Tınısı kulaklarımızda kalacak müzik gecesi

ÇARŞAMBA akşamı Boğaziçi Üniversitesi’nde ses belleğimizde yer eden bir konser dinledim.

Etkinliğin adı, Martha Argerich ve Arkadaşları Masal Resimleri idi.
Büyülenmek sözü çok sık kullanıldığı için bazen etkilemez ama onun için büyüledi kelimesini rahatça kullanabiliriz.
Argerich’in yönlendiriciliğinde iyi müzikçiler bu unutulmaz icrayı gösterdiler.
Onun gibi müzikçileri getirmek gerçekten büyük başarı olarak nitelenmeli.
Evin İlyasoğlu bu işi menajersiz, aracısız, dostluklarla gerçekleştirdiğini söylüyor. Gerçekten de tek kelimeyle bir müzik şöleniydi o gece.
Konsere gelen ünlü müzikçilerden de Argerich’le ilgili düşüncelerini öğrendim. Çok ünlü bir piyanist, onun icrasını kendi müzik konsepti içinde değerlendirmek gerektiğini söyledi.
Gecede kimler çaldı?
Başta Martha Argerich (piyano ), Ayla Erduran (keman), Ömer Sipahi (keman), Lyda Chen-Argerich (viyola), Jing Zhao (viyolonsel).
Program da aşağıdaki bestelerden oluşuyordu:
Ludwig van Beethoven - Piyano Dörtlü, WoO 36 No. 3, Do Majör.
Cesar Franck - Sonat, La Majör (viyolonsel uyarlaması).
Frederic Chopin - Polonaise Brillant La Major, Op. 3.
Robert Schumann - Marchenbilder (Masal Resimleri)
Robert Schumann - Piyanolu Beşli, Mi bemol Majör Op. 44.
* * *
MÜZİK eleştirmeni ve araştırmacı Evin İlyasoğlu’nun başlattığı ve sürdürdüğü Boğaziçi Üniversitesi Klasik Müzik Konserleri, on dört yıldır her çarşamba gecesi okulun Albert Long Hall adlı tarihi binasında öğrencileri, öğretim görevlilerini, mezunları ve İstanbul’un tüm müzikseverlerini ağırlıyor.
Evin İlyasoğlu asıl amaçlarının, genç öğrencilere klasik müziğin en iyi örneklerini, en usta solistlerini ve topluluklarını dinletmek olduğunu belirtiyor.
Boğaziçi Konserleri, alışılmış deyişle söylersem, gelenekselleşti, bir etkinliğin on dört yıl devam etmesi, başarısını gösteriyor.
Şimdiye kadar gelen sanatçıların adını verirsem, konserlerin niteliği üzerine yeterli bir fikir sahibi olursunuz.
Alfred Brendel, Paul Badura-Skoda, Midori, Natalia Gutman, Emma Kirkby, Itamar Golan, Daniel Müller-Schott, Alexander Rudin, Guy Ben-Ziony, Alexey Utkin, Adrien Brendel, Alexandra Voulgaridou, Naoko Shimizu, Charles Owen, Alexandr Markof, Reinhard Friedrich, Martin Haselböck, John Lenehan, Yasuko Nukomura, Tatjana Masurenko, Sadao Harada, Ville Urponen, Isabelle Perrin, Kathia Buniatishvili; Moscow Soloistleri, Camerata Salzburg, Musica Viva, Allegri Kuvarteti, Ysaye Kuvarteti, Amati Kuvarteti, Hermitage Orkestrası, Mahler Kuvarteti, Trio di Vienna gibi topluluklar; Güher-Süher Pekinel, İdil Biret, Ayla Erduran, Fazıl Say, Burak Bilgili, Hüseyin Sermet, Gülsin Onay, Gürer Aykal, Ayhan Baran, Toros Can, Özgür Aydın gibi ünlü isimler çaldı.
* * *
BOĞAZİÇİ Üniversitesi Albert Hall konserlerini salık vereceğim, gerçek müzikseverlere.
Yazarın Tüm Yazıları