Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Tekin: Yal değil yol arkadaşıyım

CHP Kurultayı ile ilgili yazılarımda iki vurguda bulunmuştum.

Gündemi kastederek, yeni bir hukuki boşluğa neden olunmaması gerektiğini yazmıştım; hukuki boşluk bu kez listeden çıktı.
Bir de, “Umarım biz gazeteciler de CHP Kurultayı’na kadar akıl sağlımızı korumayı başarırız” demiştim; arkadaşlarımın direncine güveniyorum.
Çankaya İlçe Seçim Kurulu dün akşamüzeri CHP’yi rahattı.
Eğer aksi bir karar alınsa Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu’nun Parti Meclisi (PM) üyelikleri iptal edilseydi, CHP’de ciddi bir moral çöküntüsü yaşanacak, faturası da delegenin büyük güç verdiği Kemal Kılıçdaroğlu’na kesilecekti.
Çünkü dünden itibaren CHP’de, her faturada adrese Kılıçdaroğlu yazılacak.
Kılıçdaroğlu’nun bunun farkında olduğuna eminim.
ÖLÜMÜNE KADAR BERABER
Dün, seçim kurulu kararı öncesi Kılıçdaroğlu ve Tekin’in bir gecekonduya yaptığı Aşure Günü ziyaretini ben de izledim, kısa görüşme olanağı buldum.
Kılıçdaroğlu, bir sorun görmediğini, yargıyı bekleyeceklerini söyledi.
Tekin ise kendinden çok emin konuştu ve bakın, daha o saat neler söyledi:
“Tüzüğümüz açık, 23’üncü madde kurulları sayıyor. Hiç kuşkum yok. Ama bunun dışında bilinsin ki ben, Kemal Bey’in yal arkadaşı değil, yol arkadaşıyım. Ölümüne kadar yanındayım. Partimde bin tane görevi var. Görev sadece Parti Meclisi’nde (PM) olunca yapılmaz ki.”
Sözün burasında, bir de Tekin’in en az oy aldığı sandıklara bakalım.
Ağırlıkla milletvekili, Ankara ve Antalya, kısmen Bursa ve Balıkesir sandıkları; yani Deniz Baykal ve Önder Sav etkileri görünür gibi.
Yargı süreci bitti varsayarak, kurultayın verdiği bazı mesajları özetleyelim.
Kılıçdaroğlu, cumartesinin kesin galibidir; artık önünde engeli kalmadı.
Hâlâ aynı görüşteyim; ikinci kuşak çevresindeki isimler PM üyesi olsalar dahi, bu kurultayın en kaybedeni Deniz Baykal olmuştur.
Uzatmama gerek yok, çok dillendirdim, çok da yazdım; delegenin iktidar umudunu ya görmedi ya da görmezlikten geldi, yalnız kaldı.
Kurultay’ın ikinci kaybedeni ise Baykal’a göre daha makul bir politika izlemiş olsa da Önder Sav.
OKAY TEK BAŞINALIĞI İSTEMEDİ
Sav’a yakın bazı isimler de PM’ye girmiş olmasına rağmen, en çok Hakkı Süha Okay’ı listede göremeyince şaşırdığım için dün onunla da konuştum.
Kurultay öncesi Kılıçdaroğlu ile görüştüklerini bildiğim için nerede anlaşamadıklarını sordum, özetle şu yanıtı verdi:
“Orada temsilen olacaktım. Geçmişten gelen süreci göz önünde bulundurursak, orada tek başına olmak başka bir şeydi. Kemal Bey’in şu aşamada kendi listesiyle partiyi seçime taşımasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ama listeyi yaparken daha kavrayıcı olmasını bekledim.”
Sözler net; Kılıçdaroğlu, Okay’ı tek başına listeye almak istemiş, Okay da arkadaşlarından ayrı, böyle bir tek başınalığı kabul etmemiş.
Kılıçdaroğlu’nun seçim manifestosuna dönüşen CHP Kurultayı’nın bir mesajı daha var ki CHP’nin delegesinden yöneticilerine kadar ortak kanı.
Kendisine söylendi mi bilmiyorum; ama her CHP’li, “Kemal Bey’in vurgu sorunu yaşadığı ortada” diyor ve buna çözüm bulunmasını umuyor.
Yazarın Tüm Yazıları