, yatırımcıya sunulan teşvikleri de sıraladı. Bazı bölgelerde kurumlar vergisinin yüzde 2 olduğunu anlatırken işadamlarının şaşkınlığını farketti. "Yanlış duymadınız, tercüme hatası da değil, teşvikli bölgelerde kurumlar vergisi yüzde 2. Arsa teşviğimiz de var. Ayrıca istihdam edeceğiniz elemanın sigorta primini de devlet olarak belli süreyle biz üstleniyoruz" dedi.
 
Çağlayan, yapılan tüm masrafların da vergiden düşülebildiğini belirterek, "Geç kalmamanızı tavsiye ederim. Bu fırsatları anlattığım Japon Bakan, 'bunları bizim işadamlarına anlatmayın, yoksa burada işadamı kalmaz, dedi. Gelin uçakta yerim var, sizleri de alıp götürebilirim.. Üçüncü dünyada birlikte iş yapabiliriz" çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Bakan'dan fıkra
 
Dünyada rekabetin giderek zorlaştığına dikkat çeken Çağlayan, artık büyük balığın küçük balığı yutmadığını, hızlı balığın yavaş balığı yuttuğu bir dönem yaşandığına söyledi. Artık dünyada gelişmiş ülkelerin eskisi gibi pay alamayacağını, payı en fazla gelişmekte olan ülkelerin alacağını kaydetti. Dünyanın ekseninin kaydığına işaret eden Çağlayan, sözlerini bir fıkra ile sürdürdü.
 
"Bir yolcu uçağı düşüyor. Sadece bir Amerikalı ve bir Japon hayatta kalıyor. Tam kendilerine gelmek üzereyken vahşi bir kaplanın üzerlerine gelmekte olduğunu farkederler. Japon hemen ayakkabısını bağlamaya başlar. Amerikalı, sanki ondan daha hızlı koşabileceğini mi sanıyorsun, der. Japon, 'evet ben de biliyorum ondan daha hızlı koşamam ama senden daha hızlı koşmam gerektiğini biliyorum.

Haberin Devamı

Vahşi kaplan geliyor. Yem olmamak için ilişkilerimizi daha fazla artıralım."
 
Portekizli yatırımcılarla enerji alanında ciddi işbirlikleri yapabileceğine değinen Çağlayan, Türkiye'de on yıl içinde 120 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacağını anımsattı. Dünya enerji kaynaklarının üçte ikisinin Türkiye'nin doğusunda olduğunu anlatan Çağlayan, bunun Avrupa'ya gönderilmesinde en önemli geçiş koridorunun Türkiye olduğuna dikkat çekti. Türkiye'den 121 milyon tonluk petrol geçtiğini bunun 221 milyon tona çıkacağını; 43 milyar metreküplük de doğalgaz sevk edileceğini söyledi.
 
VÄ°ZE Ä°SYANI
 
Enerjinin yanısıra turizm ve müteahhitlik alanında da iÅŸbirlikleri yapılabileceÄŸini belirten ÇaÄŸlayan, Portekiz'in Türk iÅŸadamlarına vize uygulamasını da eleÅŸtirdi. "Vizenin ciddi engel olduÄŸu kanaatindeyim. Vizeye isyan ediyoruz. Türk iÅŸadamı da bu haksızlığa, ticari engele isyan ediyor. Mallar serbest dolaşırken kendileri serbest dolaÅŸamıyor" diye konuÅŸtu.Â
 
Türkiye'ye 8 yılda 90 milyar dolar yabancı sermaye geldiğine dikkat çeken Çağlayan, Portekiz gibi Türkiye'nin de coğrafi konumunun büyük fırsatlar sunduğunu anlattı. Türkiye'nin çevresinde 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin bulunduğuna dikkat çekerken, 1.5 milyar insanın yaşadığını ve 22 trilyon dolarlık milli gelir yarttığını anlattı.

Haberin Devamı

Saat farkını dikkate aldığımızda Türkiye ile Portekiz'in uçuş mesafesinin 3 saate düştüğünü belirten Çağlayan, "Birlikte hareket edersek, iş birliği yaparsakKafkasya, Rusya, Ortadoğu, Afrika başta olmak üzere dünyanın her yerine ulaşabiliriz" dedi.

PORTEKÄ°ZLÄ° Ä°Åž ADAMLARI LÄ°BYA'DAKÄ° DURUMU SORDU

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'daki gelişmelerle ilgili yarın TOBB Yönetimi ve Türkiye Müteahhitler Birliği ile bir araya geliyor. Çağlayan ve işadamları Libya'daki Türk varlığı ve bunların zararı ile tazmini konusunda çalışma toplantısı yapacak. Çağlayan hangi bölgede hangi şantiyede kaç çalışan var, iş makinalarının envanteri gibi konuların ele alınacağı geniş katılımlı bir toplantı yapılacağını söyledi.
 
Portekiz'de bulunan Çağlayan'a Portekizli işadamları Libya'daki durumu sordu. Çağlayan, Libya'daki gelişmeleri yakından izlediklerini ancak Türkiye'nin hiçbir ülkenin iç işlerine karışmama prensibinin devam ettiğini söyledi. Libya'daki gelişmelerin Türkiye'yi diğer ülkelere göre daha fazla ilgilendirdiğini vurguladı. Libya'da 25 binden fazla Türk vatandaşı ile 200'ün üzerinde Türk firması bulunduğunu anlatan Çağlayan, vatandaşın can güvenliğinin öncelikleri olduğunu tekrarladı.
 
VATANDAŞLAR 14 AYRI BÖLGEDE

Türk vatandaş ve firmalarının Libya'nın 14 ayrı bölgesinde bulunduklarına dikkat çeken Çağlayan,  bazı firmaların şantiyelerinin yağmalandığını, işçilerin yemekhane ve yatakhanelerinin yakıldığını, 14 firmanın şantiyesinde iş makinaları., ulaşım araçlarının gasp edildiğini söyledi. Vatandaşların havadan, karadan ve deniz yoluyla getirilmesi için her türlü tedbiri aldıklarını kaydeden Çağlayan, denizyolu ile günde 6 bin vatandaşı getirebilme kapasitesi bulunduğuna dikkat çekti. Havayolunu kullanmak için teknik engeller bulunduğunu anlatan Çağlayan en büyük sıkıntının ise 'muhatap bulamamak' olduğunu belirtti. Ancak tüm engellere rağmen Türk vatandaşlarının getirilmesi için her türlü yolun denendiğini vurguladı.
 
Libya'da olan bu gelişmelerin bir an önce sukunete ermesi dileğinde bulunan Çağlayan, "Lİbya'da İtalya, Vietnam, Çin başta olmak üzere birçok ülkenin vatandaşı var. Ama vatandaşının rahat ve güvenliğinin asğlanmasında  en başarılı ülke Türkiye olmuştur" dedi.
 
Libya'nın özellikle Türk müteahhitlik sektörü açısından önemli bir ülke olduğunu anımsatan Çağlayan, 185 milyar dolarlık sektörün, Rusya'dan sonra en büyük portföyünün Libya'da bulunduğunu söyledi. Libya'ya ihracatın da 2 milyar dolar olduğunu kaydeden Çağlayan, buna rağmen işadamlarının önceliklerini mal varlığına değil, çalışanlarının kurtulmasına verdiklerini kaydetti.
 
Çağlayan, "Ümidimiz demokrasinin hakim olduğu, insanların yaşam garantisinin olduğu bir dünya istiyoruz. Kuzey Afrika'da ya da başka bir bölgede insanlar hür yaşasın, demokratik haklarını en iyi şekilde kullansın, temennimiz var" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!