BP ve petrol fiyatlarına darbe Alaska'dan geldi

Güncelleme Tarihi:

BP ve petrol fiyatlarına darbe Alaskadan geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 09:48

Alaska’daki Trans Alaska Boru Hattı’nda yaşanan sızıntının ardından, bölgenin en büyük petrol üreticilerinden İngiliz enerji devi BP ve diğer şirketler, üretimlerini durdurmak zorunda kaldı. Bu gelişmenin petrol fiyatlarını 100 doların üzerine çekmesinden endişe ediliyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor            
Haberin Devamı

           

Analistler, yaklaşık uzunluğu 1,300 km olan boru hattının kapatılmasının ardından, üretimin kısa zaman içinde başlamaması durumunda, petrol fiyatlarının yükselebileceğine dikkat çekti. Çünkü Alaska bölgesi, ABD’nin ülke içindeki petrol üretiminin önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği yer olarak biliniyor.

 

Bazı analistler, üretimin durmasının şu anda varili 90 dolar olan petrol fiyatlarının, 100 doların üzerine çıkabileceğini belirtti.      

   

Boru hattını işleten Alyeska Pipeline Service, sızıntının çevreye ve vahşi yaşama görünür bir zarar vermediğini açıkladı. Şirket aynı zamanda, sızıntının Pazar gecesi itibariyle durdurulduğunu açıkladı. Toplamda 10 varil kadar petrol sızdığı ve bunun büyük bir kısmının da temizlendiğini belirtildi.

Haberin Devamı

        

BP’YE YENİ BİR DARBE NİTELİĞİNDE 

BP sözcüsü Steve Rinehart ise, boru hattındaki üretimin durmasının şirket için oldukça önemli bir gelişme olduğunu ifade etti

 

Rinehart, BP ve ConocoPhilips gibi bölgedeki diğer üreticilerin, elektrik kesintileri ya da  Valdez limanındaki tankerlere petrol yükleme sürecini etkileyen sert rüzgarlardan dolayı, zaman zaman üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını ancak son olayın kış mevsiminin ortasında, mevcut iklimsel sıkıntılarla birlikte, üretimlerine büyük darbe vuracağını söyledi.   

  

BP, bu olayın şirketin ilk çeyrek rakamlarına etkisini konuşmak için erken olduğunu açıkladı.

 

Alaska’nın North Slope bölgesinde günlük toplam üretim, 630 bin varil ve ABD’nin ülke içindeki petrol üretiminin yüzde 9’una denk geliyor.

 

BP, Conoco, Exxon Mobil, Chevron ve Koch Industries’in ortaklaşa sahip olduğu Alyeska, boru hattının yeniden faaliyete geçmesinin ne kadar süreceğini tahmin edemediklerini ifade etti.

 

Haberin Devamı

Trans Alaska Boru Hattı, Alaska’nın kuzeyinden, Kuzey Amerika’nın en kuzeyindeki buzsuz liman Valdez’e petrol taşıyor.

 

Alaska’da boru hattının kış mevsiminin en sert yaşandığı zamanlarda devre dışı kalmasının, üretimin yeniden başlatma çabalarına sekte vurabileceğinin altı çizildi.

 

110 DOLAR UYARISI  

ABD’de cephesinde gelişmelerden bağımsız olarak, Kuveyt Yüksek Petrol Konseyi üyelerinden Imad El Atiki, piyasada petrol fiyatlarına yönelik devam eden spekülasyonların, emtianın fiyatının varil başı 110 dolar seviyesine yükselebileceğini ve OPEC’e üretimi artırma baskısı yapabileceğini söyledi.

 

Kuveyt’in petrol konusundaki en yetkili kurumlarından birinin üyesi olan El Atiki, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Talepte hafif bir artış göreceğiz ve analistlere göre petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir baskı yaratacak” dedi.

 

Haberin Devamı

El Atiki ek olarak, “Fiyatlardaki yükseliş de petrol üreten ülkeler üzerinde, piyasaları sakinleştirmek adına üretimlerini artırma baskısı yaratacak. Özellikle de fiyatlar 110 dolar seviyesinin üzerine çıkarsa” diye konuştu.  

  

*Bu yazı Wall Street Journal’da “Alaska Pipeline Closes” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!