Harp Akademisi Balyoz davasına nasıl girdi?

BALYOZ iddianamesini okurken gecikmeli olarak fark ettiğim durumlardan biri, sanıklar arasında 2003 yılında Harp Akademisi’nde görevli komutan, öğretim elemanı ve kurmaylık eğitimi alan öğrencilerden oluşan bir kümenin de bulunmasıydı.

Bu sanıkların durumunu daha detaylı bir şekilde incelediğimde karşıma şöyle bir tablo çıktı:
HİÇBİRİ SEMİNERE KATILMAMIŞ
-  Toplam 196 sanıktan 89’u Kara Kuvvetleri’nden, bu grubun 19’u da Harp Akademisi Komutanlığı’ndan şüpheli listesine giriyor. Kalan karacı 70 sanığın hepsi Akademi’nin hiyerarşik bir ilişkisinin bulunmadığı Birinci Ordu Komutanlığı mensubu. Balyoz çerçevesinde Hava Kuvvetleri için Oraj planını hazırlamakla suçlanan dönemin Akademi Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve Oraj grubunda bulunan Akademi’de görevli diğer iki havacı sanığın bu grupla organik bir ilişkisi yok.
-  Önemli bir nokta, savcıların soruşturma aşamasında bu gruptaki sanıkların tutuklanmaları için herhangi bir girişimde bulunmamış olması. Hiçbiri, Balyoz çerçevesinde tutuklanmamış. Hepsi de mayıs ya da haziran aylarında davet üzerine gidip Özel Yetkili Savcılığa ifade vermiş. Ayrıca, 4’ü “savunmamı kendim yapacağım” diyerek avukat almamış.
-  İddianamede bu gruptaki bazı sanıklara ayrılan delil ve değerlendirme bölümlerinin oldukça kısa bir yer tuttuğu dikkat çekiyor.
-  Bu gruptaki sanıklardan hiçbiri 1’inci Ordu Komutanlığı’nda yapılan ve iddianamede darbe provası olarak görülen plan seminerine katılmamış. Peki neyle suçlanıyorlar?
ARKADAŞINI FİŞLEDİN Mİ?
-  Akademi’den 19 sanığın tümünün ortak paydası, Balyoz yapılanması çerçevesinde Birinci Ordu Komutanlığı’nda hazırlandığı ileri sürülen imzasız bir bilgisayar dosyasında adlarının geçmesi. Dönemin 1’inci Ordu İstihbarat Başkanı Kurmay Albay İzzet Ocak’ın hazırladığı iddia edilen bu liste “Görevlendirmede Yetkili Personel EK-A” başlığını taşıyor.
-  Bu listede Harp Akademisi’den 25 kişinin ismi yer alıyor. Bunlardan 19’u sanık, 5’i hakkında ise soruşturmaya devam kararı var; 1’i hakkında soruşturma yok. Bu listede o dönemde Akademi’de korgeneral rütbesiyle Komutan Yardımcısı olarak görev yapan Doğan Temel ile ayrıca iki general, çoğu albay rütbesinde 7 öğretim elemanı ve birinci ve ikinci sınıflardan toplam 9 öğrenci yer alıyor.
-  Savcılar bütün sanıklara standart bir suçlama yönelterek, bu belgede ismi geçmiş olan herkesi darbe organizasyonunda görev kabul etmiş addediyor. Savcılar, hatta bu sanıkların “görevi kabul etmeleri üzerine” listelerin (EK-A) “tanzim edildiğini” ileri sürüyor. Ancak dosyalarda bu görevin sanıklarca kabul edildiği iddiasını destekleyen imzasız bilgisayar belgeleri dışında sözlü ya da yazılı başka hiçbir delil gözükmüyor.
-  Ayrıca, darbe durumunda oluşturulacak timlerde görev alacak 98 kişilik personelin isminin bulunduğu ileri sürülen bir EK-B (Harp Ak.) başlıklı ve bir de “Hassas Tesislerde Görevlendirilecek Personel EK-M” başlıklı iki bilgisayar dosyası daha var. Bunlar da imzasız. EK-B belgesini Akademi listesindeki sanıklardan, aynı zamanda Ergenekon davasında da yargılanan Emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ’ın hazırladığı ileri sürülüyor.
-  Sanıkların bir bölümü, EK-A’ya ek olarak bu iki belgenin ya birinde ya da her ikisinde ismi geçmekten ötürü de suçlanıyor.
-  Bunlara ek olarak Harp Okulu’nda ilişiği kesilecek personel ve öğrencilere ilişkin olduğu öne sürülen listeler de sanıklar aleyhinde delil olarak yer alıyor. Sorgulamada sanık konumundaki öğrencilere bu listeler gösteriliyor, sınıf arkadaşları hakkında fişleme yapıp yapmadıkları kendilerine standart bir soru olarak yöneltiliyor.
“DOĞAN YAŞ’TA ÖNÜMÜ KESMİŞTİ”
-  Sanıklara ilişkin dosyalar incelendiğinde bir dizi ilginç durumla da karşılaşılıyor, bu 19 sanıktan 2’sinin darbe hazırlıklarının yapıldığı ileri sürülen tarihlerde görevle yurtdışında bulunduklarının ortaya çıkması gibi... (Kurmay Albay Aytekin Candemir ve Emekli Kurmay Albay Hasan Hakan Dereli.)
-  Listedeki sanıkların muvazzaf olan 13’ünün çoğunun rütbesi kurmay albay ve en azından bir bölümünün tuğgeneralliğe terfi etme sırasının geldiği ya da gelmekte olduğu anlaşılıyor. Ancak sanık oldukları için kariyerlerinin askıya alınacağı sonucunu çıkartabiliriz.
-  Dosyalardaki en ilginç ifadelerden biri Çetin Doğan’ın liderliğindeki Balyoz yapılanmasında görev almakla suçlanan 69 numaralı sanık Emekli Korg. Doğan Temel’e ait. Temel, böyle bir durumun söz konusu olmadığını savcılık ifadesinde şu gerekçeyle açıklıyor:
“Bu organizasyon içinde görev almam zaten mümkün değildir. Çünkü Çetin Doğan benim emekli edilmem için Yüksek Askeri Şûra’da girişimde bulunan kişidir. Bu kişiyle birlikte hareket etmem mümkün değildir. Bütün general arkadaşlarım da bu durumu bilmektedir.”
Korgeneralliğe 1999 yılında terfi eden Doğan Temel, gerçekten de 2003 YAŞ’ında kadrosuzluktan emekliye sevk edilmiş.
Yazarın Tüm Yazıları