GeriSeyahat Türkiye'nin en güzel 10 küçük koyu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye'nin en güzel 10 küçük koyu

Türkiye'nin en güzel 10 küçük koyu

Haritaya baktığınızda üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin kıyıları boyunca irili ufaklı sayısız koy olduğunu görürsünüz. Özellikle Ege'de, mavi suların yeşil karayla buluştuğu müthiş doğal güzelliklerinin yanı sıra, efsanelere de konu olmuşlar.

Örneğin, 2000 yıl önce Marcus Antonius'la diplomatik bir görüşme için güney kıyılarına gelen Kleopatra'nın yüzmediği koy kalmamış... Bu haftaki jürimize Türkiye'nin en güzel küçük koylarını sorduk. Seçilen koyların en belirgin özelliği, çevresinde çok fazla yerleşim bulunmaması dolayısıyla sakin ve temiz olmaları. Son yıllardaki turizm ve yapılaşma rüzgarına rağmen hálá herkes tarafından ‘‘keşfedilmemiş’’ doğa harikası noktalar var. Bunların pek çoğu Gökova, Datça ve Fethiye çevresinde bulunuyor. Bu gizli cennetler özellikle yaz aylarında mavi yolculuğu ve keşfetmeyi sevenleri ağırlıyor.

ÇATI KOYLARI

Yalnızca denizden ulaşılabiliyor


Gökova Körfezi'nde Bördübed Limanı içinde bir S çizen Büyük ve Küçük Çatı koyları muhteşem bir doğal liman. Buralara karadan ulaşılamaması, koyların korunmasını da sağlıyor. Denizden ulaşılabiliyor, ama koylar aynı anda yalnız 1-2 tekne alıyor. Çevresinde çam ormanlarıyla ve günlük ağaçlarıyla kaplı çok güzel yürüyüş alanları var, ancak yerleşim ve konaklama tesisi bulunmuyor. Rüzgar almadığı için denizi mavi bir çarşafa benziyor. Rüzgara karşı korunaklı olması nedeniyle yatların ve balıkçıların uğrak yerlerinden biri. Marmaris ve Datça arasındaki Amazon Mevkii'nden dört kilometre ileride.

BADEMLİ

Zeytini ve balığı çok lezzetli


İzmir Dikili'ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Bademli, yemyeşil, gizli ve doğal bir liman. Limanın hemen önündeki adaların arasında hava elverişli olursa turkuvaz renkli sularda yüzmek büyük bir zevk. Çevresi zeytin ağaçlarıyla kaplı. Bademli'de deniz kenarında termal su da bulunuyor. Bademli Limanı'nda çok lezzetli levrek balığı ve ahtapot yiyebilirsiniz. Koyun karşısındaki Garip ve Kalemli Adaları da mutlaka görülmesi gereken yerler. Zeytinin ve zeytinyağının tadına bakmayı, hatta evinize götürmek için satın almayı unutmayın. Dikili İlçesi'nden minibüsle ulaşmak, otel ve pansiyonlarda konaklamak mümkün.

OKLUK

Turgut Özal sayesinde meşhur oldu


Değirmen Bükü içinde yer alan Okluk, doğası ve yürüyüş alanlarıyla çok güzel bir koy. Okluk Koyu, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın en sevdiği yerlerden biri olduğu için bir dönem çok popülerdi. Buranın tadını şu sıralar mavi yolculuk sevenler çıkarıyor. Koyun devlet konukevinin bulunduğu bölümüne yaklaşılmasına izin verilmiyor. Ünlü denizci Sadun Boro, Okluk'u çok seviyor ve sık sık gidiyor. Hatta buradaki 8 numaralı çam ağacını koruması altına almış, bu ağaca Sadun Boro'nun ağacı da deniliyor. Koyun çevresinde taze hormonsuz sebze ve meyve satın alabilirsiniz. Okluk'a karadan ulaşmak için Muğla-Marmaris Karayolu'ndan Karacasöğüt'e dönmeniz gerekiyor. Koy Karacasöğüt Köyü'ne dört kilometre uzaklıkta.

YEDİ ADALAR

Su sporları için çok elverişli


Doğal güzelliğiyle ünlü ve mercan kayalıklarıyla çevrili Yedi Adalar, Gökova'da yapılan mavi yolculukların en güzel uğrak noktalarından biri. Çam ormanlarıyla çevrili. Yazın meltem rüzgarını alıyor. Yürüyüş yapılabiliyor, yüzülebiliyor, dalınabiliyor ve yelken sporları yapılabiliyor. Çatı koyundan buraya ulaşabilirsiniz. Amazon Mevkii'ne 10 kilometre uzaklıkta. Tuzla Koyu'ndan gelirken, Hırsız Koyu'nu, Teke Burnu'nu ve Teke Koyu'nu geçtikten sonra Yedi Adalar'a ulaşılıyor. Konaklama tesisi yok.

BALIKAŞIRAN

Ege ve Akdeniz burada buluşuyor


Marmaris-Datça yolunun 26. kilometresinde Hisarönü Körfezi içinde bulunan Balıkaşıran'da Ege ve Akdeniz birbirine çok yaklaşır. Hatta ikisini birden görmeniz mümkün olur. Balıkaşıran, en güzel 10 koy listesinde yer alan Bencik Koyu'na çok yakın. Balıkaşıran ismi nereden geliyor derseniz, bir rivayete göre, Ege ile Akdeniz'i birleştirmesinden: Güya bu noktada, Ege'den tutulan bir balık canlı halde Akdeniz'e bırakılabilirmiş. Bir başka rivayete göre Balıkaşıran'ı aşan, oralara aşık olur bir daha geri dönmek istemezmiş. Balıkaşıran Koyu'nda konaklama imkanı yok. Minibüsle ulaşmak mümkün.

BENCİK

Sert esen rüzgárlara kapalı


Marmaris'le Datça'yı birbirinden ayıran, Datça Yarımadası'nın en ince noktasında bulunuyor Bencik Koyu. Tam ortasında bir kayalık olan Dişlice Adası yer alıyor. MÖ 540 yılında Persler Ege kıyılarını işgal ederken buralara kadar gelmişler. Bu yüzden Herodot bile Bencik Koyu'ndan bahsediyor. Burası Marmaris'le Datça'ya gelen yatların en çok tercih ettiği koylardan biri. Sert esen rüzgarlara kapalı olan bu koyda meltem rüzgarıyla serinlemek mümkün. Datça'dan minibüslerle ulaşabileceğiniz Bencik Koyu'nda sadece bir kamu kurumunun dinlenme tesisi bulunuyor. Burada konaklamak mümkün değil.

TURUNÇPINARI

Osman'ın lokantasına uğrayın


Oyuktepe Koyları'ndan biri olan Turunçpınarı, Kalemya Koyu'nun batısında Turunç Koyu’ndan denize dik inen yüksek tepelerin arasında bulunuyor. Kara bölümü çam ormanlarıyla kaplı olan koyda kaynak suyu çıkıyor. Bol miktarda taze ve hormonsuz sebze, meyve bulabileceğiniz koy, odun ekmeğiyle de çok ünlü. Turunçpınarı'nı çekici kılan özelliklerden biri de Osman'ın Lokantası. 24 yıldır bu koyda hizmet veren lokantada yaz-kış deniz ürünlerini tadabilirsiniz. Turunçpınarı'na karadan ulaşmak da mümkün.

TORBA

Eğlenceye yakın olmak isteyenlerin tercihi


Bodrum Yarımadası'nda korumalı bir koy olan Torba sert rüzgárlara kapalı. Son yıllarda iyice ‘‘keşfedildi.’’ Yerleşim arttı. Ama koy buna rağmen temizliğini koruyabildi. Antik kaya mezarları, manastır kalıntılarıyla tarihi açıdan da öneme sahip. Bodrum'a sadece altı kilometre uzaklıktaki Torba'da pek çok otel ve pansiyon bulmak mümkün. Son dönem yangınlardan çok hasar görse de Torba Koyu hálá yeşilliğini koruyor.

GİDEROS

Yatçılar bir gün keşfedecek


Batı Karadeniz'in en güzel koylarından biri olan Gideros Koyu Kastamonu il sınırları içinde. Çevresi yemyeşil kestane, meşe, kayın, şimşir ve çam ağaçlarıyla çevrili. Sakin suları bir gölü andırıyor. Gideros'a tekneyle gidilebildiği gibi karadan da ulaşmak mümkün. Kalafat Köyü'nün bir parçası olan Gideros Koyu'nda yatlar ve tekneler demirleyebiliyor. Karadan gelmek isteyenler Bolu-Gerede arasında Yeni Çağ yolundan Devrek-Bartın yolunu kullanarak Batı Karadeniz'e çıkabilirler. Toplu ulaşım yok. Gideros Koyu'na İnebolu-Cide arasındaki virajlı yoldan ulaşılıyor. Yerli turistlerin tercih ettiği Gideros'un tadını uzun süre çıkarmak isteyenler 10 dakika uzaklıktaki Cide'de konaklıyor. Cide'ye 12 kilometre uzaklıkta.

KÜÇÜK KARGI

Doğal bir akvaryum


Günlük ağaçlarıyla çevrili Küçük Kargı Koyu, Muğla Karayolu üzerinde ve Fethiye'ye 3 km. uzaklıkta. Ender bulunan günlük ağaçları sayesinde güzel bir koku yayılıyor etrafa. Ağaçlar aynı zamanda koyu serinletiyor. Doğal bir akvaryumu andıran Küçük Kargı dalmayı sevenlerin de gözdesi. Piknikçi ve kampçıların tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Fethiye'den ulaşım var. Yaz aylarında yerli turistlerin uğrak yeri durumunda.

DÜZELTME

Geçen hafta yayımlanan ‘‘En İyi Kokteyl Yapan Barlar’’ haberinde, Kalamış Murphy's ile ilgili yazıda, bu barın müdavimleri arasında adı geçen Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi, bu mekana gitmediğini belirtti. Düzeltir, özür dileriz.


GEZGİNLER, KAPTANLAR, DENİZ ADAMLARINDAN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Gezi yazarı

Mehmet Yaşin

Yelkenci

Sedat Zincirkıran

MOST Produc- tion'ın sahibi, tekne sahibi

Mustafa Oğuz

Gezgin, yazar, deniz adamı

Sadun Bora

Yatçılık yazarı, fotoğrafçı

Kadir Kır

60 yıllık kaptan

Mehmet Adalı

55 yıllık kaptan

Şeref Öncü

Hürriyet Ege Temsilcisi, tekne sahibi

Nedim Demirağ

G7 İletişim'in başkanı, mavi yolculuk müdavimi

Cengiz Turhan

Hürriyet Seyahat yazarı, gazeteci, rehber

Reyan Tüvi

False