6. Cadde’de son model Sabuha

Güncelleme Tarihi:

6. Cadde’de son model Sabuha
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2003 01:46

Sing Your Song yarışmasında uzun uğraşlar sonucu Dönersen adlı besteleriyle birinciliği alan İzmirli grup 6. Cadde ilk albümünü çıkardı. Özellikle rock ve alaturka öğeleri ağır basan albümde İbrahim Tatlıses'ten dinlemeye alıştığımız bir dönemin dillerden düşmeyen şarkısı Sabuha'nın rock versiyonu var.

Emre Aydın ve Onur Ela yani 6. Cadde, bütün amatör grupları ünlü olmak adına ayağa kaldıran Sing Your Song yarışmasının birincileri. İkisi de Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğrenci ve yaşları henüz 21. Ama başardıkları iş büyük. Yarışmaya katılan 1574 yarışmacı arasından birinci çıktılar. Yarışmadan üç ay sonra çıkardıkları albümle de rockçılar kervanına katıldılar. Çıkış parçaları ise yarışmayı kazandıkları Dönersen adlı parça değil, Urfalı Babi (Yılmaz Kayral)'nin bestesi Sabuha.

Grup, elbette Sabuha'yı özellikle İbrahim Tatlıses'ten hisli hisli dinlemeye alıştığımız tarzda yorumlamamış. Onlar daha sert, daha uçlarda. Albümdeki diğer yedi parçanın söz ve müziği Emre Aydın'a ait. Dönersen ile Sen ve Ben ise Onur Ela ve Emre Aydın ortak bestesi.

Albümde alaturka öğeleri ağır basan parçalar da var rock parçalar da. Zaten kendileri de tam olarak yaptıkları müziğin ismini koyamıyorlar. Albümlerinin bu kadar alaturka öğeler içermesini de Türkiye'de yaşamalarına bağlıyorlar.

Emre ve Onur'un biraraya gelmeleri lise yıllarına dayanıyor. Okul kantininde tesadüfen tanıştırıldıktan sonra birlikte müzik yapmaya karar vermişler. Birçok grup kurmuşlar ama anlaşmazlıklardan dolayı dağılmışlar. Son olarak ikisi devam etmeye karar vermiş. Üniversite şenliklerinde ya da kafelerdeki müzik dinletilerinde kendi bestelerini çalmaya başlamışlar.

NOTERE PARALARI YETMEDİ

Televizyonda reklamlarını gördükleri yarışmaya birlikte yaptıkları iki besteyle katılmaya karar vermişler ama noter masraflarına paraları çıkışmayınca Dönersen adlı bestelerinde karar kılıp, yarışmaya girmişler. Dönersen önce 1574 parça arasından ilk 30'a kaldı, ardından da ilk 18 arasına girdi. Yaşadıkları zor anlar da bu saatten sonra başladı.

Yarışmanın kuralları gereği kendilerine verilen ödevleri yerine getirmek zorundaydılar. İlk önce iki mankene makyaj yapmaları istendi. Beceremeyince mankenin alnına 6. Cadde yazıp çıktılar işin içinden. Sıra sokak röportajlarına gelince esnaftan yemedikleri küfür kalmadı. En son istenen ödev ise bir cover parça yapmalarıydı. En iyi becerdikleri işi yani müzik konusuna gelince herkesi şaşırttılar. Zaten önceden alışkın oldukları Sabuha'nın rock versiyonunu çaldılar ve yarışmayı bileklerinin hakkıyla kazandılar.

Sabuha çalıp da kötü tepki aldığımız ortam olmadı

Arbesk şarkıları yorumlama fikri nasıl doğdu?

- İkimiz de fanatik olamamakla birlikte arabesk dinleriz. Denenmemişi denemek için uğraştık. Hatta sırf bu yüzden grup bile dağıttık. Çünkü insanların rock barlarda dinledikleri fiks cover parçalar vardır. Amacımız onlardan farklı olmaktı.

Sabuha'dan başka hangi arabesk parçalara cover yaptınız?

- Albümün çıkış parçası Sabuha'yı o günlerde yapmıştık. Müslüm Gürses'ten, Senden Vazgeçmem isimli parçayı yaptık. Hatta rock tarzına çevirdiğimiz şarkılar arasında Türk Sanat Müziği bile var. Senede Bir Gün mesela. Adnan Şenses'ten de şarkılar var: Ayağımda Kundura ve Ölürsem Kabrime Gelme İstemem, bunlardan sadece birkaçı.

Seyirciler bu parçaları çalmaya başlayınca nasıl tepki gösteriyorlar?

- Sabuha'yı çalıp da iyi tepki almadığımız ortam olmadı. Önce herkes şaşırıyor tabii. Sonra kendi aralarında gülüşmeler başlıyor. Hemen ardından da bize eşlik ediyorlardı.

Bundan sonra Sabuha ile anılacaksınız, bu durum sizi rahatsız edecek mi?

- Böyle bir durumla karşılaşacağımıza inanmıyoruz. Zaten yarışmayı kazandığımız parça da bize göre albümün ikinci iyi parçası değil. Bunlardan çok daha iyi şarkılar var.

Parçaların tarzı gündemdeki diğer Türk gruplarını andırıyor.

- İlk albüm olduğu için biraz çeşitlilik içeriyor. Benzetme amacıyla dinlenirse gerçekten herkese benzetebilirsiniz. Alaturka tarafını görürseniz Duman ya da Kurban'a, İngiliz tarafını görürseniz yabancı gruplara benzetebilirsiniz. Bu bizi rahatsız etmez.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!