Üç gün diyeti

Hepimizin, kilomuzu kontrolde zorlandığı zamanlar vardır. Bazen keyiften, neşeden, zevkten dört köşeyken, bazen üzüntüden efkârdan, yani dibe vurmuşken (çözümü ya da kutlamaları nedense hep sofralarda aradığımızdan) kilo alırız! Bazen de tatillerdir kilo kontrolümüzü sabote eden neden.

Sömestir tatili hayırlısıyla bitti. Çocuklarınızla birlikte, ailece küçük tatil kaçamakları yaptınız, keyifli ve güzel günler geçirdiniz. Bu keyif patlamalarının birkaç kiloluk eklemeler yapması sizi asla üzmesin! Yaşasın Hayat! Beslenme Enstitüsü diyetisyenlerinden Güneş Aksüs sizler için üç günlük özel bir diyet hazırladı. Adını da “üç gün diyeti” koydu.
Bir “paket diyet” aslında bu, kişiye özel değil, değişim falan da yok! Aynen yani “mot-a-mot” uygulayacaksınız. Çok iyi bilirsiniz ki biz Yaşasın Hayat’çılar böyle paketlerden “made to mesure” olmayan diyetlerden uzak durur, pek hoşlanmayız. Ama kısa süreli olduklarında bu tür paketlerden faydalanmanıza göz da yumarız!
Bu üç günlük paketin birinci gününü bugün yayınlıyoruz. Eğer kahvaltınızı yapmadıysanız diyete hemen bugün başlamanız mümkün. Eğer kahvaltınızı yaptıysanız yarın başlayın ve hafta sonu tamamlayın. Göreceksiniz ki üç günde en az 1,5-2 kilo kaybedecek, sömestirde kazandığınız ek ağırlıklara veda edeceksiniz.

Kolay gelsin!

3 GÜN DİYETİ

DYT. GÜNEŞ AKSÜS


1. GÜN (*)

Kahvaltı: Az yağlı beyaz peynir (1 dilim= 30g)
1 yumurta (haşlanmış)
Domates, salatalık, biber, maydanoz (bol miktarda, üzerine limon sıkabilirsiniz)
1 dilim tam buğday ekmeği
Ara
(2 saat sonra): 2 tam ceviz veya 5-6 badem + 1 fincan yeşil çay (tarçınlı)
Öğle
(2 saat sonra): 100 g kırmızı et (biftek şeklinde-ızgara veya fırında)
6-8 yemek kaşığı yağsız haşlama veya buharda veya sotelenmiş sebze
Yeşil salata ( roka ve maydanoz ağırlıklı)
**1 tatlı kaşığı zeytinyağını salata veya sebzeye ekleyebiliriniz.

Ara
(2 saat sonra) : 1 bardak yağsız yoğurt + 2-3 fındık + 2-3 badem + 1 tatlı kaşığı yabanmersini
Ara
(2 saat sonra): 1 etimek + 1 dilim peynir(yağsız) + 1 fincan yeşil çay (tarçınlı)

Akşam
(2 saat sonra): 100 g tavuk ve sebzeler ile hazırlanmış tavuk sote (yağsız hazırlayınız)
** sebze olarak biber, mantar, domates, ½ havuç , karnabahar , brokoli, kabak, patlıcan olabilir
1 kase cacık (240ml)
Yeşil salata (yağsız, sirke veya limon olabilir)

2 saat sonra: 1 bardak süt (yağsız , tarçınlı)
(*) Günlük enerji kazanımı 1100 kalori civarındadır.

Fazla kilo depresyonu tetikliyor

Amerika’da yapılan bir çalışma kilo fazlalığı ve şişmanlık yaşayanların bir süre sonra ruhsal problemler yaşamaya başladığını bir kez daha teyit ediyor. Fazla kilolularda en sık görülen ruhsal problemin ise depresyon olduğu belirtiliyor. şişman kişiler çoğu kez kiloları nedeniyle mutsuz ve klinik açıdan depresyona girebiliyorlar.
Bununla birlikte “aşırı yemek yemek ve şişmanlamak mı depresyona yol açıyor, yoksa depresyon mu aşırı yemek yemeye neden oluyor?” sorusuna cevap vermek her zaman kolay olmuyor. Bilim adamlarının fazla kilolularda ortaya çıkan depresyon için ileri sürdükleri nedenlerin başında, şişmanlara karşı yöneltilen olumsuz yaklaşımlar, olumsuz beden algılamaları ve olumsuz tiplemeler, kötü beslenmenin ve yetersiz fiziksel aktivitenin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri geliyor.
şişman kişiler ya da fazla kilolular çevreleri tarafından bazen kendilerinin tembel, beceriksiz, dikkatsiz olarak algılandığını düşünüyor. Kilolu ve şişman çocuklarda okul arkadaşlarıyla ilişkiler zorlaşabilmekte, bir dışlanma hali ortaya çıkabilmekte. Sonuç olarak fazla kilolularda depresyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilecek birçok faktör söz konusu...

Kilo almayı önlemek vermekten daha kolay

Kilo yönetim uzmanları kilo almayı engellemenin kilo vermekten daha kolay olduğunu söylüyor. Diğer taraftan kilo almaya başlamak ve bunu yavaş da olsa uzunca bir süre devam ettirmek metabolizmayı yavaşlatıyor. Çünkü yağ-kas oranı yağ lehine arttıkça metabolizmanın hızı düşüyor.
Vücut kilo almaya daha müsait hale geliyor. Bu durum ayrıca fazla kilolardan kurtulmayı da zorlaştırıyor. Kısacası, kilo almayı engellemek gerekiyor. “Nasıl olsa veririm birkaç kilo almaktan korkmaya gerek yok” diyenlere duyurulur!
Yazarın Tüm Yazıları