Kolesterol düşürücüler yaşlanmayı geciktiriyor

1990'lı yıllara girerken kullanıma sunulan ‘‘Mevacor’’ isimli ilaç, tıp dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Mevacor (Provachol) kan kolesterolünü belirgin olarak düşürmekteydi.

Daha sonra bu gruptan birçok ilaç (Zocor, Lipitor, Ator) değişik firmalar tarafından farklı isimlerle kullanıma verildi. Bu ilaçların hepsinin ortak etkileri kan kolesterol kontrolünü kolaylaştırmalarıdır.

Statin grubundan kullanıma verilen yeni ilaçların düşük dozlarda bile kolesterol seviyelerini daha çok düşürebildikleri veya yan etkilerinin daha az olduğu belirtilmektedir. Bu grup ilaçların hepsinin ortak yan etkileri, karaciğer ve kas zararlanmasıdır. Statinler (Lovastatin, Pravastatin, Atarvastatin, Pravachol ve Sinvastatin) ile yapılan pek çok çalışma, bu ilaçların dikkatli kullanıldığı ve yan etkileri dikkatle izlendiğinde son derece yararlı olduklarını ortaya koymaktadır. Kısacası statinler, kolesterol yüksekliğinin tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir.

Yeni çalışmalar bu ilaçların kolesterol düşürücü etkileri dışında yaşlanmayı geciktiren çok sayıda yararlı etkilerinin de olabileceğini ortaya koymaktadır.

KEMİKLERİ DE KORUYOR

Statin grubu ilaçlar sadece kolesterolü düşürerek değil, damar duvarındaki iltihabi reaksiyonları engelleyerek de damarsal yaşlanmayı geciktirmektedir. Statinlerin uzun süreli kullamımında kemik yoğunluğunu artırdıkları, kemik erimesini önleyip kemikleri güçlendirdikleri de anlaşılmaktadır.

ALZHEİMER VE BUNAMA

Yeni çalışmalar, statin grubu kolesterol düşürücü ilaçların Alzheimer hastalığının görülme sıklığını azalttığını, bunamayı % 70'e varan oranlarda geciktirdiğini ortaya koymaktadır. Bu bulguların yeni bazı araştırmalarla da teyit edilmesi halinde statinlerden yaşlılığa bağlı hafıza sorunlarında da yararlanılabilir.

Ayrıca birkaç yeni çalışma, bu grup ilaçların bağışıklık düzenleyici etkilerinin olduğunu da göstermektedir. Özetle, statinlerin yaşlılıkla ilgili pek çok soruna karşı yararlı ve destekleyici ilaçlar olarak kullanılabilecekleri ümidi belirmiştir. Yakın bir gelecekte statinlerin kelosterol düşürücü etkileri dışındaki bu amaç için de kullanılabilmeleri mümkündür.

Alzheimer tedavisi için yeni bir umut

Memantin isimli ilaçla yapılan araştırmalar, bu ilacın Alzheimer hastalığının ilerlemesini belirgin olarak yavaşlattığını, hatta bazı fonksiyon kayıplarının geri gelmesini bile sağlayabildiğini göstermektedir. Memantin ile alınan bu umut verici sonuçlar, ilacın uzun zamandır Alzheimer hastalığı tedavisinde yararlanılan Aricept ile birlikte kullanılması halinde daha da belirginleşmektedir. Memantin beyin hücrelerini harap eden Glutamat maddesinin zararlarından beyni korumaktadır.
Yazarın Tüm Yazıları