Bugünkü yaşam biçiminiz geleceğinizi de etkiliyor

Belleği güçlendirici önerileri içeren önceki yazımızın gördüğü yoğun ilgi üzerine size bellek üzerine olumlu veya olumsuz etkili diğer bazı faktörleri topluca aktarmaya devam ediyoruz.

Yaşam biçiminiz, yaşama ilişkin seçimleriniz belleğinizin gücünün ve güçlü kalma süresinin başlıca belirleyicileridir. Yaşama ilişkin yapacağınız doğru ve olumlu seçimler, belleğiniz için de yararlı ve destekleyici kararlardır.

İŞTE bu nedenle eğer daha iyi bir bellek düzeyine sahip olmayı ve belleğinizi yaşlılığınızda da korumayı düşünüyorsanız, yaşam biçiminizi gözden geçirmelisiniz. Hangi yaşta olursanız olun öğrenmeye devam ettiğiniz ve belleğinizi koruduğunuz sürece hayat daha verimli ve daha güzeldir. Her sabah berrak bir zihinle uyanır, yaşama keyifle başlar, yeni şeyler üretir, kendinize, ailenize ve toplumunuza katkı yapmanın keyfi ile gününüzü tamamlarsınız. Bir Japon atasözüne göre, ‘‘Yaşlanma, öğrenmenin bırakıldığı anda başlar.’’ Daha sağlam ve güçlü bir bellek için yaşam biçiminize ilişkin başlıca öneriler şunlar:

AŞIRI YEMEYİN

Daha az kalori tüketin, aşırı yemekten kaçının. Özellikle kan şekerinizi birden artıran ‘‘glisemik indeksi’’ yüksek karbonhidratlardan (beyaz ekmek, makarna, patates, şeker) ve yağlardan kaçının.

EĞLENMEYİ UNUTMAYIN

Yeterince dinlendiğinizden, eğlendiğinizden emin olun. Bazen kendinizle, işinizle, yaşamınızla dalga geçin. Kendinizi de, işinizi de fazla ciddiye almamaya çalışın. Bütün bunlar sizi hafifletecek, stresinizi azaltacak, aşırı stresin bellek üzerindeki baskılayıcı etkisini ortadan kaldıracaktır.

TEMİZ HAVA ALIN

Temiz havadan yararlanın: Egzos gazları, endüstriyel gazlar, fabrika dumanları, kalorifer bacalarından gelen atıklar ve sigara dumanı belleğinizin başlıca düşmanlarıdır. Fırsat buldukça şehirden kaçmaya, ormanlarda, göl kıyılarında, denizlerde ve dağlarda tatil yapmaya çalışın. Günün belli saatlerinde parklarda yürümeye, iş ortamınızın havasını temiz tutmaya özen gösterin.

ALKOL VE TÜTÜN

Bu ikiliden mümkün olduğunca uzak durun: Sigara ve diğer tütün ürünleri damarlarınızın ve beyin hücrelerinizin en önemli düşmanlarıdır. Fazla miktarda tüketilen alkol beyin hücrelerinizi süratle tahrip eder, belleğinizi bozar. Bizim önerimiz, hiç alkol kullanmamanızdır. Sosyal toplantılarda veya çok arzu ettiğinizde belki 1-2 kadeh kırmızı şarap içebilirsiniz.

İLAÇLARA DİKKAT

Kullandığınız ilaçlara dikkat edin: Bazı ilaçlar belleğinizin gücünü azaltabilir. Zayıflama ilaçları (Sibutramin), ağrı kesiciler (Meperidin), depresyon tedavi edici ilaçlar (Amitriptilin), tansiyon düşürücü ilaçlar (beta-blokörler), Parkinson tedavisinde kullanılan bazı ürünler (Amantadin), yatıştırıcı ilaçlar (Diazepam grubu) ile allerji ilaçları (Difenidramin gibi antihistaminikler) bellek gücünüzü olumsuz etkileyebilen ilaçlardır. Kullandığınız ilaçların belleğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığına dikkat edin. Özellikle yukarıda belirtilen bu ilaçlardan kullanıyorsanız, doktorunuzla temasa geçin.

BELLEĞE DESTEK

Belleği güçlendirdiği ileri sürülen pek çok bitkisel ürün, vitamin, mineral ve besin desteği ile ilgili bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Ginkgo biloba, Lesitin, Fosfatidil Serin, Vinposetin, Hüperzin-A, Alfa Lipoik Asit, Proantisiyanidinler, Peynegenol, Boron, Çinko, Selenyum, B6 ve B12 vitaminleri ile E vitamini ve Omege-3 yağ asitleri (EPA ve DHA) en sık kullanılan bellek desteği ürünlerdir. Bu desteklerden yararlanmadan önce mutlaka bir uzmanın desteğini almalısınız.

Doğru beslenme belleğe güç verir

Daha sağlam, daha güçlü ve daha dayanıklı bir bellek yeteneği beslenme alışkanlıklarınızla yakın ilişkidedir. Doğru beslenerek, belleğinizi daha sağlıklı ve dayanıklı yapabilirsiniz.

Antioksidan besinleri bol bol tüketin. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyin: Kuru siyah erik, brüksel lahanası, kırmızı biber, kuru siyah üzüm, ıspanak, portakal, böğürtlen, brokoli, avakado, çilek, ahududu, kivi, pancar, kızılcık, soğan

Kan şekerini hızla yükselten besinlerden uzak durun!

- Haşlanmış veya kızarmış patates

- Haşlanmış mısır

- Beyaz ekmek

- Pirinç

Düzenli kahvaltı yapın. Sık sık ve az az yiyin. Öğün atlamayın.

İşlenmiş, kimyasal katkılar eklenmiş besinlerden uzak durun. Yapay renklendirici ve tatlandırıcı ihtiva eden besinleri azaltın.

Düzenli olarak balık tüketin. (Haftada 3 kez, 100-150 gr balık tüketmenizi öneriyoruz. Omega-3 zengini balıklara öncelik verin. Tuna balığı, sandalya ve somon gibi balıkları tercih edin..

Omega-3 ihtiva eden bitkisel besinleri daha çok tüketin (Keten tohumu, semizotu, ceviz)

Kafeinden uzak durun. Kahve kullanımınızı azaltın.

Mineral ve vitamin desteği alın. B6 ve B12 vitamini, E vitamini ile çinko bellek üzerine olumlu etkileri olan vitamin ve minerallerdir.

Daha az yağ tüketin. Doymuş yağ kullanımınızı azaltın. Tereyağı ve margarin kullanmamaya özen gösterin.

Bol bol su için.
Yazarın Tüm Yazıları