Rumlardan Türkiye'ye sert mesaj

Güncelleme Tarihi:

Rumlardan Türkiyeye sert mesaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 14:48

Kıbrıs Rum Kesimi, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmadığı takdirde Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini kabul etmeyeceğine yönelik sert uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Sadece Türkiye’nin AB üyeliğini kabul etmekle kalmayacağız, üyelik müzakerelerinin devam etmesini de engelleyeceğiz” dedi.

 

Kiprianu, “kimsenin Ankara’nın sabrını zorlamaması gerektiği veya Kıbrıs ile AB arasında tercih yapması durumuna sokmaya çalışmaması uyarısına” cevap verdi.Kıbrıs sorununun çözümünün, AB üyeliğiyle bağlantılı olabileceğini belirten Davutoğlu’nun açıklamalarını yorumlayan Kiprianu, “Kıbrıs çözümü karşılığında Ankara’nın AB üyeliğini şantajla elde etmesine göz yummayacağız” dedi.

Haberin Devamı

 

Kiprianu ayrıca, Türkiye’nin üyelik sürecinin zaten zorda olduğunu ve müzakerelerin devam etmesini istiyorsa ilk olarak Kıbrıs sorununa yönelmesi gerektiğini ifade etti ve “AB ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi bir ülkenin topraklarında asker bulundururken Türkiye’nin uluslar arası kanunlardan bahsetmesi iki yüzlülük” dedi.

 

Avrupa Komisyonu, Kasım ayında yayımladığı değerlendirme raporunda, Kıbrıs ile ilişkilerin geliştirilmemesinden dolayı Türkiye’yi eleştirdi.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Salı günü yapacağı ziyarete değinen Kiprianu, geçmişte bölünmüş bir ülke olan Almanya’nın başbakanının Kıbrıs’ın bütünleşmesi gerektiğini daha iyi anlayacağını belirtti.

 

30 aydan beri devam eden Kıbrıslı Rum ve Türkler arasındaki görüşmeler, Rumların Türk tarafında bulunan mülkleri üzerinde yaşanan tartışmalar yüzünden yavaşlamıştı. BM Genel Sekreteri Ban ki Mun, iki taraf arasındaki çıkmazı ortadan kaldırmak için 26 Ocak’ta her iki ülkenin liderleriyle Cenevre’de bir araya gelecek.

 

Haberin Devamı

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!