'Muhteşem Yüzyıl' dünya basınında da ses getirdi

Güncelleme Tarihi:

Muhteşem Yüzyıl dünya basınında da ses getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2011 00:00

“Muhteşem Yüzyıl” dünya basınında da ses getirdi. Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Die Welt’te dün yayımlanan bir haberde Türkiye’de son dönemde yaşanan “Osmanlı Rönesansı”na değinilirken, “Muhteşem Yüzyıl” tartışmalarının altı çizildi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberin Devamı

Yazıda “Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük, en şanlı padişahı” olarak nitelendirilen Kanuni Sultan Süleyman’ı Türklerin “iyi, güçlü ve adil” olarak görmek istedikleri belirtildi. Kanuni’nin bu özelliklerinin yanı sıra dizide birçok adaletsizliğin de gösterildiği ifade edilen yazıda bu durumun tartışmalara yol açtığı belirtildi.      

 

“Çarşamba gecesi ilk bölüm yayınlanır yayınlanmaz 5 binden fazla televizyon seyircisi RTÜK’e başvurdu. Sadece seyirci şikayetleriyle de kalmadı. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf diziyi izlemediğini söyledi ancak ‘600 yıl boyunca üç kıtayı yöneten bir imparatorluktan bahsediyoruz’ diye eleştiride bulundu” yorumu yapılan yazıda Bakan Kavaf’ın özellikle haremdeki kadınları aşağılayan görüntülere itiraz ettiği ifade edildi.

 

Yazıda Türk basınında yaşanan tartışmaların yanı sıra, tarihçi Beyazıt Akman, Muhteşem Kanuni Süleyman Vakfı Başkanı Adnan Baki’nin görüşlerine ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın izleyicilerin şikayetlerinin “yasalar kapsamında” yanıtlanması gerektiği yönündeki açıklamasına da yer verildi.

 

Haberin Devamı

HAREM VE ALKOL SAHNELERİ

Arınç’ın açıklamaları Associated Press ajansına da haber oldu.

 

“Bazı Türkler Osmanlı sultanının olumsuz bir imajını çizdiğine inandıkları yeni televizyon dizisinden dolayı öfkeli; hükümet ise şikayetlere yanıt verme sözü verdi” ifadelerine yer verilen haberde, bazı yorumcuların Sultan Süleyman’ı haremde ve alkol tüketirken gösteren karelerin Kanuni’nin şanını lekelediğini söylediği ifade edildi.

 

Die Welt'te yayımlanan "Die Sauereien des osmanischen Herrschers Süleyman" ve Associated Press'in geçtiği "Turkish TV series slammed for sultan portrayal" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!