Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Bürokratik Etik Kurulu

TÜRK askerlerinin Süleymaniye'de Amerikalılar tarafından gözaltına alınması olayı engellemezse, Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında, Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan'ın hazırladığı ‘‘Kamu Görevlileri Etik Kurulu Tasarısı’’ da ele alınacak.

Çünkü, ‘‘Türkiye çok geç bile kaldı’’ diyen Üçcan, aceleci davranıyor.

Türkiye'de, herkesin üzerinde uzlaştığı kamu görevlileri etik kurallarının oluşturulmadığını belirten Üçcan, ‘‘Birinin etik bulduğunu, diğeri kabul etmiyor. Kamuda kişiye göre etik olmaz, bu değişmeli’’ dedi.

Üçcan, oluşturulacak ‘‘Etik Kurulu’’nun bu hizmeti yapacağını söyledi.

Üçcan'ın verdiği bilgiye göre, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak kurul üyeleri, ‘‘eski’’lerden oluşacak. ‘‘Eskiler’’den biri bakan; dördü yüksek yargı üyesi; üçü emekli müsteşar, general, büyükelçi veya vali; ikisi rektör veya dekan; biri de meslek örgütü yöneticisi olacak.

ETİK İYİ YÖNETİMİN ANAHTARI

Genel müdür ve genel müdür üstü bürokratları bağlayacak etik ilkeleri belirleyecek olan kurul, bu bürokratlar hakkındaki şikáyetleri de sonuca bağlayacak.

‘‘Kamu yönetiminde etik, iyi yönetimin temel anahtarıdır’’ diyen Üçcan, tasarının bürokratların makamlarını, kişisel çıkar ve kazanç elde etme aracı haline getirmesini önleyeceğini savundu.

Başta ABD, İngiltere, Avusturya olmak üzere pek çok ülkenin bunu etik kurullar aracılığıyla sağlandığını anlatan Üçcan, ‘‘Acelem bundan’’ dedi.

KABİNEDE VAKIF SORUNU

Üçcan'
ın aceleciliği, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'i anımsattı.

AKP, Acil Eylem Planı ile vatandaşı haraca bağlayan kamu vakıflarını 3-6 ay arasında tamamen kaldırma sözü vermişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de hızlı hareket ederek bir tasarı hazırladı.

Bir sohbetimizde kendisine, ‘‘Bakalım ne zaman tıkanacaksınız’’ dediğimizde, ‘‘Farklı olduğumuzu göreceksiniz’’ demişti.

Aradan 7 ay geçti tasarı hálá Şahin'in önünde, imzaya bile açılamadı.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Portekiz gezisinde bu vakıflardan dert yandı.

‘‘Biz yarım puanlık vergi koyarken kılı kırk yarıyoruz; ama bütçe dışı olan bu vakıflar bugün 10 lira dedikleri hizmeti, yarın 50 liraya çıkarabiliyorlar. Bu iş artık bitmeli ve bitecek’’ dedi.

Yine de işleri zor gibi.

Zorluk da daha çok, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek'ten kaynaklanıyor. Bu iki bakan, ‘‘Aman bizim vakıflarımıza el atmayın’’ diye direniyorlar.

Bu iki bakan böyle yapınca, diğerleri de aynı yola başvuruyor.

Şahin de konuyu Başbakan Erdoğan'a aktardı.

Aldığı yanıt, ‘‘Hele bir imzaya aç, kim imzalayacak, kim imzalamayacak görelim, sonra bakarız’’ oldu. Biz de bakacağız; ama en az bir 3 ay daha bekleriz gibi geliyor bize.
Yazarın Tüm Yazıları