UniCredit Koleksiyonu’ndan bir seçki

BÜYÜK holdinglerin, kurumların, bankaların sanata ilgi göstermesini, bir koleksiyon oluşturmasını desteklerim. Çünkü her ticari ve sınai kurumun, ülke sanatına, sanatçısına bir borcu olduğuna inanırım.

Haberin Devamı

UniCredit Group Koleksiyonu’ndan bir seçki sergisini gezerken, bu görüşümü bir kez daha anımsatmak istedim.
Serginin adı; Past-Present-Future (Geçmiş-Şimdi-Gelecek).
Avrupa sanat tarihinin dört yüz yılını yansıtıyor, 97 eserin 90’ı UniCredit’e, yedi tanesi de Yapı Kredi koleksiyonuna ait.
* * *
KOLEKSİYONDA; yer alan bazı sanatçıların adlarından söz edelim.
Giovanni Giralomo Savoldo, Dosso Dossi, Kurt Schwitters, Giorgio de Chirico, Tony Cragg, Stephen Balkenhol, Giulio, Andreas Gursky, Thomas Struhh.
Çalışma biçimleri olarak, resim, enstalasyon ve fotoğraflar yer alıyor.
Yapı Kredi’nin koleksiyonundan sergilenen eserler ise, Osman Hamdi Bey’den Feraceli Kadınlar, Hoca Ali Rıza’dan İftar Sofrası, Ferhat Özgür’den Bugün Herkes Dışarı, Şükran Moral’dan Sanatçı.
Buradaki eserler, yüzyıllar boyu toplumların, insanların yaşamından izler sunuyor bize.
Birçok resme bakarken o yüzyılın özelliklerini, yaşama biçimini de öğreniyoruz.
* * *
KATALOG’un editörü Walter Guadagnini, serginin özelliğini tanıtıyor:
“Böylece birçok değişik seyirci ve toplumsal bağlamla etkileşime geçmek amacıyla gezici bir sergi olarak tasarlanan sergi, bir dizi prestijli ve büyüleyici şaheser içerse de, yalnızca bunları sergileme arzusundan ziyade, koleksiyonun yapısı ve kamusal ilgi oluşturma kabiliyetiyle ilgili bir dizi uyaran ve düşünce üzerine kurulu. Aynı zamanda, başta da denildiği gibi, parçalardan oluşan bir anlatıya açık bir anlam verme gerekliliği var, diğer bir deyişle, görünüşte bağlantısız gibi görünen bir dizi öğeyi kullanarak bir anlatı kurma gerekliliği var.”
Serginin eser sınıflaması şöyle:
Klasik Üzerine
Yüce ve Pitoresk
Metropolis
Beden Dili
Yüz Yüze
Arzu Nesneleri
Geometri Üzerine
* * *
BİR seçkinin doğrultusunda görsel sanatlar tarihini izlemek ilgi çekici.

Haberin Devamı

Yapı Kredi Kültür Merkezi, Galatasaray, Sergi 7 Ocak 2011 tarihine kadar 10.00-19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.  

Yazarın Tüm Yazıları