Hakemlerimiz futbol öğrensin

Bizim hakemlere oyun kurallarından önce futbolu öğretmek lazım. Ama duyuyorum ki kamplarda, “Hadi futbol oynayalım” dendiğinde bu işi bilmediklerini göstermek istemedikleri için toptan kaçan hakemler var.

Haberin Devamı

BİR şeyi karıştırıyoruz. Hem basın karıştırıyor, hem de hakemler. Neyi mi? Sert futbol ile tekme atmayı. Sert futbola sonuna kadar varım. Bu meret sert oynanır. Ama adama değil, topa. Adama oynayana da sonuna kadar karşıyım. Peki, defans yapan bir oyuncunun rakibe sert değil de kasıtlı girmesi nasıl olur? Önce bunu çözersek daha doğrusu hakem kardeşlerim çözerlerse olay “tık” diye biter.
Ben size rakibe ayakla yapılan sertlik için çok basit bir şey söyleyeyim. Yatarak, kayarak yapılan müdahalelelerde ayak mutlak suretle topuktan itibaren yerde olmalıdır. Ayağın 4 parmak bile yukarı kalkması, hareketin büyük ihtimalle rakibe kasıtlı yapıldığını ve yaralayıcı yapıldığını gösterir. Artniyetli oyuncu ayağını yerden kaldırarak rakibe girer. İyi niyetlisi de yerden kaldırmadan, kayarak. Onun için diyorum ki babadan hakem olanlarla, futboldan nasibini almamış olanlar bu işi kolay çözemezler.

Haberin Devamı

Ayaktayken defans yapan, rakibini kucağına alacak onu döndürmeyecek. Çünkü, hücum eden oyuncu yüzünü döndüğü zaman, savunma yapan futbolcu pozisyona hakim olma şansını yüzde 60-70 kaybeder. Hücum eden defans yapana göre daha önce düşünür. Defans oyuncusu hareketini ona göre ayarlayacaktır. Hele bir de ağırsa, bu sefer de tekme atacaktır. Bizim hakemlere oyun kurallarından önce futbolu öğretmek lazım. Ama duyuyorum ki kamplarda, “Hadi futbol oynayalım” dendiğinde toptan kaçan hakemler var. Neden mi? Futbolu bilmediklerini göstermek istemiyorlar da ondan.

İşte Türk futbolu ve marka değerimiz

BURSASPOR’un genç yıldızı Volkan Şen geçtiğimiz iki ay içinde izinsiz olarak iki defa Amerika’ya gitmiş, Ertuğrul Sağlam’dan da cezayı yemişti. Volkan Şen şimdi yürüyor. İnanılır gibi değil. Amerika’ya gidip, gelmek insanda Jet-Lag’a yolaçar. Ondan sonra da M.United, Liverpool, Barcelona gibi takımlara karşı da oynarsan Jet-Lag değil, şaşkın olursun. Bursaspor, ligde en az gol yiyen takım. Şampiyonlar Ligi’nde golü yok. İçeride 10 maçtır yenilmiyor. Bazı yöneticiler, bazı yetkili yerlerdeki yetkilileri kuklaları haline getirdiler. İstedikleri gibi at oynatıyorlar. Sahneye çıktıklarında marka değerinden bahsediyorlar. İşte, Türk futbolunun marka değeri budur.

Haberin Devamı

İsterlerse yaparlar

FUTBOLCU ve teknik adamların, menajerlik şirketlerinin olması 5-6 yıldır futbol aleminde herkes tarafından konuşuluyordu. Yalnızca son günlerde adları gündemde olan futbolcu ve teknik adamların değil, başka isimler de kulağımıza geliyordu. Bu tarz olaylar futbolu, sonunda şike ve bahis tartışmalarına kadar götürür. Olur veya olmaz ama herkes düşünür. Kamuoyu da şu an bunu düşünüyor. Yoldaki adam soruyor, “Erman hocam. Türkiye’de bu işler bu kadar rahat yapılıyor mu?” Cevap verme şansım yok. Sadece gülüyorum...
Koltuk sevdalıları
Hasan Doğan döneminde Gökdeniz Karadeniz olayı ortaya çıktı. Olayın üzerine gidildi ve Gökdeniz Karadeniz’e ceza verildi. Peki, bu Futbol Federasyonu bu olayları bilmiyor muydu? Şimdi, “Biliyorlardı” dersem çok iyi biliyorum beni mahkemeye verirler ve kazanırlar. “Bilmiyorlar” dersem kendime cevap veremem.
Kasımpaşaspor’un yöneticisi Süha Sidal çıkıyor, menajerlik yapan faal bazı isimlerin futbolcularını arayıp kafalarını karıştırdığını belirtip Futbol Federasyonu’na şikayette bulunuyor. Sevgili Sidal bir de “Federasyon Başkanı ve yöneticileri beni çok iyi karşıladılar, çok sıcak davrandılar. Böyle şeyler varsa getirin takip edelim dediler” diye açıklamada bulunuyor.
Ben şimdi kamuoyuna soruyorum. Futbol Federasyonu’nun elinde bu yetkiler varken, bu imkanları varken, devletin organlarına müracaat ettikleri zaman çok şeyi yapabilecekken, niye illaki şikayet dilekçesi bekliyorlar? Olayların niçin üzerine gitmiyorlar?
Çok basit. Eğer giderlerse önümüzdeki seçimi kazanamazlar da ondan. İşte, Türkiye’deki kısır döngünün esas sebebi bu. O koltuğa yapışmak. Futbol Federasyonları istesin, ülkelerindeki futbolun temizliğini 4’te 3 oranında yaparlar. Kalanını da polisten ve adliyeden yardım isteyerek temizlerler. Yani isterlerse yaparlar. Gerisi hikaye.

Haberin Devamı

Önümüzdeki tablo 3 büyüklerin eseri

LİGİMİZDE atılan goller hep duran toplardan. Bunların da çoğunluğunu hücuma gelen defans oyuncuları atıyorlar. Peki aynı defans oyuncuları niye aynı golleri kendi takımlarına yediriyorlar? O da tartışılır. Duran toplardan gol yapmak biraz beceri işidir. Ama, biz zaten hareketli futbol oynayamıyoruz ki farklı goller yapalım. Zaten Süper Lig’in kalitesi ortada. Sakın Bursaspor’a kızmayın. 3 büyükler kimlere elendiler, bir onlara bakın. Bazıları diyorlar ki, “İşte 3 büyükler olsaydı, tecrübeli olurlardı ve Bursaspor gibi hüsran yaşamazlardı.” Peki o zaman ben de diyorum ki, bu duruma nasıl geldik, 3 büyükler yüzünden değil mi?

Haberin Devamı

Lisan bilmeyen müze görevlileri

TOPKAPI Sarayı’nı geçen hafta gezdim. Size fazla uzatmadan şunu söylemek istiyorum. Bu müzede çalışanlar, görevli veya güvenlik ne olursa olsun yüzde 90’ı lisan bilmiyor. Ne güzel değil mi?

Teşekkürler

GEÇEN haftaki “Pitbull” yazımdan sonra İstanbul Emniyet Müdürü’nün ikazıyla Kadıköy Emniyet Müdürü’nün titiz araştırmasına keyifle şahit oldum. Bir vatandaş olarak teşekkür ederim.

Yazarın Tüm Yazıları