Uzun ömür diyeti

Sağlıklı ve uzun bir ömrün ilk şartı doğru beslenmektir. Bundan hiç şüpheniz olmasın.

Haberin Devamı

Ama hazır reçete haline getirilmiş özel bir “uzun yaşam diyeti” de yoktur. Bana sorarsanız doğru besin seçimleri yapmanız ve “kararında” yemeniz (!) yeterlidir. Yine bana sorarsanız “uzun yaşam diyeti”nizi siz kendiniz de oluşturabilirsiniz.

Diyetinizi oluştururken önce şu üç besin grubuna yer verin: Tam tahıllar, baklagiller, yağsız etler (balık, tavuk, kırmızı etler). Süt ürünlerini, özellikle yoğurdu sakın unutmayın. Ayrıca, sağlıklı yağlar (zeytinyağı, omega-3 ve omega-6’lar), antioksidan gücü yüksek meyve ve sebzeleri de düzenli yemeye bakın... Eğer bunlarla dengeli, nitelikli ve lezzetli mönüler oluşturabilirseniz iyi ve güzel yaşlanmanın beslenme ile ilişkili kısmını çözdüğünüzü düşünebilirsiniz.

NE YAPACAKSINIZ?

Antioksidan gücü yüksek meyve ve sebzelerin neler olduğunu artık hepiniz biliyorsunuz. Organik tarımla üretilen, mevsiminde yenilen, taze, koyu renkli meyve ve sebzelerin antioksidan gücü daha fazla.

Doğal ortamda yetişen ve avlanan balıklar, doğal ortamda büyüyen, beslenen hayvan etleri ve tavuk etleri ile zeytinyağı ağırlıklı bir beslenme planı mükemmel sağlığa daha kolay ulaştırır.

Tahılları doğal halleriyle, fazla işlenmeden (örneğin, bulgur, dövme şeklinde) yemeye, baklagillerden, yağlı tohumlardan daha çok istifade etmeye çalışın.
Sabah ve öğleden sonrası ara öğünlerini unutmamanızda fayda var. Ara öğün seçimlerinizi yaparken de kuru ve taze meyvelerden, ceviz, badem, fındıktan, sebze ve yağsız yoğurttan yararlanın. Eğer akşam yemeğinden sonra da bir atıştırma yapma huyunuz varsa bu ara öğünün fazla gaz yapacak, hazmı zor yiyeceklerden değil hafif şeyler olmasına dikkat edin.

ALKOLDEN UZAK DURUN!

Alkol konusunda, kafalar her zaman karışık! Alkolün sağlığa zararı olduğu kesin, ama 1-2 ölçü alkol almanın kalp-damar sistemine iyi gelebileceğini düşünenler
de var.

Yakın zamana kadar araştırmaların çoğu eğer böyle bir seçim yapacaksanız oyunuzu özellikle kırmızı şaraptan yana kullanmanızı tavsiye ediyordu. “Ediyordu” diyorum çünkü bir süre önce yayınlanan bir çalışma raporu “şarap içenlerde bellek kaybının daha sık görüldüğüne” işaret etti. Oysa daha önce ABD’de yapılan değişik çalışmalar tam tersini söylüyordu.

Almanya çalışmasının sonuçları bana da biraz karışık geldi. Hangi içkinin sağlığa daha az zararlı, daha faydalı olabileceği sorusuna ırlanda’da yapılan araştırmalar viski, Fransa’da yapılan araştırmalar şarap, Rusya’da yapılan araştırmalar votka, Almanya’da yapılanlar ise bira yanıtını veriyor. (şarabın belleğe kötü geldiğini, oysa biranın böyle bir yan etkisinin olmadığını ileri süren çalışmaların Almanya kaynaklı olduğunu hatırlatalım!).
Bu gözlem, araştırmaların bir miktar milli içkileri koruma kaygısı taşıdığını düşündürüyor. Bizim düşüncemiz, uzun yaşam diyetinde alkole yer vermemek. Mutlaka verilecekse de 1-2 bardak şarapla yetinmek yönündedir.

ARA SIRA KAÇAMAK YAPMAKTAN KORKMAYIN!

Uzun yaşam diyeti oluştururken bazen küçük kaçamaklar yapmayı da ihmal etmeyin. Özlemini çektiğiniz, çok sevdiğiniz “yasak yiyecekler”i arada sırada az miktarda yemek, bedeninize değilse de ruhunuza mutlaka iyi gelecektir.

Ayrıca, mutlaka su için, diğer sıvı içecekleri de tüketin; 8 bardak su tavsiyesi kim ne derse desin geçerliliğini hâlâ koruyor.

Haberin Devamı

BİR ANKET

NE KADAR HAREKETLİSİNİZ?
- Günlük yaşantımda:
1) Yürürüm: a) Hiç b) Bazen c) Sık sık
2) Otururum: a) Sık sık b) Bazen c) Hiç

Haberin Devamı

- Boş zamanlarımda:
3) Yürürüm: a) Hiç b) Bazen c) Sık sık
4) Spor yaparım: a) Hiç b) Bazen c) Sık sık
5) Televizyon seyrederim: a) Sık sık b) Bazen c) Hiç

- Bir yere giderken:
6) Yürümeyi, bisiklete binmeye, bisikleti arabaya yeğlerim: a) Asla b) Bazen c) Sık sık

A şıkları 1, b şıkları 2 ve c şıkları 3 puandır. En düşük skor 6 ve en yüksek skor 18 puandır.
6-9 puan çok az hareketli
9-12 puan az hareketli
12-15 puan orta derecede hareketli
15-18 puan çok hareketli
(www.mangerbouger.fr’den çeviridir)
Dr. Evren ALTINEL

Yazarın Tüm Yazıları