'Soykırım'a karşı çıkan ABD'li profesörün zaferi

Güncelleme Tarihi:

Soykırıma karşı çıkan ABDli profesörün zaferi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2010 10:01

"Ermeni soykırımı" iddialarına karşı çıkan ABD'li profesör, medeni haklar savunucusu kuruluş SPLC tarafından "Türk ajanı" olmakla suçlandı. Ünlü tarihçi 8 milyon dolarlık tazminat davası açınca, kuruluş hem özür diledi hem de sözünü geri aldı.

Haberin Devamı

LEWY: ERMENİ SOYKIRIMI YALAN

"SOYKIRIM" SEÇİME YETİŞMEDİ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ABD'de Southern Poverty Law Center (SPLC) adlı medeni haklar savunucusu kuruluş, 1915 olaylarıyla ilgili görüşlerinden dolayı "Türk ajanı" olmakla suçladığı ünlü Amerikalı tarihçi Guenter Lewy'den özür dilemek zorunda kaldı.

Massachusetts Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan 87 yaşındaki Lewy, kendisini iki yıl önce, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına karşı çıkmak için Türk hükümetinden maddi yardım almak ve "Türk ajanı" olmakla suçlayan SPLC'ye karşı 8 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

Merkezi Washington'da bulunan Amerika-Türk Koalisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, SPLC, davada uzlaşı yoluna gidilmesiyle "The Armenian Massacres in Ottoman Turkey: A Disputed Genocide" (Osmanlı Türkiyesi'nde Ermeni Katliamları: Tartışmalı Bir Soykırım) başlıklı kitabın yazarı Lewy'den hem özür diledi hem de sözünü geri aldı.

Haberin Devamı

Lewy, İngiliz, Alman ve Amerikan arşivlerinde yaptığı araştırmalar sonucunda, Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin iddialarının doğru olmadığı sonucuna varmış, 2005 yılında bu konuya ilişkin çalışmalarını içeren bir de kitap yayımlamıştı.

HATA YAPTIKLARINI KABUL ETTİLER

Merkezi Alabama'da bulunan kuruluş dün yaptığı özür açıklamasında, "Profesör Lewy'nin ilmini yanlış anladığını, onun Türk hükümeti tarafından finanse edilen bir ağın parçası olduğu iddiasında ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına karşı çıkan tüm akademisyenlerin Türk hükümetinden maddi yardım aldığını düşünmekte hatalı olduğunu" kabul etti.

LEWY: ÖZGÜR ARAŞTIRMANIN ZAFERİ

Davada Türk-Amerikan Yasal Savunma Fonu (TALDF) tarafından temsil edilen Lewy de gelişmeyi, "Bu, beni sadece bu art niyetli suçlamalardan temizlemekle kalmıyor, özgür araştırmalar için de bir zafer niteliği taşıyor" sözleriyle değerlendirdi.

SPLC'nin profesör Lewy'ye bir miktar tazminat da ödeyeceği belirtilirken, tazminatın miktarı açıklanmadı. Lewy, 1915 olaylarına dair araştırmalarına dayanarak kaleme aldığı kitabında, Ermeni iddialarına ilişkin tezlere kanıt olarak sunulan kaynak ve belgelerin asılsız olduğunu ortaya koymuştu.

Haberin Devamı

GUENTER LEWY KİMDİR?
 
Guenter Lewy 1923 yılında Almanya'da doğdu. Sonra ABD'ye yerleşti. Columbia Üniversitesi Smith Koleji ve Massachusetts Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 2005 yılında Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili yayımladığı kitabında soykırım tezini eleştirdi, tehcir tezini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!