Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Ergezen, yolsuzluğa kapı aralıyor!

BAYINDIRLIK Bakanı Zeki Ergezen, hükümetin en renkli bakanlarından biri.

RP, FP ve AKP milletvekili olduğu dönemlerde de Meclis konuşmaları ile kendisini izleyen herkesi gülümseten bir siyasetçiydi.

Bugün de öyle.

Konuşmalarında samimi bir üslup kullanmayı yeğleyen Ergezen'in bu üslubu bakan olduktan sonra da değişmedi.

Bu nedenle, maiyetinde çalışan bürokratlara ‘‘Hani lan...’’, ‘‘Lan ne adamsın..’’ diye hitap ettiğine bizzat tanık olduğumuzda hiç yadırgamadık.

Ancak, Ergezen'in bu samimi üslubunu herkes doğru okuyamıyor. Bu nedenle de Ergezen, zaman zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şikáyet ediliyor.

Ergezen, işte böyle bir şikáyet sonrasında müteahhitlerle bir yemek yedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nde verilen bu akşam yemeğinde, Ergezen, siyasi hayatından süslediği örneklerle sık sık espriler yaptı.

Bakanı dinlerken gülmekten kırılan müteahhitlerden biri sonunda dayanamadı, bakana sitemde bulundu!

‘‘Sayın bakan; ne kadar sempatik, espriliymişsiniz. Kendinizi bugüne kadar bizden niye sakladınız?’’

VALİLER PES ETTİ

Ama bugünlerde valiler hiç de müteahhitler gibi düşünmüyor.

Harıl harıl köy yollarının kışa hazırlanması için program yapan valiler, duble yollar nedeniyle ellerindeki iş makinelerine göz dikmiş bakandan köşe bucak kaçıyor, telefonlarına çıkmıyorlar.

Böyle olunca bakan da bazı valilere, ‘‘Gözlerinden öpmek için aramıştım’’ mesajı bırakmakla yetiniyor.

Doğrusu; Bakan Ergezen, bugünlerde valileri çok da arayacak durumda değil.

Çünkü, verdiği büyük mücadeleyi kazandı ve mesaisini Kamu İhale Yasası'nın 50 maddesini değiştiren tasarının Meclis trafiğine ayırdı.

Biz de bu vesile ile Ergezen'in bugün yapmak istediği bu değişikliklere bir de geçmişteki görüşleriyle bakmak istedik.

Öncelikle, Ergezen'in, Kamu İhale Yasası'nın 4 Ocak 2002 tarihinde TBMM'de yapılan görüşmelerinde AKP adına konuştuğunu ve ‘‘Suçlu yasalar değil; suçlu sizlersiniz, zihniyetlerdir, partilerdir, uygulamalardır’’ gerekçesiyle olumlu oy kullanacağını açıkladığını belirtelim.

‘YOLSUZLUK İSTİSNALARDA’

Bugün, enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerindeki kamu kuruluşlarını yasanın kapsamı dışına çıkartan, ayrıca diğer kuruluşlara da 2 trilyon liranın altındaki işlemler için istisna getirerek bir anlamda yasanın içini boşaltan Ergezen, bakın o gün ne diyor:

‘‘İstisnalar niçin? Bu kanun kapsamında yok, yok. Hani mevcut kanunu bütün kamu kuruluşlarını kapsamadığı için kaldırıyorduk; ama asıl yolsuzlukların yapıldığı istisnalara bakın! Yasayı şimdiden delmeye çalışıyorsunuz. Neden?’’

Bu sözlerden hareketle bakana, ‘‘Sayın Bakan, yolsuzluğa yol vermek için mi bu değişiklikleri yapıyorsunuz?’’ diye sorulsa acaba kendisinden nasıl bir yanıt alınır?

Üstelik Ergezen, aynı konuşmasında, ‘‘Yasalar değişiyor, bakanlar değişiyor, hükümetler değişiyor, partiler değişiyor, değişmeyen bir şey var; gayri meşru paranın gücü’’ tespitini de yapmışken.

Ancak, iki kardeşi de müteahitlik yapan Ergezen, her şeyi bilen bir bakan olarak bu gayri meşru güce izin vermeyeceğinden emin olmalı.
Yazarın Tüm Yazıları