Üç beş kilo fazlalığın görsellik dışında sağlığa ciddi bir etkisi yok

Osman Müftüoğlu’yla röportajımız değam ediyor. Bugün de Müftüoğlu bize, zayıflama sektöründeki denetimsizliği, yanlış ve hatalı zayıflama yöntemlerinin yol açtığı sağlık sorunlarını anlatıyor.

Haberin Devamı

YÜRÜMEMENİN FAİZİ KALÇA, GÖBEK VE GIDI

 Her gün yürümek şart mı? Diş fırçalamak gibi mi?
- Aynen! Ya günde 2-3 kez, 15-20 dakikalık yürüyüşler ya da egzersiz yapmalı, veya günde bir kez 35-45 dakika yürümeli. Kısacası “yürümek”  bedensel bir borç ve bu borç, asla biriktirilmemeli, her gün ya da en fazla gün aşırı düzenli olarak ödenmeli! Çünkü yapılmaması halinde faizi, bize göbek, kalça ve gıdı olarak geri döner. Hedefimiz, her gün minimum 7 bin 500 adım atmak olmalı. Çünkü insan vücudu böyle tasarlanmış. 10 bini tutturanlar, daha uzun yaşıyor.
 Kilolu ama problemsiz biri, sağlıklı sayılabilir mi?
- Eğer fazla kiloluluğun üst sınırlarında değilseniz, kilolu ama sağlıklı biri olma şansınız her zaman var. Özellikle aktifseniz, yürüyorsanız, üç beş kilo fazlalılığın, görsellik dışında sağlığa ciddi bir etkisi yok. Ayrıca zayıf ama sağlıksız olmak da mümkün ve böyle birçok insan var. Diğer taraftan, yüzlerce güvenilir araştırma gösterdi ki, aktif olduğunuz ve düzenli egzersiz yaptığınız sürece, tembel ama zayıf insanlardan daha uzun yaşama şansınız bile var. Ama obez birinin sağlıklı olması biraz zor. Sumo güreşçileri, obez olmalarına rağmen sağlıklılar. Ama onların uyguladığı antrenman planı, akıllara ziyan!
 Size biri, “beni kilo sorunundan kurtarın lütfen!” diye geldiğinde sunacağınız hayat reçetesi, yapılması ne kadar zor bir şey?
- Pek kolay olduğunu söyleyemem. En azından, böyle bir programa girmek, ciddi bir karar almayı ve özellikle ilk birkaç haftada yeni bir ritme girmeyi göze almayı gerektiriyor. Ama bizim klinikte, başarı oranı oldukça yüksek. Hatta önerilen standartları yakalamak üzere. Ama programların kolay olduğunu söyleyemem. Kararlılık ve katılımcılık gerektiriyor.
 Harfiyen uyulacak mı yani her şeye?
- Biz yüzde 80 uyum halinde tam başarıyı garanti ediyoruz. Genelde yüzde 60 uyuma bile razıyız! Yüzde 50 ve altında uyum olduğu zaman katılımcıyla yollarımızı ayırıyoruz.
 Peki ya şişmanlığından şikâyetçi olmayanlara söylenebilecek bir söz var mıdır?
- İsterseniz yeniden bir düşünün: şişman ve sağlıklı olunabilir mi? Eğer sumo güreşçileri kadar ağır egzersizleri yapabiliyorsanız belki!
 Türkiye’de en sık rastlanan şişmanlık sebebi ne?
- Bana göre temel neden, metabolik sendrom.
 Çocukluktan şişman olanların karşı karşıya kaldığı problemler, sonradan kilo alanlara oranla daha mı vahim?
- Kesinlikle! Çocukluk kilolarında, fazla kiloya bağlı ruhsal sorunlar daha sık oluyor. Ayrıca fazla kiloluluk süreci ne kadar uzunsa, oluşan bedensel tahribat da o oranda artıyor.

Haberin Devamı

 Zayıflama hizmetleri, iyi denetlenebiliyor mu bu ülkede sizce?
- Sağlık Bakanlığı, mutlaka elinden geleni yapıyordur ama yoğun bir denetimin olduğunu söylemek kolay değil. Daha birtakım tanımlar bile yapılmış durumda değil. Ne diyetisyenler, ne egzersiz uzmanları ne cihazla zayıflatanlar, ne spor merkezleri... Daha bunların nasıl çalışacaklarına dair kurallar bile belli değil. Üstelik TV ve internette son derece tehlikeli olabilecek tavsiyeler var.
 Bir de zayıflama kamplarında ölüp gidenler var...
- Evet, çok üzücü. Ama kısa sürede, “Çok kilo verilecek, hızlı verilecek!” diye tutturulursa, fazla kilo meselesinde yaş ve diğer sağlık sorunları dikkate alınmazsa, bu süreç doktorlar tarafından değil de sadece diyetisyenlerle sürdürülürse, “detoks” diye her gün “bağırsak lavmanı” yapılırsa olacağı budur: ınsanlar ölebilir...

Haberin Devamı


KİLO ALMANIN TEK NEDENİ 3 BEYAZ DEĞİL

 Nedir yani sır? Hayatımız boyunca “üç beyaz”ı dengeli kullanmayı öğrenmek mi?
- Hayır, bu değil mesele. Aktivitesi yüksek olan biri, çok güzel başlansa da, sadece aktiviteyi bıraktığı için bile kilo alabilir. Antidepresan tableti kullanan biri, sadece bu ilaçları kullanmak zorunda olduğu için kilo alabilir veya bir başkası, tiroid bezi tembelleştiği, böbrek üstü bezi çok çalıştığı için de şişmanlamaya başlayabilir.

 

KELEPÇEYE KARŞI DEĞİLİM AMA...

 Mide kelepçesi de ölümlere yol açabiliyor. Karşı mısınız?
- Hastalık derecesinde obez olan birinde, her türlü bedensel ve psikolojik değerlendirme yapıldıktan sonra, geçici bir süre için kelepçe yönteminden faydalanmak mümkün. Karşı değilim. Cerrahi seçim, gündeme geldiğinde mide-bağırsak by pass’ı gibi başka yöntemler de var. Ama bu yöntemler, deneyimli ve uzman kadrolar tarafından uygulanmalı. Sonrasında da dahili ve psikolojik açıdan takip yapılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları