Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Çiçek’ten BDDK’ya sert uyarı

ADALET Bakanı Cemil Çiçek'e göre, Türkiye için birinci tehdit yolsuzluk.

Bu nedenle de yolsuzlukla mücadelenin yeni bir Kuvayi Milliye anlayışı ve İstiklal Savaşı ruhu ile yürütülmesi gerektiğine inanıyor.

Adalet Bakanı olarak bu mücadelede en önemli görevin yargıya düştüğünü de açık açık ifade ediyor.

Gerekçesini ise şöyle açıklıyor:

‘‘Çünkü, bu ülkenin yolsuzluklar için ayrı bir yargısı, polisi yok. Bu görev mevcut polisin, yargınındır. Bu iş şerefli bir iş ve şerefi de onlara ait olacak. Bugün Türkiye, yolsuzluklar liginde ilk onda yer alıyor. Türkiye'yi bu itibarsızlıktan kurtarmaktan daha büyük şeref olabilir mi?’’

‘ARTIK, ANKARA'DA

HAKİMLER VAR’

Çiçek, ‘‘Türkiye'de, yapanın yanına kár kalıyor'
anlayışının bitmesini istiyor.

Bununla da yetinmiyor.

Vatandaşın haklı gerekçelerle, ‘‘Yargı, bir teyp çalanı hemen içeri atıyor; ama bankayı hortumlayan dışarda dolaşıyor. Yaptın mı büyük yapacaksın, çaldın mı büyük çalacaksın’’ diye konuştuğuna işaret ediyor.

Çiçek, bu imajını temizlemenin de yargıya düştüğünü belirterek, yargıçlara şu açık çağrıda bulunuyor:

‘‘Türkiye'yi, ‘Artık Ankara'da hákimler var' denilecek hale getirin. Ülkenin gerçek kurtuluşu burada. Biz bugün bir kavşaktayız, yolumuzu tayin edecek olan da sizlersiniz.’’

BDDK'YA SAVCILI

UYARI

Çiçek,
uzun sohbetimizde yargıya pek çok kez çuvaldız batırmaktan çekinmedi.

Ancak, yolsuzlukları sadece yargının çabaları ile önlemenin mümkün olmadığı da bir gerçek.

Çiçek, bu nedenle toplumsal sorumluluk ve kamu kuruluşlarının yargıya doğru bilgi ve belge vermesinin gereği üzerinde duruyor.

Adalet Bakanı sıfatıyla, isim vermiyor; ama adresi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olan şu ifadeleri kullanıyor:

‘‘Bu kurumlar yargıya daha çok yardım etmeli. Bağımsız kurumlar da dahil, açık söylüyorum, bazı kurumlar yargının işini kolaylaştırmıyor, delil vermiyor, dolaylı yoldan hırsızı kolluyorsa savcılar da onlar hakkında, görevlerini yapmadıkları gerekçesiyle soruşturma açmalı.’’

Çiçek'
in bu sözleri çok açık ve düşündürücü.

Çünkü bu sözlerden, BDKK'nın yargıya delil vermediği sonucunu çıkarmak çok kolay. Bu imayı yapan da bu ülkenin Adalet Bakanı, daha nasıl söylesin ki?

Çiçek, bağımsız kurullara hiç de haksız olmayan gerekçelerle yükleniyor.

Hortumcuların çok akıllı insanlar olduğuna, organize hareket ettiklerine işaret eden Çiçek, bu nedenle topyekûn mücadele istiyor.

Sorumluluk sahiplerinin kıyıdan, etraftan dolaşmasını istemiyor.

Böylesi bir mücadelenin sadece hákime bırakılmasının hortumculara cesaret verdiğine inanan Çiçek, adresi yine BDDK olan şu mesajı da veriyor:

‘‘Bu iş çok teknik. Bir hákim kambiyodan, finanstan, açık işlemden ne kadar anlayabilir? Ama bağımsız kurullar bu işin uzmanı ve en iyi bilenleri. O nedenle bu kurullara yolsuzlukla mücadelede son derece önemli görev düşüyor.’’
Yazarın Tüm Yazıları