Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Uygulamanın çıbanbaşları

TÜRKİYE'nin Avrupa Birliği macerasında sona ulaşması için, her biri reform niteliği taşıyan 7 uyum paketinin uygulanmasının önemine geçen yazımızda işaret etmiştik.

Uygulamayı, dönem başkanı diplomatlar başta olmak üzere AB üyesi tüm ülkelerin diplomatları da çok yakından izliyor; her fırsatta görüşlerini Türk yetkililere aktarıyorlar.

Söyledikleri ilk sözler de, ‘‘Hukuki altyapıda yapılanlar çok etkileyici’’ şeklinde oluyor.

Hükümette AB konusunda çok büyük bir arzu ve istek gördüklerini belirtiyorlar; ancak bürokrasi için aynı vurguyu yapamadıklarını, ‘‘Bazılarında isteksizlik, bazılarında da katı bir direnç var’’ sözleriyle dile getiriyorlar.

Bu diplomatların uygulama konusunda Türkiye'ye yaptıkları eleştirilerin başında DEP'li 4 eski milletvekilinin yargılanması geliyor.

DEP'LİLERİN İNFAZINI DURDURUN

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin dört milletvekili ile ilgili kararı ihlal saydığına işaret eden diplomatlar, şu görüşleri savunuyorlar:

‘‘AİHM kararları için yeniden yargılama hakkı tanımanız büyük umutlar doğurdu. Ancak, DEP milletvekillerinin yeniden yargılama sürecinde mahkemenin izlediği yol umutları kırıyor. Tutuksuz yargılanma bekleniyordu. Çünkü AİHM bu kişilerle ilgili kararı ihlal saydı. Dokuz yıldır cezalarını çeken bu insanlar, 2005'te zaten tahliye olacaklar. Tutuksuz yargılamanın size maliyeti sıfırdır; ama Avrupa'da büyük etki yapar.’’

AB diplomatları, Avrupa'da bu yargılama konusunda konsensüs oluştuğunun altını çizip, sorunun bu yönde çözümünün Avrupa'da idam cezasının kaldırılması kadar etki yapacağını ileri sürüyorlar.

AB diplomatları, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi konusunda ise hükümetin kuvvetli vurgusunun önemine işaret etmekle birlikte, bu iyileşmenin henüz istatistiklere yansımamasından yakınıyorlar.

Yakınmaları, istatistikleri İnsan Hakları Derneği ile İnsan Hakları Vakfı'ndan aldıkları için daha uzun süre devam edecek gibi de görünüyor.

Oysa Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin rakamlarını esas alsalar, daha olumlu bir tablo ile karşılaşacaklar. Çünkü, komiteye göre, Güneydoğu dışında işkence hemen hemen kalmadı.

SİMİTİS’İ RAHATLATIN

Diplomatlar, çıkan paketlere rağmen gayrimüslüm vakıflarla ilgili yaklaşık 2 bin başvurudan sadece 80-90 tanesinin sonuçlandırılması ile Ruhban Okulu'nun açılmamasını da uygulama sorunu olarak görüyorlar.

İşin arkasında Yunanistan'ın olduğunu ifade etmekten çekinmiyorlar da. Gerekçesini de, ‘‘Yunanistan'da, Papandreu ve Simitis ikilisine en büyük muhalefet, ‘Zeytin dalı uzatmanız karşılığında Ruhban Okulu'nu bile açtıramadınız' diye yapılıyor. Onlar muhalefeti bu şekilde susturmak istiyorlar’’ sözleriyle dile getiriyorlar.

Önemle vurgulanan diğer bir uygulama aksaklığı ise ana dilin öğrenilmesi ve bu dillerde TV yayını yapılması konusunda görülüyor.

Son uyum paketinin yeni önemli iyileştirmeler getirdiğini belirten diplomatlar, çıkacak yeni yönetmeliği merakla bekliyorlar. Çünkü, ‘‘6'ncı paketle ilgili yönetmelik dilimizi yaktı’’ diyorlar.

NOT: Yıllık iznimiz nedeniyle ay sonuna kadar ara veriyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları