Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Baykal: Transfer kirli

AKP'nin milletvekili transferlerini birçok koldan araştırmayı sürdürdük.

Transferlerde kayba uğrayan CHP, dikkatleri AKP'ye geçen eski üyeleri Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun devletle ihale işleri yapan aile şirketi üzerinde yoğunlaştırmış durumda.

Nasıroğlu'nun amcasının şirketi Fernaz; Aydın-Denizli duble yolu, Silivri doğalgaz depolaması, Batman Barajı sulama işlerini üstlenmiş.

Şirket, Batman'da işlettiği santraldan da devlete elektrik satıyor.

CHP'ye göre, bu yapısı nedeniyle ailenin AKP'yle iyi geçinmesi zorunlu.

CHP'den önce, Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'le görüştük.

Ergezen, konunun kendisinin dışında olduğunu belirtti ve AKP'ye geçen milletvekilleriyle yakınlarının bakanlığında işleri olmadığını söyledi.

‘‘Eğer olaya böyle bakarsanız, CHP'lilerin en az yarısının bizde işi var. Bunda ne var ki’’ vurgusunu ise ihmal etmedi.

Ancak, duble yol işini öğrenince ve bir ödenek yazışmasındaki tarih çarpıklığı üzerine konuyu bir kez daha Ergezen'e sorma gereği duyduk.

‘LEB’ DEMEDEN ‘LEBLEBİ’ GELDİ

Firmanın hak edişi olan 10 trilyonluk ödeneğin serbet bırakılması için Karayolları Genel Müdür Vekili İsmail Tümay, Maliye Bakanlığı'na 28 Nisan 2003 tarihli bir yazı gönderiyor.

İlginçtir ki; Maliye Bakanlığı Tümay'a, iki gün önce, 26 Nisan günü Bütçe Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Hayati Gökçe imzasıyla, ‘‘Serbset bırakıldı’’ yanıtı veriyor.

Bu yazışmanın en azından, bütçe tekniği bakımından yanlışlığı ortadaydı.

Bakan bu duruma, ‘‘Yazıyı ben yazdırdım. Sözlü mutabakat ardından bu tip durumlar yaşanıyor. Bunda garipsenecek bir şey yok’’ savunmasını getirdi.

Ardından da, ‘‘Anlıyorum ki, önceki görüşmemize rağmen araştırmaya devam etmişsiniz. Yani özel hayata bu kadar da girilmez ki’’ dedi.

Ergezen'in transfer olan bir milletvekilinin yakınlarına ait bir şirketin devletle akçalı ilişkilerini ‘‘özel hayat’’ kapsamında görmesi kuşkusuz ilginç bir yaklaşım.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise AKP'ye ateş püskürüyor.

ERDOĞAN TRANSFERLERDE ISRARLI

‘‘Transferlerin kirli iş olduğu konusunda hiç şüphem yok. Kimlere ne teklif yapıldığını; nerede kiminle neler konuşulduğunu biliyoruz’’
dedi.

Baykal'a gelen bilgilere göre, transfer trafiğini AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat yönetiyor.

Milletvekillerine, o ilin valisinin değiştirilmesi de dahil her konuda söz veriliyor.

Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu ise tüm bu bilgileri reddediyor.

Amcasının ve şirketinin bu işe karıştırılmasından son derece üzüntü duyduğunu belirterek, CHP'nin Güneydoğu politikasına olan tepkisi nedeniyle istifa ettiğini ve artık ölene kadar AKP'de kalacağını söylüyor.

Transfer sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rolüne gelince...

Pazartesi günkü yazımızda da belirttiğimiz gibi, Erdoğan, parti değiştirmeye karşı olduğunu Zaman Gazetesi'ne açıklamıştı.

Ancak, kapalı kapıların ardındaki görüşmeler Erdoğan'ı teyit etmiyor.

Şanlıurfa MilletvekiliSabahattin Cevheri ile görüşüp AKP'ye davet eden isim bizzat Erdoğan'ın kendisi oldu.

Cevheri, görüşmede Erdoğan'a, ‘‘Önemli olan Meclis'teki parmaksa, bu desteği zaten veriyorum. Bağımsız kalayım. Neden katılım istiyorsunuz?’’ demesine rağmen Başbakan'ın ısrar üzerine AKP'li olma kararı verdi.
Yazarın Tüm Yazıları