Almanya küçük Alp için seferber oldu

Güncelleme Tarihi:

Almanya küçük Alp için seferber oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2010 12:26

Almanya'da lösemi hastası 6 yaşındaki Alp Doğan'a tam uyumlu bir kemik iliği bulunamayınca, küçük Alp için bir doku tipleme kampanyası başlatılmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Alp henüz 6 yaşında ve ikinci kez lösemi (Kan kanseri) hastalığı ile boÄŸuÅŸuyor. Dört yaşındayken Türkiye'de lösemi tanısı konan ve tedavi gören küçük Alp'in hastalığı Temmuz ayında yeniden nüksetti. Nükseden hastalığı tedavi amacıyla ailesi tarafından Berlin'e getirilen Alp için ilik nakli yapılması gerektiÄŸi anlaşıldı.Â

Almanya Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası'nda (DKMS) tam uyumlu bir kemik iliği bulunamayınca Alp için bir doku tipleme kampanyası düzenlenmesine karar verildi.

Küçük Alp ve diÄŸer lösemi hastası çocuklar için Cumartesi günü Berlin'deki Albert Einstein Gymnasium okulunda bir kemik iliÄŸi doku tipleme kampanyası düzenlenecek. Doku tiplemelerinde aynı milletten insanlar arasında uyumlu ilik çıkma ihtimali çok daha yüksek olduÄŸu için özellikle Türk vatandaÅŸların bu kampanyaya katılmasının çok önemli olduÄŸu vurgulandı.Â

Haberin Devamı

TÜRK BAŞKONSOLOSLUĞU ÖRNEK OLDU

18 Aralık’taki büyük kampanyadan önce kamuoyunun ilgisini konuya çekmek amacıyla Berlin Başkonsolosluğu çalışanları kan bağışında bulundu. Başta Türkiye'nin Başkonsolosu Mustafa Pulat olmak üzere konsolosluk çalışanları Alp için kan verdi.

Başkonsolos Mustafa Pulat, sağlık durumu elverişli olan duyarlı bütün Berlinli Türk vatandaşlarını 18 Aralık Cumartesi günü Albert Einstein Gymnasium düzenlenecek doku tipleme kampanyasına katılmaya çağırdı. Pulat, Alp için zamanın daraldığını ve yapılacak bu küçük miktardaki kan bağışıyla Alp'in ve lösemi hastası diğer çocuklarımızın hayatının kurtarılabileceğini söyledi.

18 ile 55 yaşları arasında, sağlıklı her bir vatandaş bu kampanyaya katılabilecek. İlik bağışında bulunmak istediğine dair bir belge dolduracak donörden küçük bir miktar - 5 mililitre - kan alınacak.

Sadece Almanya'da her 45 dakikada bir kişi kan kanserine yakalanıyor ve bu kişilerin büyük bir kısmı çocuk ve gençlerden oluşuyor. Hastaların çoğunun iyileşebilmesinin tek yolu ise sağlıklı bir kemik iliği nakli. Ama ne yazık ki her 5 hastadan biri uyumlu bir bağışçı bulamıyor. Bu nedene uygun bir donör (bağışçı) bulunabilmesi için doku tipleme kampanyaları düzenleniyor.

Haberin Devamı

Alp'in annesi Havva Doğan ve babası Erhan Doğan, bütün Berlinlileri çocuklarının hayatını kurtarabilecek bu kampanyaya katılmaya çağırdı. Kampanya  18 Aralık Cumartesi günü saat 12:00 - 18:00 arası Albert Einstein Gymnasium'ta düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!