Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Aaa! CHP’de bunlar da oluyor

HEPİMİZ biliyoruz, değişim kolay olmuyor, zaman alıyor; ama son birkaç gündür CHP ile ilgili duyduklarım, gördüklerim bu partide pek çok şeyin gerçekten değişmekte olduğunun kanıtı gibi, işte size bazı örnekleri.

Salı günü CHP il başkanları toplantısı yapıldı.
Toplantıdan ne bir gün ne de birkaç saat önce bazı il başkanları ile kapalı kapılar ardında buluşulup, “Şu konuda imza toplayın”, “Sen şunu, sen şunu, sen şunu konuş” denmedi; eski alışkanlıkla “Ne konuşayım?” diye soranlara, “Sormanıza ne gerek var, istediğinizi konuşun” dendi.
Yetinilmedi, görüşlerini tam yansıtmaları için isimsiz anket yapıldı.
FÜLE’YE MEMNUNİYET MEKTUBU
AB İlerleme Raporu yayımlandı; CHP uzmanları raporu satır satır didikledi.
Gördüler ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olmasının ardından çıktığı AB turunda dile getirdiği pek çok konu raporda yer almış.
Hemen bunların listesi çıkarıldı ve Kılıçdaroğlu’na sunuldu.
Şimdi Kılıçdaroğlu, AB Komiseri Stefan Füle’ye bir mektup yolluyor.
Kılıçdaroğlu, o mektupta özetle, “Bizim hassasiyet gösterdiğimiz konulara raporda yer vermenizden memnuniyet duyduk” diyecek.
Geçmişte neredeyse AB sokağından geçemez hale gelen CHP, AB ile ilişkileri daha da ilerletecek ve ilk etapta da Brüksel’e yeni bir rapor yollayacak.
Konu, referandum sonrası HSYK seçimleri ve HSYK’nın yaptığı ilk atamalar.
Atamalar didik didik ediliyor; atanan hâkimler ve savcılarla ilgili kariyer, kıdem, puan gibi tüm kriterler göz önüne alınarak değerlendirme yapılıyor.
Daha da ileri gidelim; önemli bir uzman grubu CHP’nin sadece Türkiye’nin AB üyelik süreci ile ilgili yeni politikasını belirlemekle kalmıyor, AB’nin mevcut iç sorunlarını giderecek CHP önerileri üzerinde de çalışıyor.
DÜNYAYA AÇILAN CHP
CHP’nin yeni politikaları doğal ki AB ile sınırlı kalmayacak.
Kılıçdaroğlu sonrası 25 konuda uzmanlardan oluşan komisyonlar kuruldu.
Tümünün yılbaşına kadar raporlarını bitirecekleri bu komisyonlar örneğin, CHP’yi dış dünyaya sonuna kadar açan öneriler hazırlıyor.
Vatandaş yararını esas alan etkin bir dış politikadan söz edilecek.
İlişkiler sadece diplomatik veya ticari görülmeyecek, yurtdışında okuyan öğrenciden gurbetçiye; akademisyenden başka ülke vatandaşı olmuş Türklere ulaşan, onları da içine alan yeni bir anlayış öne çıkarılacak.
Farklı bir örnek de şu: Dünyanın ilk 20 üniversitesindeki Türkiye kökenli akademisyenlere ulaşıldı, en az 40’ı ile bir düşünce kulübü oluşturuluyor.
Dış dünyada AKP’nin ulaştığı her alana girilecek, yeni alanlar da aranacak.
Konular ve sorunlar üzerinde açıklama veya görüş belirtmek gerektiğinde, teorik desteğin kurumsal olmasını sağlayacak birimler tamam gibi denebilir.
Seçmen ve üye konusunda da yeni bir yaklaşımın altyapısı oluşturuldu.
52 milyon seçmenin adres ve kimlik bilgileri kaydedildi; şimdi o bilgilerin üzerine CHP üyeleri yerleştirilecek, uyumun ne düzeyde olduğu belirlenecek.
Sağlıksız seçmen-üye yapısı görülen bölgelere hemen müdahale edilecek.
CHP bunları yapar, yapmaz göreceğiz; ama teorik çalışmalar bitmek üzere.
Sanki burada eksik duran tek nokta, CHP’nin kendisini halka daha iyi anlatacağı bir kadro harekâtına girmesi; o da artık Kılıçdaroğlu’nun elinde.
CHP’de, “Bunun yolu bir kurultaydan geçer” diyenlerin sayısı ise çok.
Yazarın Tüm Yazıları