Senetlere pul yapıştırma kalktı!

BELKİ farkında değilsinizdir, geçenlerde yeni bir yasa çıktı. 4962 sayılı bu Yasaya göre; 7 Ağustos 2003'den itibaren, düzenlenen (imzalanan) senetlere pul yapıştırılmayacak. (Bkz. 7 Ağustos 2003 gün ve 25192 sayılı Resmi Gazete)

Halk arasında senet olarak adlandırılan bonolar, öteden beri binde 7.5 oranında Damga Vergisi'ne tabi tutuluyordu. Uygulamada, bono düzenlendiği zaman ya üzerine pul yapıştırılıyor ya da bonoya yapıştırılmayıp, genellikle anonim şirketler tarafından makbuz karşılığı ödeniyordu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Mağazalardan taksitle mal alanlar veya vadeli taşıt ya da gayrimenkul alanlar, satıcıya bir veya birden fazla bono düzenleyip verirken, bonolara binde 7.5 oranında pul yapıştırıp, üzerine tarih ve imza atıyordu. Bazen de, binde 7.5 oranında yapıştırılacak olan pul, bonoya ekli çok sayıda kağıda yapıştırılıp, iptal ediliyordu. Bazen öyle oluyordu ki, küçücük bir bono ve altında çarşaf çarşaf dosya pulları...

Damga vergisini, pul yapıştırmayıp da, makbuz karşılığında, izleyen ayın yirminci günü akşamına kadar ‘‘Damga Dergisi Beyannamesi’’ ile ödeyen anonim şirketler ve bazı kuruluşlar, bu konuda nispeten şanslıydılar.

Neyse... şimdi iyice şanslı oldular. Kuşkusuz, pul yapıştırıp imzalayanlarda şanslılar... 7 Ağustos 2003 tarihinden itibaren, düzenlenen bonolara pul yapıştırılmayacak ve makbuz karşılığı damga vergisi de yatırılmayacak. Çünkü bu tarihten itibaren, bonolar damga vergisine tabi olmayacak.

POLİÇE VE KREDİ KARTLARI

Bonolarda olduğu gibi, poliçeler ve bankalarla yapılan kredi kartı üyelik sözleşmelerinden alınmakta olan, binde 7.5 oranındaki damga vergisi de, 7 Ağustos 2003 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırıldı.

Hemen belirtelim, 7 Ağustos 2003'den önce düzenlenmiş olan bono ve poliçeler ile banka kredi kartı üyelik sözleşmeleri Damga Vergisi'ne tabi olacak. Öte yandan, bonolardan alınmakta olan ve halen 1 milyon 800 bin lira olan, ‘‘değerli kağıt bedeli’’ uygulamasına, yine devam edilecek.

Yasanın gerekçesinde; bankalar, özel finans kurumları ve benzer kurumlar ile kişiler arasında düzenlenen kredi kartı üyelik sözleşmelerinin, damga vergisine tabi olmayacağı belirtilmesine karşın, kanun metninde sadece ‘‘bankalar’’ sözcüğüne yer verilmesi nedeniyle, bankalar dışındaki kurumlar açısından, tartışmalı bir durum ortaya çıkmıştır. Olayın bu yönünün de, en kısa zamanda açıklığa kavuşturulmasında yarar var...

Bu arada, ‘‘Yüksek Öğretim Kurumlarınca yaptırılan bilimsel araştırma projeleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlarda, damga vergisinden müstesna olacak.
Yazarın Tüm Yazıları