Kalp yetmezliği hızla artıyor

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, kalp yetmezliği konusunda uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Prof. Oto, dünyada ve Türkiye’de kalp yetmezliğinin katlanarak artacağını ifade etti.
Kalp yetmezliğinin özellikle nüfus yaşlandıkça artan sorun olduğunu, 2020 yılında patlama beklediklerini söyleyen Prof. Öztekin Oto, “70-75 yaş üstünde artış olacak. Kalp yetmezliğini artışını önlemede kardiyologlara da büyük görev düşüyor. Zamanında ilaç verilecek, güncel tedavi uygulanacak. Şu anda da artış var, ayrıca doner sıkıntısı yaşanıyor. Kalp yetmezliği özellikle koroner arter hastalığından, damar sertliğinden oluyor. Yani, kalp kasının kendiliğinden bozulması durumudur. Çabuk yorulma, nefes darlığı, bacakta şişlik, kalpte fazla çarpıntısı olanlarda kalp yetmezliği başlangıcı olabilir. Bu durumda olanlar mutlaka doktora başvurmalı” dedi.

ECCP, kalp bulunana kadar süreyi uzatıyor

Haberin Devamı

Prof. Öztekin Oto, kalp nakli bekleyen hastaların imdadına yetişen ECCP aleti olduğunu belirterek, “Kalp yetmezliğinde EECP dediğimiz alet çok etkili oluyor, kalp naklinde bekleme süresini uzatabiliyor. EECP 35 gün süreyle  hergün, 1 saat kalp yetmezliği çeken hastaya uygulanıyor. kalbin genişleme anında aşağıdan yukarı doğru, kan dolaşımına destek oluyor, yüklenmiş olan kalbi boşaltıyor. Kalp nakli bekleme süresi uzuyor” dedi.

Sigara bağımlılığı yaşamınızı kısıtlar

KONAK Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi (KETEM) işbirliğiyle personele ‘Sigaranın Zararları ve Kanser’ konusunda bilgilendirme yapıldı.
KETEM doktoru Demet Şimşek, sigaranın sadece içen kişiye değil çevresine de büyük zararı olduğunu belirterek, “Böbrek, karaciğer, akciğer, mide, kalın bağırsak ve meme kanseri gibi kanser türlerine, felç, kısırlık, nefes darlığı, hormonal bozukluk, kadınlarda ciltte kırışıklık, erken menapoz gibi çok çeşitli hastalıklar neden oluyor” dedi. Sigara içmeyen kişilerin içenlerin yanında pasif içici olarak daha fazla zarar gördüğünü belirten Şimşek sözlerine şöyle devam etti:
“Sigara içilen ortamda kalan bir çocuk günde 5 sigara içmiş kadar etkilenir ve akciğer rahatsızlığı başgösterir. Astım, bronşit riski iki kat, karın ağrısı şikâyetleri 3 kat artar. Tüm kanser türlerinde ise yüzde 30 oranında sigaranın etkisi görülür.”

Haberin Devamı

Bırakmanın faydaları

20. dakikada, nabız, kan basıncı, vücut ısısı normale döner. 24. saatte kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır. 2 hafta-3 ay sonrasında, efor kapasiteniz artar. Öksürük azalır ve 3 ay içinde kaybolur. Balgam miktarı 2 haftada yarı yarıya azalır. Soluk alıp verme kolaylaşır. Koku ve tat alma duyuları iyileşir. Bağışıklık sistemi güçlenir. Birinci yılda, kalp krizi geçirme riski azalmaya başlar. Beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı (Buerger) riski azalır. Kronik bronşit ve amfizem (KOAH) gibi solunum yetmezliğine yol açan akciğer hastalıkları engellenir; ilerleyen yıllarda solunum fonksiyonları iyileşir. 5. yılda, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır. 10. yılda, felç riski 5-10 yıl içinde hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner. Diğer kanser riskleri azalır. 15. yılda koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski, hiç içmeyenle aynı olur.

Yazarın Tüm Yazıları