Ordu Edebiyat Festivali Üzerine

ANADOLU’NUN herhangi bir kentinde yapılan bir etkinliğin, bir festivalin beni ne kadar sevindirdiğini okurlarım bilir.

Resimden edebiyata, müzikten sinemaya kadar uzanan sanat türlerinde, o kentte bir başarı sağlayamazsak, sanatın, edebiyatın yükselen bir grafik göstermesinin mümkün olmayacağı kanısındayım.
1. Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali için hazırlanan kitabı okurken, bunu gerçekleştirenleri kutluyorum.
14-17 Ekim arasında gerçekleştirilen festivale Türk edebiyatçılarının yanı sıra, dış ülkelerden de katılım olmuş.
Kitap iki dilde yayımlanmış, Türkçe ve İngilizce.
Özellikle yerel yönetimlerin, kültürel işleve, sorumluluğa ağırlık vermelerini bekliyorum her zaman.
Bir kentte yerel kurumlar, resmi makamlar, sivil toplum kurumları ve bireysel girişimciler ile üniversite bir araya gelince, festival elbet daha da güçleniyor.
1. Ordu Edebiyat Festivali’ni düzenleyenlerin listesini görünce işbirliğini anlayacaksınız.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu Valiliği, Ordu Belediyesi, Ordu Üniversitesi, Çevirmenin Notu Dergisi, Kültürlerarası Şiir ve Çeviri Akademisi, Alâmetifarika.
* * *
KİTABIN girişinde, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu’nun yazıları var, bu yazılardan Ordu’daki kültürel yaşamı öğrenebilirsiniz.
Hazırlanan kitabın sonunda da Ordu Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Özer Karadağ’ın Bir Kültür Kenti Ordu yazısını okumak gerekiyor.   Â
Bazı kentlerde yapılan festivallerin bir başka özelliği vardır, orada yaşayan sanatçılar, edebiyatçılar da ürünlerini burada okura ulaştırırlar.
Ülke ve edebiyatçı adları şöyle: Bulgaristan - Anton Baev, Gürcistan - Shota Iatashvili, Moldova - Alexandru Vakulovski, Romanya - Moni Stanila, Niculina Oprea, Türkiye - Ahmet Günbaş, Deniz Kavukçuoğlu, Dolunay Ünal, Dursun Ali Akınet, Ertuğrul Özüaydın, Fatma N., Gökhan Akçiçek, Gülümser Çankaya, Hüseyin Mevsim, İbrahim Dizman, İrfan Yıldız, Kadriye Cesur, Korhan Gümüş, Mesun Şenol, Osman Çakmakçı, Özcan Ünlü, Riitta Cankoçak, Selçuk Küpçük, Sina Akyol, Şinasi Tepe, Tozan Alkan, Ünal Yıldırım, Volkan Odabaş, Ukrayna - Natalka Bilocerkivec, Yunanistan - Kostas Katsoularis, Şebnem Arslan Hristakopulos.
Festivalde buluşan yazarlar ne demişler, buluşmayı, festivali nasıl yorumlamışlar ve programda hangi konuşmaları yapmışlar, hepsi kitapta yer alıyor.
* * *
BÜTÜN kentlerin edebiyat festivalleri düzenlemesini öneririm.
Çünkü hem kentleri, hem edebiyatçıları, hem de ulusları birleştiren en güçlü bağ edebiyattır.
Yazarın Tüm Yazıları