Obama ile Gül’ün gündemi basketbol Irak ve İsrail’di

ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki gün BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un verdiği öğle yemeğinde karşılaştıklarında sohbet hemen İstanbul’daki Dünya Basketbol Şampiyonası finalinden açıldı.

Başkan Obama “Üzgünüm, finalde bizim takım sizin takımı yendi...” diye söze girdi.
Cumhurbaşkanı Gül, “Önemli değil, sizinki dünyanın en büyük basketbol takımı. Futbol maçı olsaydı, bizimkiler sizinkileri yenerdi” diye karşılık verdi.
Gül’ün dün sabah Türk gazetecileriyle sohbetinde anlattığına göre, Obama, özellikle Türk seyircilerin ABD takımı kazandığında gösterdiği centilmence tepkiden memnundu. Gül, Obama’nın kendisine “Maçı izledim. Döndüklerinde takımdaki oyuncularımızla konuştum. Çok sıcak karşılandıklarını söylediler. Şampiyon olduktan sonra marşımız çalınınca ve madalyalar verilirken Türk seyircilerin alkışlamaları bizimkileri çok etkilemiş” dediğini anlattı.
Bu diyaloglardan, İslam dünyasında ciddi bir imaj sorununa sahip olan Amerikalılar açısından basketbol takımlarının dünya şampiyonu olunca alkış almasının bile başlı başına bir memnuniyet konusu haline geldiği anlaşılıyor. Nitekim Gül, “Amerikalılar başka bir Müslüman ülkede böyle bir şeyi kolay kolay tahayyül edemezler” diye konuştu.
IRAK’TA GENİŞ TEMSİLİ OLAN HÜKÜMET KURULSUN
Gül ile Obama, Ban Ki-Moon’un BM merkezinde verdiği yemekte çok sayıda yabancı liderle birlikte ana masada oturdular. Masada başlayan sohbet, yemeğin bitiminin ardından hemen yandaki odada 15 dakikalık bir baş başa görüşme şeklinde devam etti.
Bu görüşmenin birinci konusu Irak’ın geleceğini konu aldı. Gül, ABD Irak’tan çekilirken geride bir “vakum” (boşluk) yaratılmaması gerektiğini söyledi.
Irak’ta geçen mart ayında yapılan seçimden bu yana yaklaşık 8 ay geçtiği halde hâlâ hükümetin kurulamamış olması da gündeme geldi. Gül, bu bölümde “Irak’ta kabul edilebilir ve bütün halkı en iyi şekilde temsil eden bir hükümet kurulması gerektiğini” söyledi. Gül, önceki gün de BM Genel Kurulu’nda “Kurulacak yeni hükümetin kapsayıcı olmasını arzuluyoruz” demişti. Bu ifadelerden, hem Şiilerin ve hem Sünnilerin temsil imkânı bulduğu bir hükümetin arzulandığı anlaşılıyor.
Gül, bu arada Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik’in çok faal ve başarılı bir mesai sergilediğinden övgüyle söz etti. Obama, Gül’ün aktardığına göre, “Evet, ben de duyuyorum” karşılığını verdi.
Gül, ayrıca PKK’nın yalnızca Türkiye için değil Irak’ın geleceği için de tehdit oluşturduğunu vurguladı, PKK konusunda sağlanan Amerikan desteğine teşekkür etmekle birlikte, bunun yeterli olmadığını anlattı. Gül’ün Türkiye’nin bundan sonraki aşamada ABD’nin atmasını beklediği adımlara ilişkin beklentilerini de Obama’ya aktardığı anlaşılıyor. Ancak Gül, gazetecilerle sohbetinde Obama ile görüşmesinin bu gibi hassas ayrıntılarına girmekten kaçındı
OBAMA: İSRAİL İLE BİRAZ SESSİZ DURSANIZ
Görüşmenin bir başka önemli başlığını Ortadoğu barış sürecinin yeniden başlatılması girişimleri oluşturdu. Obama, İsrail ile Filistinliler arasında görüşmelerin yeniden başlamasından memnuniyetini belirterek, “süreçten ümitvar olduğunu, bu sürecin Gazze’deki ambargonun kalkmasına da beraberinde getireceğini” söyledi, “Ambargo kalktığı zaman sizin de, herkesin de şikâyetleri ortadan kalkacak. Onun için sizin de bu süreci desteklemenizi bekliyoruz. Ortadoğu’da olumlu bir süreç başlarken sizin İsrail’le ilişkilerinizin düzelmesi de iyi olur” diye konuştu. Başkan Obama , Ortadoğu barış sürecinin başlamasıyla Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi ihtiyacını ilişkilendirirken, Ankara’nın İsrail ile ilişkilerinde tansiyonu aşağı çekmesi, gerginliği yükseltecek davranışlardan kaçınması beklentisini de açıkça iletti. Gül, gazetecilere bilgi verirken Obama’nın kendisine “Biraz sessiz duralım, bu şeyler de kapansın” mesajını verdiğini doğruladı.
Buna karşılık Cumhurbaşkanı Gül de Obama’ya, Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail’in tutumunu eleştirerek, “Uluslararası hukuk bizi bağlamaz tavrı içindeler. Buraya üye olan ülkeyi uluslararası hukuk bağlar. İşlerin buraya gelmesi bizim tercihimiz değildi. İnsani yardım göndermek suç mu? Sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar zaten aktivist olurlar, duyarlı insanlar sivil toplumda çalışırlar” karşılığını verdi.
HILLARY CLINTON’A: ‘ŞÜPHE DUYACAĞINIZA BİZE GÜVENİN’
Gül’ün aktardığına göre, Obama ile görüşmede Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada İran’a yaptırımlar tasarısının aleyhinde oy kullanması konusu açılmadı. Bu ve “yön değişikliği” tartışmalarıyla ilgili üstü örtülü göndermelerin ise Gül’ün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la BM’deki ayaküstü sohbetinde gündeme geldiği anlaşılıyor.
Peki Gül, Hillary Clinton’a ne mesaj verdi. Gül verdiği mesajı dün sabah şöyle açıkladı:
“Bizden şüphe duyacağınıza, bize güvenin...”
Yazarın Tüm Yazıları