İspanya'da ayrılıkçı terör bitti

Güncelleme Tarihi:

İspanyada ayrılıkçı terör bitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 13:12

İspanya'nın kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA, "kalıcı" ateşkes ilan etti. İspanya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Alfredo Perez Rubalcaba, ETA'nın kalıcı ateşkes kararının, hükümetin beklentilerini karşılamadığını açıkladı.

Haberin Devamı

İspanyol Gara gazetesinin internet sitesinde yayımlanan haberde, geçtiğimiz aylarda silah bırakma kararı alan Bask milliyetçisi örgütün 8 Ocak tarihi itibarıyla kalıcı, genel ve uluslararası denetime açık ateşkes ilan ettiği bildirildi.

Tarihi karar, örgütün üç üyesi tarafından bir video mesajla duyuruldu.

Reuters'a konuşan İspanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, hükümetin gün içerisinde konuya ilişkin bir açıklama yapacağını söyledi.

Kuzey İspanya ve güneybatı Fransa'da bağımsız bir devlet kurulması için Haziran 1960'dan bu yana mücadele eden ETA, 858 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Fransa ve İspanya’nın son birkaç yılda düzenlediği operasyonlar ETA’ya ve siyasi kanadına ağır darbe vurdu. Son olarak Şubat ayında askeri kanadının lideri Fransa’da yakalandı. Atılan demokratik adımlar ve sağlanan geniş özerkliğe karşın 2006 yılındaki görüşmeler sırasında ETA’nın ateşkesi bozması Basklılar da dahil olmak üzere halkta ciddi rahatsızlık yarattı.

Haberin Devamı

Son dönemde örgüte halk desteği tarihin en düşük düzeylerinde seyrederken, Kosova veya İskoçya tipi bir bağımsızlık isteyen ETA tamamen ortadan kalkmamış olsa da uzun süredir eylem gerçekleştiremiyordu ve oldukça zayıflamış durumdaydı.

ETA'NIN YAYIMLADIĞI DEKLARASYON

Bu deklarasyonla ETA, Bask sosyalist devrimci ulusal bağımsızlık örgütü Bask Ülkesi'ne kararını bildirmek istemektedir. Son aylarda Brüksel’den Gemika'ya dünya genelinde tanınmış isimler ve birçok Basklı siyasi ve sosyal aktör, yüzlerce yıllık çatışmaya adil ve demokratik bir çözüm getirme ihtiyacının altını çizdi. ETA bu görüşe katılıyor. Çözüm diyalog ve müzakereyi araç edinen, pusulası Bask halkının iradesine yönelmiş demokratik süreçle mümkündür.

-- Demokratik süreç bütün inkar hallerinin be hak ihlallerinin üstesinden gelmesi, siyasi çatışmanın kalbindeki kilit noktalara yani sınır ve kendi kaderini tayin meselelerine değinmelidir.

-- Bask Ülkesi'nin ve karar hakkının tanınması için uzlaşma sağlamak Basklı siyasi ve sosyal aktörlerin görevidir. Bu süreçte bağımsızlık dahil bütün siyasi projelerin mümkün olduğu fikri sağlanmalıdır.

-- Sürecin sonunda Bask vatandaşları herhangi bir kısıtlama ya da müdahale olmaksızın kendi geleceklerini belirleme konusunda söz söyleyebilmeli ve karar verebilmelidir.

-- Bütün taraflar varılan anlaşmalara ve Bask halkının kararlarına uyma konusunda kararlılıklarını göstermeli, bu amaç için gerekli garantileri ve mekanizmaları hayata geçirmelidir.

Dolayısıyla

ETA uluslararası kamuoyu tarafından teyit edilebilecek kalıcı ve genel bir ateşkes ilan etmeye karar vermiştir. Bu ETA'nın silahlı çatışmayı sonlandırma ve kalıcı bir çözüm bulma sürecindeki güçlü kararıdır. Artık tarihsel sorumlulukla hareket etme zamanı gelmiştir. ETA İspanya ve Fransa'nın yöneticilerinden bütün baskıcı uygulamalarını bitirmelerini ve Bask Ülkesi'ne yönelik inkarlarına kesin bir son vermelerini istemektedir.

