Bursa’daki Kimyon’un köftesi

Son yıllarda kafamı bu köfte meselesine çok taktım! Eh, yemek kültür araştırmacısı olmak kolay değil! Sürekli düşünüp araştırıyorum.

Bence köfte, bugünkü formuyla, Balkan kökenli olmalı. Çünkü köftenin en lezzetlisini Arnavutluk, Bosna, Üsküp ve Yanya’da yedim. Halbuki dünyanın en güzel köftesini Gümüşhaneli annem yapardı. Çocukluğumun, bereketli olsun diye bol ekmek içi konulan ve iyice yoğrulup parmak şekline getirilen kuru köftesinin tadını unutturacak kadar güzel köfteleri Balkanlar’da yediğimi itiraf etmeliyim.
Trakya, Kırklareli, Ege, Akhisar köfteleri de hemen hemen aynı lezzetteydi. Genelde köfte üreticileri babadan dededen kalma kasap mesleklerini sürdürüyorlardı. Eti çok iyi tanıyan, etin hangi parçasını hangi yemekte kullanacağını bilen, eti dinlendirmeden asla kullanmayan yani ete nasıl muamele yapılacağını çok iyi bilen bu insanlar köftenin de uzmanı olmuşlar.
Evet bence Türkiye’nin en güzel köftelerini Balkan kökenli yurttaşlarımız yapıyor. ışte bu düşüncemi Bursa’da Kimyon Izgara Salonu’nda yediğim muhteşem köftelerle bir kez daha ispat etmiş oldum.

Küncülü köfte

8 KİŞİLİK
HAZIRLANMA SÜRESİ: 60 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 15 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı ince köftelik bulgur
* 1 su bardağı un
* 1 adet yumurta
* 2 çay kaşığı tuz
İçi için;
* 2 yemek kaşığı kavrulmuş susam
* 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
* 4 adet orta boy kuru soğan
* 50 gr bitkisel margarin
* 250 gr orta yağlı kıyma
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri İçin;
* 25-30 gr tereyağı

YAPILIŞI
İç harcını hazırlamak için; susamı yağsız tavada kavurup havanda dövün ve kenarda bekletin. Yemeklik incecik doğradığınız soğanlar ve kıymayı tencereye koyup üzerine yağı ilave edin. Arada sırada karıştırarak kıyma suyunu çekinceye kadar kavurun. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip kıymayı iyice pişirin. Ocağın altını kapatıp üzerine incecik kıydığınız ceviz içi ve susamı ilave ederek karıştırın. Soğuması için kenarda bekletin.
Bulguru derin bir kaba koyup üzerine 1 su bardağı sıcak su ekledikten sonra karıştırın. Kabarması için 10-15 dakika kadar bekletin. Kabaran bulgurun üzerine tuz ve unu ekleyip elinizi ıslatarak yoğurmaya başlayın. Yumurtayı da kırıp yoğurmaya devam ederek yumuşak bir bulgur hamuru elde edin.
Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. ışaret parmağınızı köftelerin ortasına bastırarak çukurlar oluşturun. Bu oyukların içine birer kaşık kıyma koyup kapatarak kıymalı köfteleri avuçlarınız arasında tekrar yuvarlayın. Bir tencerede su kaynatıp tuz serpiştirin.
Hazırladığınız köfteleri kişi sayısını hesaba katarak suda 5-6 dakika kadar haşlayın. Haşladığınız köfteleri suyun içinden el süzgeciyle çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine küçük bir tavada kızdırdığınız tereyağını gezdirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları