Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu yeni yıla neden Soma’da madende girecek

BUGÜN sadece Meclis dışındaki sağ partilerin durumuna değinecektim; ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yılbaşı programıyla ilgili yaşanan bir rastlantı üzerine o konuya da özetle girmek istedim.

Kılıçdaroğlu, geçen hafta içinde, yılbaşı gecesini Karadon maden ocağında geçirme kararı aldı ve durum bu salı günü Zonguldak’a bildirildi.
İlginçtir aynı salı akşamı Enerji Bakanlığı’ndan, “Bakanımız Taner Yıldız yılbaşı gecesi Karadon’da incelemelerde bulunacak” açıklaması yapıldı.
Haberi dün Hürriyet’te okuyan Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimi şaşırdı kaldı.
Ayrıntıya girmeyeyim, ama bakanın bu kararına CHP’de, ‘Kılıçdaroğlu’nun programının önünü kesmeye yönelik bir girişim’ kuşkusu ile yaklaşıldı.
“AKP, Genel Başkanımızın sadece söylemlerini değil, programını da önceden öğrenip sabote etmeye çalışıyor, bu şık değil” değerlendirmeleri de yapıldı ve bilgi akışıyla ilgili bazı şüpheler üzerinde duruldu.
CHP’nin elinde somut bilgi olmadığı için şimdilik sessiz kalınıyor, ama Kılıçdaroğlu’nun programı aynen uygulanacak, sadece rota değiştirildi.
Kılıçdaroğlu, madencilerle yılbaşı gecesi Karadon’da değil Manisa Soma’da buluşacak; tabii oraya da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gitmek istemezse.
Yılın başında Roman sivil toplum örgütleriyle buluşacağını da bildirelim.
NE OLACAK ŞU DP’NİN HALİ
Hani klasik söylemle merkez sağın durumuna gelince, DP’deki gelişmeler en azından şimdilik, bu partiyi ileri bir noktaya taşıyacak gibi değil.
15 Ocak’ta yapılacak kongre ne kadar yaklaşsa da yeni bir aday üzerinde uzlaşma sağlanmış değil ve ANAP kanadı ile DYP kanadı suçu birbirine atıyor. Anladığım, Süleyman Demirel’in önünde yapılan Hüsamettin Cindoruk-Mesut Yılmaz zirvesinde bir uzlaşma sağlanmış gibi, ama icraat yok.
Uzlaşma, “Yeni ve genç bir isme hep birlikte destek verelim” temelinde olmuşsa da ortaya atılan hiçbir isim gereken desteği bulamamış.
İlginç yaklaşımlar da var, örneğin, bir süre önce CHP’den istifa eden İlhan Kesici’yi teşvik eden ANAP kanadı, soğuk bakan ise DYP kanadı.
Bir başka detay daha, DYP kanadı tüm hesapları ittifaklar üzerine kuruyor.
Bu ittifak arayışlarında CHP veya MHP ilk sıralarda, ama bu çok zor gibi.
O nedenle, Necmettin Erbakan’ın başında olduğu SP dahil Meclis dışı geniş bir platform oluşturulmak isteniyor.
EN ARZULUSU ŞENER
Aslına bakılırsa, bu ittifak arayışında en büyük çabayı Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener’in harcadığını söylemek daha doğru olur.
Şener, AKP’yi birlikte kurdukları bugünkü kadrolara karşı çok bilenmiş.
Yolsuzluk temelindeki çıkışları zaten biliniyor, ancak başka tespitleri de var.
“Türkiye’de tehlikeli başka şeyler de oluyor. Algılar Tayyipleşiyor. Muhalif düşünceler özde sivil toplum örgütleri eliyle gelir, ama bu örgütler iktidar sopası ile yağ çeker hale getirildi” sözleri bunlardan biri.
Bazı aydınların da ‘Tayyip algısına’ zemin hazırladığını ileri süren Şener, HAS Parti ile BBP’nin bir şekilde AKP ile seçime ortak gireceği düşüncesinde.
Şener’le yaptığımız sohbetten şu sözlerini de aktarmak isterim:
“Sonuç alacak, Meclis’e girecek güçte bir ittifak olmalı. Bunu sağlayacak elimden gelen her şeyi yapacağım. Çünkü, TBMM’ye ülkeye çok zarar veren bu kadroyu, Tayyip’i indirerek girmeliyim; yoksa anlamı da keyfi de olmaz.”
Yazarın Tüm Yazıları