Brezilya: Ufukta ticaret savaşı görünüyor

Güncelleme Tarihi:

Brezilya: Ufukta ticaret savaşı görünüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 09:28

Kur savaşları söylemini daha baskın olarak dillendirmeye başlayan Brezilya, Çin, ABD ve diğer ülkelerin yaptıkları manipülasyon nedeniyle dünyanın bir 'ticaret savaşı'na doğru yol aldığı uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     

Küresel ekonomideki gelişmeleri Financial Times gazetesine değerlendiren Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega,  'Bu, ticaret savaşına dönüşen bir kur savaşı' değerlendirmesini yaptı.

 

Dilma Rousseff'in 1 Ocak'ta  Brezilya'nın yeni devlet baÅŸkanı olmasından sonra ilk röportajını verenÂMantega, 'ticaret savaşı' konusunu Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve G20'ye götüreceÄŸini ifade etti.

 

Mantega, ülkenin para birimi realin daha fazla değerlenmesini önlemek için harekete geçmeye hazırlandığını da belirtti.

 

Haberin Devamı

ARKA ARKAYA MÃœDAHALELER GELDÄ°

Mantega'nın değelendirmeleri, geçen hafta Brezilya, Şili ve Peru'nun kurlarına yaptığı müdahale ve Avustralya doları ile İsviçre frangında görülen sert yükselişlerden sonra geldi. Yatırımcıların varlıklarını yavaş büyüyen ABD ve Avrupa'dan, gelişmekte olan ekonomilere kaydırması bu ülkelerin para birimlerinde görülen değer artışının başlıca nedeni olarak görülüyor.

 

Arka arkaya gelen bu müdahaleler, sıcak para akışını istikrara kavuşturulması üzerindeki tartışmaları da yeniden alevlendirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF), hafta içinde dünyanın sıcak paraya yönelik kontrollerini yönetmek için düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

 

15 MİLYAR DOLAR FAZLADAN 6 MİLYAR DOLAR AÇIĞA

ABD ile 15 milyar dolar olan yıllık dış ticaret fazlalarının, ABD'nin gevşek para politikasıyla ekonomisini yeniden canlandırma çabaları yüzünden 6 milyar dolar açığa dönüştüğünü belirten Mantega, Çin'in para birimi yuanın değerinin düşük olmasının dünya ticaretinin dengesini bozduğunu kaydetti.

 

KUR SAVAÅžINI GÃœNDEME GETÄ°RMÄ°ÅžTÄ°

Brezilya'da 2006 yılından bu yana Maliye Bakanlığı görevini yürüten Mantega, geçen yıl Eylül ayında bazı zengin ülkeleri ihracatlarını desteklemek ve ekonomilerini daha rekabetçi yapmak için para birimlerinin değerini kasten düşürmekle suçlayarak, 'kur savaşları' ifadesini gündeme sokmuştu.

 

Haberin Devamı

Brezilya reali son iki yılda ABD doları karşısında yüzde 39 değer kazandı.

 

IMF, geçen Ekim'de bazı ülkelerin para birimlerini silah olarak kullanmaya çalıştığı uyarısında bulunmuş, kurlardaki manipülasyonlarla birlikte kur savaşları konusu Kasım'da Güney Kore'de düzenlenen G20 zirvesinde tartışılmıştı.

 

* Bu yazı Financial Times'ta, "Trade war looming, warns Brazil" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.  

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!