Bask Ülkesi, 8 Ocak 2011 Euskadi Ta Askatasuna (ETA)

Haberin Devamı

HÜKÜMET KABUL ETMEDİ

İspanya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Rubalcaba, ETA'nın bugün açıkladığı kalıcı, genel ve uluslararası alanda teyit edilebilir ateşkesiyle ilgili olarak, "Kötü bir haber değil, ama haber de değil" dedi.

Rubalcaba basına yaptığı açıklamada, ETA'nın bugün yayımladığı bildiriyle ilgili olarak, hükümetin spekülasyonları önlemek için, alışılmışın dışında yorum yapma gereği duyduğunu belirtti.

"ETA'dan beklediğimiz, geri dönüşü olmayan şekilde, tamamen silah bırakmasıydı. Ama bunu yapmadı. Aynı dili ve sahneyi kullanan ETA, şiddetin son bulmasının bir bedeli olduğunu savunmaya devam ediyor" diyen Rubalcaba, "Eğer bana, 'düne nazaran bugün daha mı rahatsın' diye sorarsanız, evet. 'Bu ateşkes, ETA şiddeti bırakıyor demek mi' derseniz, hayır" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ETA'ya yakın örgütler olduğunu kaydeden, yasa dışı Batasuna partisini örnek gösteren İçişleri Bakanı, Mayıs ayında yapılacak Bask bölgesi yerel seçimlerine katılmak için çaba gösteren Batasuna'ya, "Önünüzde iki opsiyon var. Ya ETA'yı, şiddeti terk etmeye, geri dönüşü olmayacak şekilde silah bırakmaya ikna edin ya da ETA ile ilişkinizi tamamen kesin" çağrısında bulundu. Rubalcaba, mevcut durumda Batasuna'nın yerel seçimlere katılma olasılığı bulunmadığını da ima etti.

Hükümet sözcüsü ayrıca, ETA'nın kalıcı ateşkes ilanının inanılırlığının İspanyol güvenlik güçleri tarafından teyit edileceğini söyledi.

4 YIL ÖNCE DE "SÜREKLİ" ATEŞKES İLAN ETMİŞTİ

2006’da iktidara gelen Sosyalist Zapatero hükümeti, Katalanların azınlık statüsünden çıkarılıp ayrı bir ulus olarak resmen kabul edilmesinin ardından, Bask milliyetçisi örgüt ETA ile de masaya oturmak için tek bir şart ileri sürmüştü.

Haberin Devamı

ETA’nın hiç kimseyi öldürmemek için garanti vermesi üzerine tekrar masaya oturulmuştu. Zapatero, Meclis’te yaptığı konuşmada, ETA için “sonun başlangıcının çok yakın” olduğunu ve bunun uzun ve zor bir süreç olacağını söylemişti. ETA, 24 Mart 2006 tarihinde "sürekli ateşkes" ilan etmişti.

Ancak, 2006’nın sonunda ETA bir bombalı saldırı düzenledi ve iki kişi hayatını kaybetti. Zapatero bu gelişme üzerine masadan çekildiğini açıkladı. ETA’nın siyasi kanadı Batasuna hariç tüm partiler olayı kınadı. Madrid’de 100 binlerce kişi teröre karşı protesto düzenledi. Zapatero, ETA konusunda fazla iyimser olduğu gerekçesiyle halktan özür diledi ve hata yaptığını kabul etti.

Haberin Devamı

Batasuna 2003 yılında kapatıldı. Uzantısı olduğu öne sürülen ve Batasuna ile organik bağları bulunan parti de 2008 yılında kapatıldı.

Kırk milyon nüfuslu İspanya'da yaklaşık 2 milyon Basklı yaşıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!